2012-08-22 617 views
晚上九點多在男友家沒有買東西回家煮, 不知道要吃什麼. 上網查到這裡, 開到凌晨男友家外有巴士到這裡, 那就來了. 這裡吃小炒, 潮州菜, 燒臘, 泰國菜都可以一次過點所以我們點了小炒, 潮州菜, 泰國菜各一柚子沙律, 沒有什麼海鮮配料, 只有柚子, 很醒胃也沒有柚子的苦澀味但因沒什麼配料, 自己沒有很喜歡這個沙律鵝腸生腸豬大腸, 男友想吃, 我就喜歡吃鵝腸多一點, 帶著油脂所以很香生腸爽脆, 大腸也不會韌, 送酒的話其他這道很適合魚香茄子煲, 不過不失但嫌汁多了點, 肉碎也多了點, 不過有些鹹魚在裡面, 很好下飯這裡吃東西不貴, 相信這區的人應該會很喜歡來吧
所以我們點了小炒, 潮州菜, 泰國菜各一
但因沒什麼配料, 自己沒有很喜歡這個沙律
生腸爽脆, 大腸也不會韌, 送酒的話其他這道很適合
這裡吃東西不貴, 相信這區的人應該會很喜歡來吧
2012-04-08 392 views
因為BB狗狗要去睇醫生,所以入左上水同老婆食晚飯:)去到上水街市二樓熟食市場,想搵餐廳同諗下食乜。但原來唔駛揀,因為佢哋無分邊間,隨便坐都可以點任何一間餐廳的食物:5我哋叫左四樣野!泰色海鮮沙律 $48:好開胃,但都幾辣:P脆皮燒鵝 $75: 好食! 鵝有鵝味,層皮真係好脆,又唔肥;)鼓椒炒硯$58: 麻麻地,唔知點解有七八成係磕!唔通係返… 差:(泰式炒金邊粉$38: OK,抵食!
四菜
因為BB狗狗要去睇醫生,所以入左上水同老婆食晚飯:)

去到上水街市二樓熟食市場,想搵餐廳同諗下食乜。

我哋叫左四樣野!

泰色海鮮沙律 $48:好開胃,但都幾辣:P
泰式炒金邊粉$38: OK,抵食!

2012-04-07
四菜
2011-11-29 330 views
晚上和媽媽去了圖書館後,便乘小巴回上水,怎料小巴經過石湖墟街市附近,媽媽話想到街市頂強記吃!於是我們便到此地方吃。我和媽媽叫了:木瓜雪耳老火湯-不錯,好清甜。雪耳好好味!清蒸筍殼魚-明顥是進步了,好滑,而且有好多蔥花在旁,好正呀!沙薑雞半隻-不錯,好滑,這個菜我們每次來是必備的!淨湯瀨粉-亦非常好味,好多蔥粒係面,正至於服務,好明顯比上一次進步了,上次我說話蝦仁炒蛋及清蒸筍殼魚是要多蔥及走莞茜的,但沒有做到我所要求,但今次我亦要求清蒸筍殼魚是要走芫茜及多蔥的,今次她們做到我的要求,所以要讚一讚!
我和媽媽叫了:
木瓜雪耳老火湯-不錯,好清甜。雪耳好好味!
沙薑雞半隻-不錯,好滑,這個菜我們每次來是必備的!
淨湯瀨粉-亦非常好味,好多蔥粒係面,正
正!
正!好滑及好多蔥花的清蒸筍殼魚!
正!好好味的湯瀨粉!
正!好滑的沙薑雞
2011-11-28
正!好滑的沙薑雞
正!好滑及好多蔥花的清蒸筍殼魚!
正!好好味的湯瀨粉!
2011-11-17 209 views
阿叔因為拿了六千元的關係,所以請我們吃晚飯。我們叫了:chopstick.例湯-不錯,好好味。豉椒炒蜆-好鮮味的蜆。清蒸筍殼-差了好多,因為老了!生炒骨-不知道,因為是阿叔叫的,但他話好好味!燒脯骨-好好味!薑汁炒芥蘭-好清淡,但稍為硬了少許。沙薑雞-好滑的雞,好味!滑蛋蝦仁-不錯,D蝦好爽。但服務就真係差了許多,尤其是幾個新人!我話蒸筍殼及滑蛋炒蝦仁要走芫茜,但這幾個新人竟然沒有理會我的要求!所以條魚及碟蝦是有芫茜在這!如果不是阿叔和媽媽在場,我一定罵她們一頓!希望有關當局要改善下!
阿叔因為拿了六千元的關係,所以請我們吃晚飯。
我們叫了
:chopstick.例湯-不錯,好好味。
豉椒炒蜆-好鮮味的蜆。
清蒸筍殼-差了好多,因為老了!
生炒骨-不知道,因為是阿叔叫的,但他話好好味!
燒脯骨-好好味!
薑汁炒芥蘭-好清淡,但稍為硬了少許。
沙薑雞-好滑的雞,好味!
滑蛋蝦仁-不錯,D蝦好爽。

