2013-08-17 882 瀏覽
今日係爸爸生日,而且又好耐未食過鮨味亭,又冇咩特別想食, 於是乎一家人重臨舊地,黎到鮨味亭慶祝爸爸生日,鮨味亭有2間分店,我地選擇左去海富花園果間,因為海富果間相比高士德果間鮨味亭寛敝唔少。而且渣私家車的話可以泊係栢惠。我地Book左枱8點,一去到就己經有位子。如果想去鮨味亭食既朋友,特別是週未,一定要打電話去預約,因為如果等位,可能要等半小時到一小時。Anyway, 入番正題,到左之後坐左一陣, 個服務員就遞左個菜單俾我地,個菜單入面既菜色幾靚,但美中不足的是,個餐牌己經爛到不堪,不過無妨。落左單之後, 好快就上左第一味,亦係我至愛三文魚蟹籽薄餅 (三文魚壽司薄餅 -我都唔係好清楚叫咩名 MOP38)。三文魚蟹籽薄餅,其實就係飯餅炸到外層脆卜卜,然後再係上面鋪滿三文魚碎同蟹籽,然後淋滿BB Cream, 食落去層次感十足,又脆(飯同蟹籽)又軟(三文魚)。依個薄餅係4人至5人份量,2個人唔建議叫, 會好膩。海龍皇卷物其實就係鰻魚卷物,但特別既地方係用炸蝦同青瓜包係裏面,食落會好爽口,而且饅魚亦不過不失, 推荐。鵝肝, 依個其實幾好味, 但好膩油左D,鵝肝SIZE大概係四份之一隻手掌咁上

落左單之後, 好快就上左第一味,亦係我至愛三文魚蟹籽薄餅 (三文魚壽司薄餅 -我都唔係好清楚叫咩名 MOP38)三文魚蟹籽薄餅,其實就係飯餅炸到外層脆卜卜,然後再係上面鋪滿三文魚碎同蟹籽,然後淋滿BB Cream, 食落去層次感十足,又脆(飯同蟹籽)又軟(三文魚)。依個薄餅係4人至5人份量,2個人唔建議叫, 會好膩。
三文魚蟹籽薄餅
海龍皇卷物
鵝肝, 依個其實幾好味, 但好膩油左D,鵝肝SIZE大概係四份之一隻手掌咁上下大。
鵝肝
牛肉火鍋入面係7成熟左右的牛肉片,加上蘑菇、金針菇同埋生菜,面頭有隻半生熟的蛋。整個鍋物做得很不錯,
牛肉火鍋
磯燒生蠔, 老實講同上次食千色的味道差不多,但千色的蠔比滋味亭大隻好多,滋味亭勝在數量多,有6隻。
磯燒生蠔
黎到日本料理店,當然都要試下佢既壽司,我會推荐三文魚腩壽司吞拿魚壽司吞拿魚壽司同埋三文魚腩壽司都幾鮮甜肥美。
吞拿魚壽司、三文魚(腩)壽司、甜蝦壽司 等
最後,我地最後叫左個冷麵同埋主打窩拉麵,賣單大概7百幾元澳門幣。

我平時都好鐘意睇下日本料理店的店內裝飾,噫, 細心睇有驚喜,完來食左1個鐘多少少,依加時間係蛋壽司。
2013-08-16
生日