吸晴綿綿冰 翟道翟棉棉冰 2017-11-13旺角中心依家好似改走葵廣風格,多了好多食肆,同葵廣一樣,一間間小小店舖,冇位坐,相對我覺得空間比葵廣更小。這個綿綿冰係泰國來的,上面一個好厚的椰漿好似一頂帽,下面黃色冰裡面混合芒果果粒,加小小芒果汁,跟住最底有糯米飯墊底。層次分明,可以融合一起食也可以分開。芒果粒唔係好多,但唔會酸。下面糯米飯唔會一粒粒分開,好糯。美中不足,放冰的容器有點重心不穩,食到最後要小心扶住。and食冰冇位坐,都好奇怪呀。…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享吸晴綿綿冰 翟道翟棉棉冰 https://s.openrice.com/QrbT0pdSi00檢舉 張貼 評分4味道3環境4服務3衛生4抵食用餐途徑堂食
超大份量 芝樂坊餐廳 2017-10-26平日中午2點,不用排隊,直接入場。朋友之前有來過,已經同我講份量超大,可惜我完全沒有理會,菜上來先發現真係超大份量。沙律,忘記名字,但服務員話係尼間餐廳比較清淡的沙律,沙律裡面有西蘭花,牛油果,nuts,火箭菜等一些沙律菜,個人認為sauce就有點油,但都可以接受,酸酸甜甜幾好味。杏仁雞肉三文治,有三文治兩個,好大一份沙律,另一大碗湯,今日餐湯蘑菇忌廉湯,其實印完湯已經好飽了,但唔可以浪費,所以慢慢食三文治,三文治麵包用牛油煎過,都係同沙律同一個問題,有點油膩,但係接受範圍。配菜沙律相對就冇單點的沙律咁油。但相對來講味道唔錯。最後唔可以放過蛋糕,點了紅絲絨芝士蛋糕,哇⋯超大份,我覺得要三個人share比較好,我一個人食,完全冇可能食完。我覺得紅絲絨部份好味,➕芝士一起,好滿足。…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享超大份量 芝樂坊餐廳 https://s.openrice.com/QrbT0m4Ci00檢舉 張貼 評分4味道3環境3服務4衛生4抵食用餐途徑堂食
好味海鮮餐 禤師傅小廚 2017-10-21朋友推薦,話尼間海鮮好味,所以來一試。來之前一天已致電老闆預定需要的海鮮。店舖非常不起眼,好難搵。周圍冇泊車,只能泊路邊。除了已經預訂的海鮮還叫了川味雞煲,雞算滑,辣度最辣,我覺得一般般正常,冇掩蓋雞的鮮味,我會更推薦九龍城有口福的雞煲。水煮牛肉,無推薦,冇咩特別,配料一般,牛肉一般。椒鹽鮮魷,唔錯,上來熱辣辣,椒鹽唔會搶走魷魚鮮味,炸粉裡面加有吉士粉,推薦。椒鹽瀨尿蝦,蝦係好大,但我覺得冇咁肥,上次鯉魚門既會更肥。味道調的唔錯,唔會好鹹。黃金蝦,外面包了鹹蛋黃,但鹹蛋黃唔多,或者來貨唔靚炸的火候正好,但總體味道一般。蟶子王,同瀨尿蝦有同一個問題,好瘦⋯元貝就好大,但可惜蒸過頭,有d老。但粉絲味道唔錯。最後係避風塘炒蟹,我覺得蟹都偏瘦了,味道倒是不錯。買單一人700幾,就一般小店來講,味道唔錯,價錢都唔會好貴,唯一可惜的係海鮮太瘦,味精落太多,希望可以改善。…查看更多+ 3以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享好味海鮮餐 禤師傅小廚 https://s.openrice.com/QrbT0IZKi00檢舉 張貼 評分3味道3環境4服務2衛生3抵食用餐途徑堂食
