2013-11-26 1541 瀏覽
我向來喜歡蒲中環,是這間餐廳的常客,一向都滿意這裡的點心小菜。今次就試試他們的大閘蟹l啦! 他們有大閘蟹套餐,每道用蟹粉做的菜都非常吸引,套餐的價錢偏貴, 因為有個蟹粉翅。不過今天目的係試大閘蟹,就散叫試下吧,一隻$250,很合理。我和家人一人一隻,共叫了三隻。這裡跟其他地方一樣,有提供手套、剪刀和小羹。蟹一到,聞到一陣香味, 服務員還問我有沒有需要幫我拆蟹,非常貼心。當然不用啦, 我食蟹無數,對我來說易如反掌。先講賣相,看起來不算好大隻,不過成隻紅卜卜好夠熱,蟹邊仲爆晒D膏出黎,我急不及待就打開隻蟹,果然勁爆多膏,仲有好大舊白糕!非常膠口,正  食完真的意猶未盡, 叫多個蟹粉配法包,真係太好味了!蟹膏好濃好香,法包又熱又脆,簡直絕配!最後還有味道啱啱好的薑茶作結,非常完滿。不過有點痢又未太飽,再叫了魚湯菜和波士炒飯,一如以往的水準,仲食埋個楊支甘露,真係好鬼好飽啊。我決定要帶朋友來再食過,下次要試大閘蟹套餐!

2013-11-23
  • 大閘蟹