希望有關當局要改善下!
正!
正!好好味,好鮮甜!
差!老了許多!
正!好清淡!
正!好滑的雞!
2011-11-17
正!好滑的雞!
正!好清淡!
正!好好味,好鮮甜!
2011-08-20 164 views
農曆新年4日假期怱怱過去,特區政府也應該好好考慮給周六的公眾假作補假;根本現在各大政府部門,銀行,港交所,大機構等都是五天工作啦,補假給周六也是很理所當然的!學今年香港抽中的籤文話齋:「威人威威不是威」,特區政府你都無乜威信架喇,檢討吓啲政策啦!原本竹戰過後想去上水某露天大塌地打邊爐,招牌醉雞堝真係又平又絕頂好味。耐何新春休市,未能重溫風味。。。唯有轉戰隔離的上水街市大排檔啦!一班麻甩坐低後,即刻雪支白酒及叫餸。一看菜譜,小炒打冷燒味西餐泰菜樣樣齊,原來街市的不同食店已聯成一線,任每枱客人隨意互點菜式。呢啲咪叫香港精神囉,互惠互利,無分你我,最緊要大家在新正頭都做多啲生意!啫啫唐生菜煲 - 上桌時熱辣辣,配上腐乳汁,沒有不好吃的理由啦!脆皮燒鵝- 屋主推介說燒鵝是這裡的招牌菜,那就來一碟例牌好了。果然皮脆肉嫩,配上酸梅醬,下酒佳品!黑椒牛仔骨- 這個食味一般啦,牛仔骨的肉質俾鬆肉粉弄得過火了。泰式明爐酸辣烏頭 - 這個很不錯吃,魚肉滾到最後已與青檸及湯汁融為一體,很醒胃。蒜子大鱔煲 - 鱔球及蒜子先走油,再用麵豉醬回鑊用煲仔上,正好配合冬天的氣溫!泰式濕炒河 - 鑊氣取勝。整體而言,各

泰式濕炒河 - 鑊氣取勝。
整體而言,各樣小菜的味道均不俗,只是油膩了點。質素當然比不上北角及跑馬地等星級大排檔啦,但這裡的價錢只是平均約$100位,很划算!清潔程度還可以,麻甩風味都係賣點之一嘛!
2011-02-07
  • 脆皮燒鵝
2011-07-17 129 views
自從上次光顧後,一直想再來。終於等到有空閒時間,又在街市買海鮮來加工。買左2隻大肉蟹,一斤聖子。薑蔥炒蟹: 好好味呀~~蟹好新鮮,好多肉,今次唔係好咸,味算剛好。蒜茸粉絲蒸聖子: 好多蒜茸,加埋粉絲同醬油味道,聖子肥,剛熟,小朋友吃得津津有味。點了一味小菜:西蘭花鮮魷: 鮮魷同蘭花份量頗多,味道也不錯。略嫌油多了一點。是次晩飯後,大家都說下次要再來。

買左2隻大肉蟹,一斤聖子。

是次晩飯後,大家都說下次要再來。
2011-07-02
  • 西蘭花鮮魷
今日叔叔出糧,所以請我們到裡吃飯沙薑雞~好味,D雞好滑!!咕嚕肉~又係好好味)瑤柱節瓜甫~(我推介)D瓜好清甜,正!例湯~不錯,好清甜清蒸筍殼~D魚好滑,但太少蔥!我和媽媽不能吃白飯,所以叫了兩碗淨瀨粉!而服務亦不錯!有機會,我和媽媽會試下其他海鮮的!(因為叔叔有痛風,不能吃)!
今日叔叔出糧,所以請我們到裡吃飯
沙薑雞~好味,D雞好滑!!
咕嚕肉~又係好好味)
瑤柱節瓜甫~(我推介)D瓜好清甜,正!
例湯~不錯,好清甜
清蒸筍殼~D魚好滑,但太少蔥!
我和媽媽不能吃白飯,所以叫了兩碗淨瀨粉!
正!好滑!
正!
正!D節瓜好清甜!
正!
好滑,但太少蔥!
正!D粉爽D仲正!
而服務亦不錯!

