2017-12-18 4304 瀏覽
以前,去澳門主要食葡菜。而家,人大了反而好鍾意一盅兩件。難得澳門有咁多高級酒店中菜廳,質素仲要唔差添!今次2日1夜遊澳門,一共飲左兩次茶。第一餐飲茶,就去左新濠天地入面嘅「譽瓏軒」。貴為澳門米芝蓮二星,無論環境、服務、同食物質素都令人滿意。餐前贈送前菜:香煎蘿蔔糕及柚子青瓜翡翠玉龍餃(MOP$32/件),呢度嘅點心好多都可以逐件計,食幾多悉隨尊便。「玉龍餃」似蝦餃,用上法國藍龍蝦肉,綠色嘅外皮,咬落去比一般蝦餃爽實有彈性!榆耳上素粉果(MOP$68/3件),粉果晶瑩通透,內裡餡料新鮮爽脆!三色布拉腸粉(MOP$88),三種米之中我揀左紅米,再配三款餡料,分別係石斑魚片、脆皮鮮蝦卷及蔥爆和牛,有齊海鮮、脆口及肉香三種味覺享受,紅米腸米漿得宜,唔會過厚!黑豚叉燒酥(MOP$48/3件),新鮮焗起,叉燒滿滿,酥皮熱辣辣夠香! 我一個人都可以食晒3件呢!欖仁馬拉糕(MOP$38),我對深啡色馬拉糕情有獨鍾,感覺特別香的!餐後贈送甜品:(由左至右)榴蓮macaron、口感煙靭嘅紅棗糕 、陳皮糕、山渣糖及後面賣相精緻嘅蘋果味雪芭一餐飲茶,兩口子食左差不多3個鐘呢!坐得咁舒服,愉快時光過得特別快!
以前,去澳門主要食葡菜。而家,人大了反而好鍾意一盅兩件。

難得澳門有咁多高級酒店中菜廳,質素仲要唔差添!

今次2日1夜遊澳門,一共飲左兩次茶。

第一餐飲茶,就去左新濠天地入面嘅「譽瓏軒」。

貴為澳門米芝蓮二星,無論環境、服務、同食物質素都令人滿意。

餐前贈送前菜:香煎蘿蔔糕及柚子青瓜

餐後贈送甜品:(由左至右)