三重芝士烤雞 Goobne Chicken (天晉匯2) 2017-10-17八號風球,係屋企無聊了一日,夜晚出來食飯。Goobne chicken之前去過佢銅鑼灣分店,蜜糖咖喱烤雞好好味。今次來將軍澳店,決定試一試其他烤雞,最終選擇三重芝士烤雞,唔知係唔係因為打風,人手不夠,等了20分鐘先有烤雞食,烤雞皮脆脆,唔會覺得油,芝士好多,都收貨,但我更鍾意蜜糖咖喱。粉絲蛋卷,好味,都有可能係因為等好耐,肚餓了的關係,我覺得好味過另一款蛋卷。甜辣雞年糕,叫這個係因為烤芝士雞肉串and另一款都冇貨,所以選擇尼個,我覺得一般般,冇咩特別。想要一個雪花冰做ending,點知將軍澳店竟然冇甜品…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享三重芝士烤雞 Goobne Chicken (天晉匯2) https://s.openrice.com/QrbT0v2mi00檢舉 E.I 未賣到雪奶*冰啫,奶類製品唔係話賣就賣到嘅,問食環*署啦2017-10-24 回覆 張貼 評分4味道3環境4服務3衛生3抵食用餐途徑堂食
牛肉粉Pho 錦麗 (德福廣場1期) 2017-10-15經過德福,睇到新開了很多食肆,有臺灣菜,越南粉,泰國菜等,最終我選擇標榜自己係正宗越南Pho的錦麗。中午11:30,客人唔多,暫時不需要排隊,冇午餐套餐,要飲品只可以散叫。因為一個人的關係,我只叫了一個綜合粉,份量剛剛好,如果男士來食應該會覺得唔夠。湯底有好濃牛肉味,食完唔會好口渴。生牛肉一般般,我更鍾意切薄點的生牛肉。但牛丸and牛腩好味,份量都好足,唔會似有的餐廳只有兩塊牛腩。綜合粉一碗62港幣,冇加一。…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享牛肉粉Pho 錦麗 (德福廣場1期) https://s.openrice.com/QrbT0JoKi00檢舉 張貼 評分4味道3環境3服務4衛生3抵食用餐途徑堂食
靚靚芒果冰沙 Cafe de Paris Est. in Korea 2017-10-04中秋假期比自己放一個假,食一個甜品。之前就好想試一試尼間韓國來的芒果冰沙,今日就特別過來一試。要了一個大杯芒果冰沙,98蚊,真係幾大杯。最上面係芒果同好多cream,cream唔甜,芒果有點酸,要同cream一起食先可以中和酸味。下層冰沙好人工,食唔到天然芒果味,都好算,寧願搵一間甜品店食雪花冰仲好過啦。再下面又係芒果果粒同少少cream,之後係1/4杯的冰沙,兩個人都KO唔到。尼個價錢來講,唔會再試了。…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享靚靚芒果冰沙 Cafe de Paris Est. in Korea https://s.openrice.com/QrbT0smKi00檢舉 張貼 評分2味道3環境2服務4衛生2抵食用餐途徑堂食
麵包蟹質素退步好多 Mr. Crab by The Captain's House 2017-10-04今次唔係第一次來,記得第一次來果陣餐廳都未有酒牌。因為上次食咗覺得麵包蟹好正,所以今次帶朋友一起來,點知退步咁多!黑松露薯條雖然中規中矩,但比起其他都算好味,所以推薦。小龍蝦dip配玉米片,好一般,冇咩驚喜,唔推薦。2包海鮮包,分別叫了medium辣的source同一個唔辣的檸檬source。有麵包蟹,珍寶蟹,琵琶蝦,小龍蝦,墨魚仔,蜆。首先麵包蟹同我第一次來比差好多,記得第一次來單食蟹膏都可以食飽,但今日真係兩啖食完,好失望。珍寶蟹都不如店家所講肉多鮮甜。倒是琵琶蝦有驚喜,啖啖肉。其他海鮮都是一般水平。另外海鮮包裡面的配料腸仔明顯少咗,而薯仔就多了。平均500蚊一位,尼個價錢,我不如出去鯉魚門食海鮮仲好啦。…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享麵包蟹質素退步好多 Mr. Crab by The Captain's House https://s.openrice.com/QrbT0zmAM00檢舉 張貼 評分2味道2環境3服務4衛生2抵食用餐途徑堂食