2011-07-08
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
正!好滑!
正!D節瓜好清甜!
正!D粉爽D仲正!
2011-05-19 88 views
mother day 果日黎食 !佢話本身開 6:00pm 但呢日會早少少開我都驚冇位, 跟老公 5:45pm 黎, 都仲有好多位選...但過左5 mins 之後, 已經冇位....當 6:10pm 屋企人黎齊後, 已經有位阿叔係度等位呢... 真可憐, 佢企左起碼有1小時以上 !椒鹽瀨尿蝦 !~ 份量跟聖子一樣多. 不過椒鹽味不夠重 !蒜茸開邊蒸海中蝦~ 又係算抵食之一打冷烏頭 ~(老公推介) 我地成家第一次食....配嘛個汁 , 正正正 !什菜粉絲煲 ~ 呢個本來叫少蜆的, 都係老人家話想食先改....結果呢碟送冇人幫襯.豉椒炒聖子 ~最好味, 估唔到肥美, 食極都食唔完 !!!老公第一次黎, 初初我同佢講食大排檔....佢問有冇冷氣, 我答有, 不過未必夠估唔到坐底佢話有 d 凍 ...哈哈遺憾既係當晚既湯唔係我鍾意既, 所以冇叫 !!!老公最鍾意食海鮮. 食後大讚下次再幫襯 , 比起平時酒樓做節仲抵食 !
mother day 果日黎食 !

佢話本身開 6:00pm 但呢日會早少少開

但過左5 mins 之後, 已經冇位....

椒鹽瀨尿蝦 !~ 份量跟聖子一樣多. 不過椒鹽味不夠重 !
蒜茸開邊蒸海中蝦~ 又係算抵食之一
豉椒炒聖子 ~最好味, 估唔到肥美, 食極都食唔完 !!!

估唔到坐底佢話有 d 凍 ...哈哈

遺憾既係當晚既湯唔係我鍾意既, 所以冇叫 !!!

Celebration
Mother's Day
  • 蒜茸開邊蒸海中蝦
  • :豉椒炒聖子
  • 打冷烏頭
2011-03-14 88 views
是日6點幾鐘到,所以唔駛等位。自己係街市買左一斤海中蝦/一條老虎斑約1斤5兩。交比侍應,講左做法。另外叫左薑汁炒芥蘭燒羊鞍--呢個好似$98,好低食,切開有十幾件,味道也很好,肉質幼嫩。蒜茸開邊蒸蝦---又係好好味,蝦新鮮,蒜茸同汁的味道,不會太咸。清蒸老虎班---比好多大酒樓蒸的魚更好,時間剛剛好,非常嫩滑,豉油汁也配合得不錯。掛住食,唔記得影相。海鮮另外每斤要加$3X煮工。喜出望外,食到咁好食的海鮮,雖然是自來海鮮料,但做法沒有令人失望。
是日6點幾鐘到,所以唔駛等位。

