今晚拍拖去到紅磡,咁細個區真係中日泰菜咩都有得食,真係啱晒平日鐘意周圍貢嘅我。但係太多選擇都係一個難題,不過地道香港人緊係搵啲小店尋寶啦~嚟到呢度唔係食啲周圍都係分店、擺明掠水嘅「名店」呀~捐窿捐罅去尋寶是常識吧!就在此時看到幾個紅色紙燈籠🏮,舖仔唔大但好有日本feel就貢入去啦。入到去師傅安排我地坐近冷氣位置(可能見我哋滿頭大汗都幾細心)打開餐牌,女友諗都唔諗就話食沾面,我就比較喜歡食幼嘅拉麵,點知打開餐牌沾面都有幾款👍🏻女友話估唔到。
叫了一個豚骨沾面及辣味醬油拉麵(好似係咁上下名😅)望一望坐滿晒客人,應該無揀錯。有提供杯及水,而且枱面都放了多種調味料,很周到,筷子用一個有蓋的盒子裝好,感覺衛生。有得食啦,望落去唔係話好特別但係個湯底認真唔錯,仲要有我最鍾意嘅糖心蛋仲要係原隻都只係賣$78。
女友嘅沾面到啦⋯⋯估唔到都有一隻糖心蛋,終於可以自己獨享一隻啦(因為大家都鐘意但永遠要讓佢)
我平日好怕食粗面覺得好滯但呢度啲面唔知係咪師傅自己造呢,好特別,感覺係麥造嘅而且唔會做到好粗好厚(出面嘅沾面多數係四方形面條)有啲似寬條麵嘅感覺但係拉麵質地,真係好得,連我都忍唔住食咗佢半碗,仲有啲肉質地好特別,感覺係慢煮肉,出面真係小見。
師傅同客人好互動,有講有笑勁開心,最後埋單一百八十元有找,出面真係好難搵,無加一、有服務、食完唔會口乾感覺無味精,出面真係好難食到。…查看更多
沾面
2020-05-21