2017-09-25 2082 瀏覽
家父家母今日結婚周年紀念,我都唔知點解成日都係我同佢地講,叫佢地慶祝,而家父亦因為比較鍾意啲俾一個數任食嘅餐廳,於是我就同佢地嚟銅鑼灣呢間嘅醉翁亭,以為應該同觀塘差無幾,點知原來係有少少分別。之前係觀塘店,我地落order紙就送過嚟,呢度唔知係唔係地方大,就竟然有咁大個雪櫃放哂啲野係度俾你任拎任揀任夾。不過佢都有啲野係可以叫嘅,觀塘店就無雪花肥牛任點,但呢間就有,總算無揀錯,因為家父係相當愛牛的。今次有爸爸媽媽陪,我就食重慶雞鍋,試下呢度啲雞煲如何,香味不錯,而且真係有大半隻雞係度雞肉非常入味又嫩滑,不過重慶都唔算係好辣,而且花椒八角味唔算太濃,容易入口。跟住要介紹一下呢個幾抵嘅環球海鮮盤,一嚟到見到竟然有蟶子插哂係度,真係好震撼,加上有脆鯇片又有海蝦建議蟶子淥三十秒就要食,入口肉質鮮甜彈牙,而且無沙,真係唔可以錯過,我真係好想encore另外呢個海蝦都好食,佢嘅殼係有啲硬,但係蝦肉好彈牙,而且蝦頭仲有鮮橙色嘅蝦膏,好香口。呢客蠔皇扣鮑魚姍姍來遲,花菇同係觀塘店嘅一樣大粒又肉厚,而且又香花菇味,鮑魚就有點over-cooked,大家都可以睇到變到好深色luuu~ 入口唔夠嫩口。最後係佢

最後係佢地嘅極級牛頸脊,話說明明有好多,但我只係食得一兩片,其餘都俾我家父KO哂,大慨真係好好食,佢係唔夠喉仲要叫多碟,真係好變態。 話說肉質都保持到油脂分佈平均,入口肉味同牛味都有,同肥牛完全係兩回事。

後話係,呢度真係好體貼,我覺得連平時成日撞到枱腳位置嘅地方,都包咗海棉,呢啲細微細眼嘅位真係睇得出一間食肆係咪有心做。

2017-09-13
$294.8 (晚餐)
紀念日