最鐘意一個人食拉麵。港島拉麵食得太多,過黎九龍試吓。星期五晚竟然直入。間舖好光猛,吧檯位得幾個,其實仲有一個位,可能佢驚逼,佢就叫其中一檯俾我搭檯。嗰一男一女好似覺得有啲不願/尷尬,響香港食拉麵呢個價你哋唔係諗住唔洗搭檯吓嘛?!不過個侍應又真係唔識做,間舖通道又唔係窄,竟然唔拉開少少張檯。呢啲茶餐廳阿姐都識啦...隔離叫咗龍蝦拉麵,成隻龍蝦佢拆肉,驚佢批我踭,唯有自己坐過啲🙄第一次食必食最簡單嘅豬骨底。碗麵黎到...侍應都好醒放低就話攞筷子俾我嘅...有俾咗杯水,仲放低咗壺水俾我,之但係啲調味料就not accessible 啦。碗麵個樣好靚仔。湯底出奇地淡味,一啲都唔油,香港竟然有人做淡味豬骨湯底!淨試湯底驚咗一驚,係咪伏黎?!原來碗麵個重點唔係個湯底,係啲餸!我食拉麵好少會覺得個叉燒好食,但竟然覺得呢度嘅好好味!唔係大舊肥膏,唔鞋,唔燒都有好香豬肉叉燒味,好正!拉麵麵身比一般嘅幼,有啲食雲吞麵嗰隻幼麵嘅感覺。蛋好流心,好有蛋香但醃得都幾甜吓。荷蘭豆飽滿新鮮。荀就正常發揮。總結:諗咗輪俾OK 定笑好。個麵係好食嘅,但服務就麻麻,但碗麵收$88又唔貴嘅,俾笑。
最鐘意一個人食拉麵。港島拉麵食得太多,過黎九龍試吓。

第一次食必食最簡單嘅豬骨底。