最美一夜又係一年一度我的至愛生日,每年我都會想盡辦法,給她一個驚喜,話晒生日一年得一次,今年都無例外,差不多一個多月前巳經上Openrice搵料,老實講呢幾年生日同大大少少的節日,巳經去過好多有特式的餐廳,有大酒店、名餐廳同上樓私房菜,所以難度一年比一年難。今年還有一難度,就係早前行過酒舖,我地見到支2000年Dom Perignon香檳,大家都話末試過,不如買支黎慶祝生日。飲香檳最好就係食生蠔,不過就敢食生蠔又好似單調左少少,所以就不如來過海鮮拼盤,最好就係有雪山個隻,記得前幾年佢生日都試過係尖沙咀朗廷酒店的Bostonian 餐廳食過海鮮拼盤雪山,成個雪山上面有不同的海鮮,未食都開心! 言歸正傳,上Openrice差不多搵晒所有西餐廳,搵到一間係銅鑼灣叫Le Marron的樓上餐廳,見大部份comment 都對佢地食物都有很高的評興價,最重要又見到食客影左張極靚仔的海鮮拼盤雪山相,所以最終決定試試,不過見comment話地方有D嘈,所以係訂位時已經要求要張靜D的檯,同埋訂定個雪山!由於早左成個月訂,驚情況有變,所以在食之前兩天,再上Openrice check 一check先,大鑊啦!!有人話佢地服務麻麻,唔係太好呀,點算呢?要臨急搵過第間都唔係太容易,好啦,就博一博,試下啦!大日子終於來臨,Le Marron係起怡和街英光大廈,搵到座大廈,入埋「車立」,個心開始十五十六,因為座大廈同部「車立」都舊舊地,一路想今次會唔會揀錯呢?!不過「車立」門一開,就証明擔心都係多餘,個裝修好英式同好homey。經理Billy把帶我地帶到去我地張檯,好開心因為張檯好private,証明佢地有heart記底我一個月前的要求,今晚負責招呼我地的waitress 叫Bibi,唔係呀,好似就係之前比人complaint個果,不過佢一開始就好禮貌地幫我地settle down,因為我地比較多野,佢見我地有枝香檳,就好主動地問我地駛唔駛雪起先,認真醒目。因為係第一次黎,所以覺得D地方好特別,想影一些相做留念,問Bibi可唔可以,佢話好,無問題因為其他客都未黎,佢還好細心同我講有邊D特色地方可以影,當然還做埋我地的義務攝影師,同下面食客所講,服務態度不好,有D唔同呀,好可能有些誤會啦!如果你問我服務如何,我會講同五星級酒店無太大分便,可能還加了一點點personal touch!好啦,真係開始叫野食,經理Billy 又出場啦,先點一個中Size海鮮拼盤雪山,佢好細心同我講,兩個人食可能有些大,(可以從食客方面想,值得加許),係Openrice 見中Size有Brown Crab ,我地就話我地要中Size因為我地鐘意食凍Brown Crab , 不過好失望,Billy 話我今日無,可能唔靚啦,不過就有龍蝦一隻,都好呀!我地話先食海鮮先,然後才叫頭盤同main。海鮮拼盤雪山
個雪山一上檯,我地就華華聲,雖然唔係第一次食雪山,但呢個雪山真係好靚同好豐富,有龍蝦一隻、一條大大雪場蟹腳、兩隻大蜆、兩隻生蠔,幾隻翡翠螺,同幾隻中蝦,你話係唔係好豐富呢?!海鮮好唔好食,得一樣野,就係新唔新鮮,同又無over cook! 所有海鮮都非常非常新鮮,由其係生蠔,食落口仍能感到陣陣海水清甜味,肉質就更加鮮甜爽口,唔會好似D唔新鮮生蠔,mui mui 地!龍蝦就完全反影到煮功,時間掌握都很好,剛剛好,完全無破壞龍蝦鮮甜的肉質!整個雪山同香檳配搭得天衣無縫!!滿分!!食完海鮮,就叫Billy 經理點埋果頭盤同main,見有食客話個焗洋蔥湯好正,我這個洋蔥湯迷當然要叫個試下啦!除左香檳,我都帶左枝half bottle紅酒,當然要叫個煎鵝肝送下啦,問下Billy經理我地叫一個main定兩個main好,佢話個焗洋蔥湯有D飽肚,如果要食甜品就一個就夠啦!易辦啦,就叫人氣之選:Grilled Angus Boneless Short Rib焗洋蔥湯
個洋蔥湯,一黎就知道絕對係正野,買相極度吸引,陣陣芝士香味,喜歡食芝士的人,絕對不能錯過!個洋蔥湯,煮法相當正宗,同我細細個時飲的一樣,宜家無乜地方有這樣用心做的焗洋蔥湯飲啦!Billy 話師傅係好有心機將洋蔥抄熟然後放湯煮,唔怪知得啦!這個湯真係值得推介!!煎鵝肝
煎鵝肝最重要就係火喉的控制。首先個鵝肝要靚,無乜根,呢個鵝肝可以算係好靚,一食落口,個鵝肝係個口中慢慢溶化,鵝肝係比較油膩,好彩個廚師用新鮮梨煮左個汁,立刻將油膩感覺趕走,口感一流!Grilled Angus Boneless Short Rib
食main 前有個Sorbet 清清D味,好貼身的安排,到個主菜出場啦,買相一流,由於係Angus Beef,肉質有一定的保障,很有肉味,肉汁鮮甜!廚師控制得剛剛好,唔會太熟又唔會太生,係個好好的medium rare,個面還有少少burn過,所以很香口,很好味!!送紅酒一流!甜品
甜品我地叫左個焦糖燉蛋Creme brulee同心太軟朱古力,這時我心諗,覆檯時無提佢地今日係生日飯,唔知佢地記唔記得!好彩,佢定無唔記得,還將個寫左壽星女個名同Happy Birthday的心太軟朱古力摞出來,最後還唱生日歌,成一個月都無唔記得同出錯!真係抵讚!!唔駛講,兩個甜品當然就係甜到入心啦!最後Billy 同Bibi 還給Birthday Girl 一個驚喜!!真係意想不到呀!!總括一間好值得推薦的餐廳,食物做得出色,服務又有heart!!由於menu有很多選擇,所以真係一間可以一去再去的餐廳!好多謝好多謝Billy 同Bibi熱情的招呼!給我個至愛壽星女一個真正的『最美一夜』…查看更多
海鮮拼盤雪山
2010-08-19