2K
2010-11-24 18 瀏覽
20-11-2010由東涌折返市區懶得轉車, dinner 到九龍站碰碰運氣. Elements 食肆收費偏高, 不過喺丼店食個「非刺身」類的飯應該唔使破產吧, 就拎飛等位試試. 2 人叫了一人一 set, 再 share 一份小食及甜品, 食得幾滿意:-燒玉子卷: 同魚一丁的煎蛋卷 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2126062) 一樣 style i.e. 唔係「玉子燒」, 而係捲埋一舊的「蛋皮」, 不過既然食落香甜軟熟, 中間仲有蛋汁,「玉子燒」又好「蛋卷」又好, 是但啦, 好食就得啦. 不過食食吓竟然食到柚子味 , 感覺上有點畫蛇添足 -- 還是我有幻覺? 廣島蠔釜飯: 天氣開始凍以來已好想食釜飯, 呢度有供應就當然要叫來試試. 蠔有 4 隻, 體積一般, 不過極為鮮甜多汁, 正! 飯底係日本米, 粒粒飽滿黏韌, 濕潤度剛好, 味道就滲滿蠔汁的鮮甜味, 比蠔本身仲正! 初初見個煲咁深, 仲擔心會嚴重食唔晒, 但唔覺唔覺啄吓啄吓, 最後成煲俾我食剩一啖咁多, 10 個
吉列黑豚扒定食
油了 d, 不過炸得夠晒鬆化
燒 (煎?) 蛋卷面頭灑了柚子, 不過我其實 prefer 佢唔灑...
廣島蠔釜飯
mille crepe 就好嚡口
原來係美心集團!?!?

20-11-2010

不過食食吓竟然食到柚子味
, 感覺上有點畫蛇添足 -- 還是我有幻覺?

廣島蠔釜飯: 天氣開始凍以來已好想食釜飯, 呢度有供應就當然要叫來試試. 蠔有 4 隻, 體積一般, 不過極為鮮甜多汁, 正! 飯底係日本米, 粒粒飽滿黏韌, 濕潤度剛好, 味道就滲滿蠔汁的鮮甜味, 比蠔本身仲正! 初初見個煲咁深, 仲擔心會嚴重食唔晒, 但唔覺唔覺啄吓啄吓, 最後成煲俾我食剩一啖咁多, 10 個滿足之餘亦飽到褲頭帶都爆.
旁邊仲有漬物及味噌湯, 不過既然前者我一向唔食, 後者又無乜特別, 唔講太多了.

朋友食吉列黑豚扒定食, 跟前菜, 白飯及味噌湯... 前菜係漬牛蒡, 食落十分爽脆, 酸到爆 (「醋底」味道仲有點魚露 feel...?), 但實在幾好食, 而且夠清新夠開胃, 最後好唔客氣地食晒成碗
亦試了吉列豬, 雖然無 Tonkichi (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2113100) 炸得咁酥脆, 仲有少少油膩, 不過起碼無「甩皮甩骨」吧, 肉質則鬆化軟熟, 磨完芝麻再配上多酸少甜 tonkatsu 汁, 不錯喎
椰菜絲刨我夠幼細, 不過「出水」得太嚴重了吧, 搞到碟底濕溼溼, 好在有個架將吉列豬 "long" 起了
而旁邊供應的 "salad dressing" 就係 wasabi 汁, 食落又真係幾攻鼻, 配椰菜絲效果都不錯.

甜品揀了「日式千層蛋糕」: 我好鍾意食 mille crepe, 奈何香港好似好少地方有供應, 呢度有就當然要試試吧... 不過又好明顯係超市都有得買嗰隻急凍「北海道ミルクレープ」, 食落 crepe 皮幾乾又有點厚, cream 就竟然係嚡的
, 果然係急凍嘢. 忽然諗起ルエル・ドゥ・ドゥリエール西麻布店的原味ミルクレープ, 唔知幾時有機會再去回味一下?

Mille crepe 以外食物不錯; 坐了 bar 檯, 不過 d 位幾闊落, 店員們亦有求必應又有禮貌, 配套亦好.

連加一埋單每人 $200 有找, 平就一定唔係, 但整體印象不錯, 我覺得唔算太貴, 值得一試的.
2010-11-20
吉列黑豚扒定食