另外叫左

薑汁炒芥蘭

海鮮另外每斤要加$3X煮工。

2011-02-09
  • 燒羊鞍
2010-09-06 63 views
下了班已過了家中晚飯時間,跟同事聊著聊著,都想找個地方醫肚,自己又一直想試試晚上街市的風味,二話不說,便硬拉了同事過來. 夜晚的街市熟食市場,可以說是強記天下,佔據場中大部份位置,而且有足夠客源,情況跟渣華道街市中的東寶相似. 近年的熟食中心,大部份都有冷氣設備,檯椅之間夠闊落,比起不少人踫人肩撞肩的食肆好得多,加上又免加一及價錢實惠,的確是搶去不少街舖的生意. 只得兩個人,雖說是大男人,亦叫不了太多. 炸大腸 : 完全大失所望,店方可能以為去除脂肪油膏是比較健康,但此舉實在破壞了這道菜的神緒.大腸不單沒有羶味,炸得過火,乾身得不得了,以往醉瓊樓就處理得最好,今天想試,就算小菜王,東江雞之類大牌檔,都是未入流.真懷念外酥內軟的質感,香香脆脆有咬口,蘸點甜酸汁又可去除油膩的口感,如果有食友知道,請通知一聲. 花雕豆豉浸雞 : 雞是浸雞,肉質雖然會滑點,但相對地雞味變薄,雞面再蓋上一層頭菜混和花雕及豆豉的醬料,賣相一般,食落其實不俗,花雕味有陣幽香,夾在味道濃烈的豆豉味中,更覺突出,加上頭菜又吸了不少味,其實比雞肉更吸引,雞肉反而花雕豆豉味較難滲入雞肉中而變得少了一種層次感. 潮州炒飯 :

只得兩個人,雖說是大男人,亦叫不了太多.

潮州炒飯 : 有菜芯頭,蝦乾,雞蛋等配料,個人認為炒飯標準不外乎夠鑊氣及乾身,蛋漿不要一舊舊,飯粒要粒粿分明,基本上店方處理得不錯,唯一可挑剔的是蛋漿掛得不平均,但總算合格.

豉油皇吊桶 : 是晚最出色的菜色,吊桶頭及內臟去得清,不會像部份食肆,竟然可以在吊桶腹內咬到小魚的殘肢,豉油可說是此道的靈魂,自家調教的醬油做得出色,夠咸香之餘,帶少許甜品,將吊桶的鮮味都引出來,加上吊桶下面放置了豆芽及韮黃一類清爽蔬菜,可以清清味蕾,而上面又蓋上香茜及紅椒絲,吊桶本身醬汁收得剛剛好,可以說是色,香,味俱全.

豆腐魚雲白菜湯 : 對是夜例湯興趣不大,反而另要了大牌檔常見的豆腐魚雲白菜湯,雖然是滾湯,但色澤奶白又滑溜,魚雲是新鮮貨,腥味不重,有少許師傅,下少許胡椒粉僻腥之餘,尚有提味的好處,份量其實夠四個人享用,相信比例湯好得多了.

埋單一人百二十左右,食物除一味真正失手之外,其他的確不錯,看看餐牌,似乎尚有幾味特色菜可以試試.
色,香,味,正
夠乾身,有鑊氣
夠惹味
料足鮮甜,不過有師傅
勁差
手寫菜單
2010-07-22
色,香,味,正
2010-06-28 32 views
我同朋友食飯,叫左6個"送",4個白飯。西檸雞幾好食,酸酸味味金銀蛋莧菜:都唔錯,有少少粉絲在面,D菜都好淋家鄉炒豬頸肉:略為鹹左DD沙爹粉絲肥牛"保",正常,幾好食炸蝦餅K椒鹽鮮魷:太多粉,唔好食
我同朋友食飯,叫左6個"送",4個白飯。

西檸雞
幾好食,酸酸味味
金銀蛋莧菜:
都唔錯,有少少粉絲在面,D菜都好淋
家鄉炒豬頸肉:
略為鹹左DD
沙爹粉絲肥牛"保",
正常,幾好食
2010-06-26
  • 西檸雞
  • 金銀蛋莧菜
2010-06-11 59 views
去朋友家睇狗狗..之後就一行 4 人去上水石湖墟綜合大樓2樓 "強記大排檔 ". 因為之前黎呢度食過幾好食. 不過係大半年喇...椒鹽鮮魷 $52 - 太多粉, 鮮魷又少, 又多油, 真係未食過咁難食嘅 ":椒鹽鮮魷"香辣肉碎炒飯 $35 - 又多油又冇味又唔辣. 啲飯又林 pat pat虾醬炒通菜 $35 - 冇虾醬味冇香味泰式濕炒河 (雞) $32 - 啲味怪怪地. 雞肉好多"雪"味炸虾餅 $42 - 又係好多粉;好多油; 冇咩野虾肉蠔仔粥 一碗 $25 - 呢碗唔係蠔仔粥. 係湯飯 而且冇味; 啲蠔又難食 ***炸魚餅 $35...我地係冇叫, 係佢地黎錯咗. 不過我朋友試過. 佢話超難食 ***我相信都唔會再黎食...因為真係超難食...

