2K
步入大廳煙霧瀰漫,您班刁民依度熟食市場嚴禁吸煙架!攻鬼住我食野,依家您地食飯定食煙呀,可惡﹗獨獨晚餐洗咩驚呀,最怕無飯開啫,我都經常食自己架啦﹗發現有位阿叔明顯只自己一個,侍應嬸嬸問幾多位,阿叔眼神閃爍稱兩位,但不過朋友可能不到喎,嬸嬸面容已表示知道阿叔吹水中,最後只見叔叔孤單一人完成晚飯。專登逃拳返黎想食麻辣火鍋,居然只做冬季,唔係四季架咩?咁您地就收埋個火鍋牌去啦,又無寫只做冬季,浪費我寶貴 quota 與時間。埋單發現好多美少女 cashier,很青春喎!初戀呀,點捨得走啊﹗菜牌寫著咸菜煮魚,到底什麼魚先得架?我滿心歡喜幻想會係咸菜豆卜煮大眼雞,但嬸嬸表示其實只不過係咸菜門鱔球,勁失望呢。阿強百無之夜,無蟶子、無大眼雞、無瀨尿蝦、無凍蟹、等等等等,玉媚怨言多多。侍應大哥我想加個豉椒炒蜆講左三次,您拿住張咭都十問九唔應,目無表情發晒呆!您係咪唔識字?唔識廣東話?還是聾啞呢?最後打手勢叫嬸嬸過黎跟,堅持半粒聲都不出,您係型既﹗見張手寫單依然寫住無得供應的菜色,並未劃去。我地只不過問問您有無取消,短髮瘦嬸您何解要瘋癲地一輪嘴掃過黎呢?激動高聲嚷埋著,埋單緊係要 check 單啦,如果無

見張手寫單依然寫住無得供應的菜色,並未劃去。我地只不過問問您有無取消,短髮瘦嬸您何解要瘋癲地一輪嘴掃過黎呢?激動高聲嚷埋著,埋單緊係要 check 單啦,如果無食過梗係要出聲啦﹗

我夠知咯,依家問您有無取消乍,態道如此囂張無禮﹗我倆火都黎,您收隊食您既滷味啦!難得食餐飯撐檯腳免得烚氣,話夠知您,放過您﹗各職員服務態度完全不同,天堂與地獄,參差得大上大落,激死我!

辣油煮花螺,玉媚是否真的要那麼燥嗎?我想要白灼花螺啫,無需大聲叫嚷花螺梗係食辣酒架啦!搞到我情緒都有點火起,抑壓著不爆出來。其實想食什麼直接出聲便可以,無需大呼小叫。自己喉嚨痛唔舒服,仲要食辣螺要食炸蝦。

吱吱喳喳滾住連煲送到,白煙飄飄氣氛十足。必食辣酒煮花螺,果然秘製名不虛傳!不得了的辣湯秘方,酒香突出,散發酒甜味而不嗆,湯汁濃郁香口郁,淨飲刺激震撼,如果有個烏冬撈撈必定興奮不已!辣味夾雜多種香料味菜十分豐富不單調,越食越想食,鼓舞食慾停不了!螺肉軟腍極其入味,香辣惹味大大隻,螺身滑彈可口,螺尾綿綿甘香。挑定一堆螺肉,淋上辣酒汁撈飯,大啖大啖掃入口,震奮味蕾,舔晒嘴。

墨魚併掌翼,墨魚先脆後嚥韌,鮮甜墨魚味撞上滷水更是美味。掌翼細細隻無咩肉食,皮滑肉嫩,滷水香濃,啜啜下過過口癮。無白灼東風螺,無白灼蝦,無鵝片,慘慘。

沙嗲金菇粉絲雞球煲,豆敏不吃牛,轉轉雞亦未尚不可。沙嗲醬未溶,有點馬虎。極濃沙嗲甜味,幸好帶辣給點安慰。雞球質地滑嘟嘟腍劈劈,鬆得過份,無雞味亦無味道。粉絲索盡中辣沙嗲汁,綿綿滑滑比雞更好味。

豉椒炒花蛤,只不過是豉椒汁兜花蛤吧!完全無鑊氣,奄奄一息,了無生氣。汆出備用,微暖撈汁上檯,勁老過熟,幸好未到膠韌情況。鮮味蜆味已流失,不是耐心生炒來的作品。

滷水鵝例牌,比平常等得耐,望穿秋水。終於見到遠處有位綣頭髮婆婆盛著滷水鵝走近,心諗係我架喇,即時滿心歡喜,有野食梗係開心啦!婆婆慢慢將滷水鵝、辣椒油、白醋放下,隨即臉帶笑容話要等耐少少架,約 5 分鐘左右啦。師傅溫柔地慢慢斬慢慢切可以保留勁多肉汁,更加好食架,多謝晒您幫襯,您慢慢食啦。無緊要呢,我唔趕時間。傳菜婆婆熱情有禮,笑容親切,好 warm 啊。