限時打邊爐 鮮入圍煮 2017-09-27朋友提前兩個星期由openrice訂位,打來confirm位時都冇話限時2個鐘,去到攞位先講有限時,6點開始,8點交檯,7:30last order。8個人為了節省時間,叫了一個大花膠雞煲,好大煲,有一隻雞係裡面,店員會係湯滾之後幫你剪開。雞湯幾好飲,但偏鹹小小。花膠普通。最推薦芝心牛丸,好多芝士。皮蛋貢丸好少見,但裡面皮蛋加了好多姜,我接受唔到。炸響鈴就係一般貨色,唔似自家製。最誇張係皇帝菜,7點食完皇帝菜想encore,竟然話已經賣完!我覺得係要留貨比下一round多點。價錢就唔係好貴,但除了雞煲冇咩特別,仲有限時,應該唔會再來。…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享限時打邊爐 鮮入圍煮 https://s.openrice.com/QrbT0GzcLW0檢舉 張貼 評分3味道4環境2服務3衛生4抵食用餐途徑堂食
Nachos一人收35蚊 Franape Bar & Restaurant 2017-09-27因為晚上係附近其他餐廳已經食的好飽,所以決定只係坐下飲酒傾一傾。首先環境來講就係一般細酒吧,冇咩特別。洗手間要出門行去後邊巷仔,非常唔方便。mojito,同行friend全部都叫尼個,超甜,冇咩酒味,同服務員講咗以後就話係迎合香港人口味,咩?原來香港人食咁甜⋯後來服務員就拎了一針筒rum過來,叫大家自己落。dry martini,好普通,冇咩特別。最誇張係小食nuts,175蚊,一次都冇refill過,係,我係好少蒲,但係麻煩都要提前話客人知啊。…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。1分享Nachos一人收35蚊 Franape Bar & Restaurant https://s.openrice.com/QrbT0hzcLW0檢舉 張貼 評分2味道2環境4服務3衛生2抵食用餐途徑堂食
wagyu burger BLT Burger 2017-09-26海港城餐廳好多但因為小朋友要食burger,所以無奈撿了BLT,之前係樓下試過BLT Steak的brunch,都算可以,burger就係第一次。wagyu burger套餐 208港幣,配粗薯條。單點一個wagyu burger,158港幣。burger 要了medium rare,小朋友唔到5分鐘就KO咗,睇來應該好味。粗薯條就一般般。田園沙律好好唔推薦,唔好味。就連burger的伴菜沙律都唔好食。有驚喜的係炸物,洋蔥圈好酥脆,唔油,洋蔥有少少甜味,好味。芝士條可以拉絲,唔油。…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享wagyu burger BLT Burger https://s.openrice.com/QrbT0rUih00檢舉 張貼 評分3味道4環境4服務3衛生3抵食用餐途徑堂食
辛辣豚骨湯叉燒拉麵 霸嗎拉麵 (金巴利道) 2017-09-23最近很紅的霸嗎拉麵,特別選中午時段來,星期五中午十二時半到,竟然不需要排隊,lucky!原本想試雞叉燒,但係裡面冇筍同糖心蛋,所以就選了豬肉,麵裡面有少量筍同一隻溏心蛋,溏心蛋我覺得煮的一般,雖然一隻蛋好豪,但裡面糖心一般,冇自己煮的好味。選擇軟面and中辛,但都冇覺得軟身,好似一蘭略勝一籌。辣度就好一般,食的辣可以選擇大辣。湯底都算濃味,好味。另外叫了一份餃子,我就覺得餃子好一般,裡面應該係有韭菜。…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享辛辣豚骨湯叉燒拉麵 霸嗎拉麵 (金巴利道) https://s.openrice.com/QrbT0PkWh00檢舉 張貼 評分3味道3環境3服務4衛生3抵食用餐途徑堂食