虾醬炒通菜 $35 - 冇虾醬味冇香味

炸虾餅 $42 - 又係好多粉;好多油; 冇咩野虾肉

蠔仔粥 一碗 $25 - 呢碗唔係蠔仔粥. 係湯飯
而且冇味; 啲蠔又難食

***
我相信都唔會再黎食...因為真係超難食...

椒鹽鮮魷
香辣肉碎炒飯
虾醬炒通菜
泰式濕炒河 (雞)
炸虾餅
蠔仔粥
炸魚餅
2010-06-10
2010-05-18 38 views
十分認同樓下所講,強記真係差左好多呀~以前都覺得好食,呢家直程覺得難食!阿媽鍾意食小菜,母親節果日一家人6pm已經來到,多人到差d冇台,幸好眼明手快有張!1) 魚香茄子煲 勁多油呀~但又冇魚香味wor~冇色架2) 砂鍋魚頭煲 我唔食魚頭,只食d豆卜,又係冇味,呢煲野同魚香茄子一樣顏色3) 酥炸生蠔 拎上台時見到已經覺得唔好食,d脆漿唔係包住隻蠔係甩晒架,仲有好多炸粉拌碟4) 滷水併盤 呢個併盤原來一片鵝片都冇,得d豬耳、紅腸,唔抵食5) 泰式炒通菜 呢碟係唯一好食的!因為佢係泰國菜果間店炒的。下次再來食只挑泰菜食的好了

1) 魚香茄子煲

勁多油呀~但又冇魚香味wor~冇色架

2) 砂鍋魚頭煲

我唔食魚頭,只食d豆卜,又係冇味,呢煲野同魚香茄子一樣顏色

3) 酥炸生蠔

4) 滷水併盤

呢個併盤原來一片鵝片都冇,得d豬耳、紅腸,唔抵食

5) 泰式炒通菜

呢碟係唯一好食的!因為佢係泰國菜果間店炒的。

下次再來食只挑泰菜食的好了
2010-05-09
Celebration
Mother's Day
新搬左上街市時各方面都唔錯,又平又大件味道唔錯,但呢1~2年食物冇加價低份量少左,本身都唔係問題,最大問題D野食真係差到不知所謂,所以最近呢1-2年都冇再去食...但上星期六朋友話要請我食飯(本身去築地,但築地裝潢中),所以上新街市睇而家D野食得唔得喇,今次叫個炒飯真係淡到好似冇落鹽,菜同個雞煲可以咸到我要用茶沖完先食,係得隻燒鵝正常d,而家強記價錢已經同石湖墟內食肆差唔多(只係平少少),質數就差好多,而家有人請我都唔會再去
新搬左上街市時各方面都唔錯,又平又大件味道唔錯,
所以最近呢1-2年都冇再去食...
但上星期六朋友話要請我食飯(本身去築地,但築地裝潢中),
所以上新街市睇而家D野食得唔得喇,
2010-04-24
2010-04-16 28 views
清蒸笋売魚:魚肉鮮美和好嫩滑,好好味。鹵水墨魚紅腸:墨魚爽但紅腸太唸身,鹵水汁唔會太鹹幾好。鹵水鵝:鵝肉香滑,好肥美,鋪底既豆腐嫩滑。炸乳鴿:乳鴿肉嫩皮簿脆。蒜蓉蒸勝瓜:蒜蓉味濃但十分油膩,勝瓜蒸得太唸,食落好濟。要左太多菜,唯一食晒條魚,下次唔敢甘浪費。
清蒸笋売魚:魚肉鮮美和好嫩滑,好好味。
鹵水墨魚紅腸:墨魚爽但紅腸太唸身,鹵水汁唔會太鹹幾好。
鹵水鵝:鵝肉香滑,好肥美,鋪底既豆腐嫩滑。
炸乳鴿:乳鴿肉嫩皮簿脆。
蒜蓉蒸勝瓜:蒜蓉味濃但十分油膩,勝瓜蒸得太唸,食落好濟。
要左太多菜,唯一食晒條魚,下次唔敢甘浪費。

鹵水鵝
清蒸笋売魚