鵝肉竟然熱辣辣,用滷水拖得透切,能夠食到熱辣辣滷水鵝真的少之又少呀 ﹗只有當年係英國舅父餐館打工時偷食剛炆好出爐既滷水鵝先有乍 ﹗鵝件略肥,但不油不膩,爽彈的鵝皮跟脂肪非常有咬口,鵝肉滑溜多肉汁,滷水味濃郁甜美,香料味出眾,堅得喎 ﹗

白醋同辣油都可以慳返,原汁原味已贏晒喇 ﹗比鵝片好食百倍,嫩滑彈牙百倍呢 ﹗我較喜歡食連骨鵝件,鵝味特別香濃,損下骨頭更過癮。不過點醋食更好,更加開胃,越食越肚餓,可以食得多添 ﹗墊底用上炸過的豆腐卜,非常新奇喎 ﹗完全無油益味,而且更能索汁,外層更加嚥韌,捲上大量桂林味辣油非常惹味呢 ﹗

滷水鵝片韮菜底,叔叔真好,無大豆芽都替我豆腐轉菜底,仲加左十幾廿粒至愛烚花生。滷水味清淡而含蓄,清清地香香地甜甜地,陣陣溫柔暖意,浸白醋同吃,開胃美味可口滿意。首幾片有點鞋硬,其他雖未算嫩滑,無渣合格。最好食係沉底髀肉,彈滑嫩嫩,鵝味醇厚,狀態極佳好好味。鵝片捲韮菜首次的嚐試,創新研發,滷水清香、韮菜爽甜、鵝肉鮮嫩,三合一風味獨特。

南北杏紅蘿蔔豬骨西洋菜湯,足料滿瀉!絕對無味精非常住家湯,好有家庭味道。清爽香醇,大大碗都被我飲剩少少。嬸嬸其實我要一細湯碗例湯,成窩上真係睇得起我地呢,十分飽飽啊。

韮菜豬紅,異常抵食 $48 蚊勁大兜,吃不消啊!遠處已傳來湯汁飄出誘人氣味,似層識的香氣。忍不住立即淺嚐兩三口濃湯,熱燙的溫度好正。滷水味夾著各種香料,甜美可口,堅好飲呢﹗有點大圍生昌的影子,不過生昌的更濃更辣。

豬紅實在太大舊,可能想較容易保持嫩滑,係正常既兩倍,進擊的豬紅!豬血味突出,巨大所以不能夠完全入味,質地滑嘟嘟,多水爆汁,滾上辣椒油惹味更是滋味。韮菜爽嫩無渣,雖然甜味薄弱,都滿意的。大大舊大大兜豬紅,超級多韮菜,全力以赴嘗試殲滅掉,最後真係食唔晒啊﹗

胡椒咸菜豬肚湯,淡淡的胡椒、淡淡的咸菜,咸味比胡辣味強勁,咸菜湯水清清味蕾。豬肚絲腍腍的,不苦澀十分正常,平凡無特別。

黃金海中蝦,鑊氣旺盛,感受到的壓迫感。咸蛋黃包得海蝦均勻乾爽沒有任何遺漏,師傅超好功力!炸得透徹脆卜卜,除蝦頭外,殼連肉可以齊齊趙,蝦味更濃更甜,沒有半點浪費!蛋黃味濃郁,咸味出眾,脆殼香口,蝦肉爽彈多汁,何其高質。

蟹肉扒西蘭花,涼浸浸的西蘭花,被暖暖的西施蟹肉芡蓋著,但幫助不大,吸收不到溫暖呢!凍凍爽脆水味濃的西蘭花,菜甜味微弱,滾上大量芡汁添點咸味。找不到半點蟹肉亦食不到蟹味啊,已經溶化了?還是幼到睇唔到呢?都係給我豆瓣醬吧!

豉油皇炒鵝腸,新鮮出爐輕煙飄飄。生老抽兜炒均勻,色靚香噴噴,大大注夾著鵝腸連大豆芽塞得嘴仔脹卜卜,趙到索索聲真的異常興奮!生抽香甜味美擁著脆脆鵝腸,大豆芽不停爆汁爽爽的,翻滾打得火熱互相交錯,襯到絕呀!