豪華海鮮餐 南大門 2017-09-16老板請吃飯,因為要食海鮮所以撿鯉魚門,西貢相對遊客更多,南大門係鯉魚門最裡面,落車要行差不多1個字多點。二樓露台海景好靚,適合影相。但二樓洗手間唔乾淨,每次去洗手間要落樓下,唔方便。外面海鮮檔買了龍蝦,象拔蚌做刺身,龍蝦肉質鮮甜,彈牙,好新鮮,龍蝦頭另外煲粥。推薦象拔蚌刺身一般,有點腥,唔推薦。但海鮮檔老板都算態度好,送咗一人一隻醬油大蝦補數。蟶子王都好味,但唔驚艷。賴尿蝦超多膏,但唔係每隻都有膏,炸的剛剛好。推薦鮑魚西蘭花,鮑魚汁調的好,唔會死鹹,加了鮑魚汁的西蘭花尤其好味。推薦阿拉斯加蟹都好新鮮。辣酒花螺我會更推薦西貢六福,汁水調的更好。最後送的水果and甜品南瓜露好味呀。平均每人1100,未計酒水,都算抵食…查看更多+ 4以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。1分享豪華海鮮餐 南大門 https://s.openrice.com/QrbT0VTKh00檢舉 張貼 評分4味道5環境4服務3衛生4抵食用餐途徑堂食
唔抵食 臥龍正宗成都麻辣火鍋 2017-09-08朋友一起聚餐,大家都想試一試辣野,所以搵尼間成都火鍋。1. 鴛鴦窩,麻雀造型的牛油好得意,加湯融化後就係牛油火鍋,都係改良過的牛油窩,唔辣,唔麻。2. 328一碟手切牛,量細過其他地方3分1,可能係因為銅鑼灣租金貴,所以有變相加價。菜品選擇好少,餐前小食只得4款,服務員唔停推薦貴價海鮮,菜量唔單係肉,其他都好少,同其他同類餐廳冇得比,好彩新開張有85折,and未有酒牌所以唔收開瓶費。總體來講口味一般,平時唔食辣的朋友都可以食到,菜量好細。洗手間好似街邊茶餐廳咁,地面好滑,大家小心。唔推薦。…查看更多+ 1以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享唔抵食 臥龍正宗成都麻辣火鍋 https://s.openrice.com/QrbT0rxqh00檢舉 張貼 評分2味道4環境3服務2衛生1抵食用餐途徑堂食
好味豬仔包 華嫂冰室 (皇廷廣場) 2017-08-25中午同朋友食華嫂,預咗要排隊所以12:30就到達,點知前面竟然有20個號碼,門口企咗好多人,咁大太陽,真係衫都濕咗,唯有去隔壁皇廷廣場嘆一嘆冷氣。20個號碼一共等了40分鐘左右,都算可以接受。凍檸茶,好一般,普通茶餐廳貨色。招牌芝士鹹牛肉蛋豬仔包,超好味啊!隻包上來熱辣辣,應該有擦黃油,牛肉芝士同蛋,perfect match,特別係芝士半融,好正。番茄湯底米線加招牌雞翼,雞翼好入味,少少甜。番茄湯底好濃郁,好似放咗好多茄膏,但係我鍾意,下次可以試試冬陰功,睇來都好好味咁。…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享好味豬仔包 華嫂冰室 (皇廷廣場) https://s.openrice.com/QrbT02vKh00檢舉 張貼 評分5味道4環境3服務4衛生5抵食用餐途徑堂食
限量人氣雪糕 百味堂 2017-08-21工作日路過K11,突然想起百味堂係中庭有限時攤位,決定如果人唔多就排隊試一試百味堂出名的軟雪糕。百味堂係中庭的攤位好大,大到不像是臨時攤位,工作日排隊人唔多,差不多10分鐘就到我。雪糕有原味and豆漿味,仲有好多其他例如蜜瓜雪糕杯等,考慮係第一次所以選擇原味雪糕筒試一試。48港幣一個雪糕筒,雪糕筒上雪糕造型真係好似⋯,味道的話奶味都好重,食到裡面的冰粒,相對來說我個人更鍾意幼滑的雪糕,所以應該只係一試,唔會再encore。…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享限量人氣雪糕 百味堂 https://s.openrice.com/QrbT03Oqh00檢舉 張貼 評分4味道3環境4服務4衛生3抵食用餐途徑堂食