蒜蓉炒白菜仔,帶著鑊氣熱辣辣啜入口,燙住趙特別美味,充滿菜甜味,襯埋大量蒜蓉辛辣可口。雖然有一兩棵大大抽偏硬帶澀,其他全部鮮爽多汁。一心想食啫啫芥蘭煲,黑仔無芥蘭,得菜芯、通菜、涼瓜、白菜仔、莧菜。

火腩大白鱔煲,有鱔食?雙眼立即發晒光,即叫!爆香蒜子火腩氣味芳香比無,唾涎欲滴!白鱔薄切,欠肥美欠鱔脂,口感及味道跟厚切都差一大截呢!連骨白鱔片走油略炸,鱔皮脆脆黏膠索汁大好,白肉爽滑散發濃厚鱔甜味道。作為綠葉既火腩有點失色,乾鞋咸有齊,淨食免強下嚥,送飯應該蠻可愛。兩大磚豆腐怪怪的,估計必定唔夠熱啦。一咬外暖暖,裡面只有微溫,幸好皮夠香口,肉夠豆味。最出色兩條大菜芯,爽嫩多汁鮮甜霸道。

梅子蒸排骨,份量多到嚇親寶寶咯。新鮮出爐香味四溢,酸酸的氣味來襲,食慾大增立即行動。泛濫厚厚梅子醬完全淹沒排骨,比多幾秒的忍耐,讓梅子醬跟排骨撈得均勻,香氣更出更吸引!爽彈有嚼勁的排骨,肉多骨少,愛不釋手,酸味強烈開胃,撈飯首選。

啫啫雞煲,噴住煙出場,吱吱聲還未平息,索一索香氣吸引,陶醉不已。爽嫩豬膶不乾硬,甜而味濃,越食越想食!兩舊髀兩舊胸兩隻雞全翼斬件,硬係覺得翼太多,總好過某食肆全部雞背脊既。醬汁芬芳,甜美帶著味菜香氣,雞皮香而肉滑,損損骨頭都食得津津有味。淑琪已食得飽飽非常滿足,餘下的唯有全部讓我處理吧,無問題。

肉碎蠔仔粥全走,熱騰騰香噴噴端上,不是太多飯,有點湯水飲下真好。薑絲冬菜搭大量肉碎,肥豬肉比例也不少,格外香口甘甜,咬落爽彈,肉香肉甜充滿湯汁之內。蠔仔肥美大大粒,連湯連粥送到口中,一趙爆開!蠔汁鮮甜香醇,加埋胡椒粉的辛辣更是可口開胃,要食多幾碗添呀﹗

水煮田雞,程現火紅的顏色,眼觀似乎好辣,大力一索,舒筋活骼,聞得出香辣兼備,麻香得宜。撩來撩去彷似大海撈針,細細隻田雞已被分屍碎上,感覺份量不足兩隻,實在太少喇麻。

腍腍滑滑的肉質,欠結實彈性呢,新鮮度有點質疑。大豆芽就真的非常十分好很多咯,大注大注不停塞入口,食極都仲有!爽爽脆脆掛著兇湧深紅辣油,食到我嘴仔都油淋淋啊﹗溫柔的辣加微弱的麻,香料味較突出,豐富味美。粗粗的紅薯粉嗎?第一次見,好似雞絲粉皮喎。粉粉吸收麻辣辣油辣湯透徹,麻香出眾,味道濃縮昇華,正到爆呀﹗立即啜多幾條先,滑嘟嘟、嚥韌韌、震彈彈,連湯齊飲不停了,刺激大愛。

椒鹽豬排,極重口味,蒜味濃加咸味濃。趙落乾硬的質感,不過不失唔難食,如果給個喼汁酸咪咪就會舒服點啦。最後都食剩兩三舊咯,罪過罪過。心裡想著很奇怪,感覺硬有點格格不入,不是中菜又不是打冷,朋友仔想點這道菜,您鍾意就好,無緊要。

蒜蓉開邊蝦,粉絲為此道菜精髓,索盡蝦汁豉油蒜蓉,可口無限津津有味。最衰剪到短短碎碎,不能一氣呵成大啖啜,唔夠暢快囉!蝦肉過熟嚥韌,鮮味十足搭惹味蒜蓉又不失蝦甜味。

口水雞,彈滑薄薄雞皮黏著甘香鳳脂,油香不膩。髀肉幼嫩滑嘟嘟,胸肉軟腍綿綿,咬多兩啖,沒什麼的雞甜味,不過口水汁輕輕的辣,香料味豐富突出甜甜的,滾上濃濃秘汁都食得下架喎。

多款菜色都實在非常濃味,來罐可樂解解去先得。叔叔話冰粒唔適合飲用,不過可樂已夠凍喇。那我照飲,不加冰無所謂。其實我厭可樂太甜所以要加冰,唔夠凍就少少闗係啦。
墨魚併掌翼
肉碎蠔仔粥全走
椒鹽豬排
蒜蓉開邊蝦
口水雞
口水雞、蒜蓉開邊蝦、椒鹽豬排
2018-10-09
滷水鵝例牌