2025-07-30
今次同班friend去澳門覓食,發現咗呢間隱世葡撻小店「波爾圖葡撻」!由葡萄牙主廚👨🍳親手製作,仲用咗日本生食級夢王蛋同法國頂級牛油,每款撻都係藝術品級別!用料講究、賣相精緻,食完真係回味無窮!🍽️ 今次試咗以下7款蛋撻:💚開心果蛋撻 - 堅果香爆炸!流心餡+酥皮超有層次🧀 葡式芝士蛋撻 - 濃郁芝士味衝擊,外表似普通葡撻,但入面隱藏咗微鹹芝士餡,芝士味溫和唔會過搶,順滑易入口。整體鹹香加分,啱鍾意輕芝士風味嘅人。💜 芋泥麻糬蛋撻 - 芋泥好綿密,仲食到微微芋頭粒,真材實料。中間層的麻糬Q彈得來唔會黐牙,甜度控制得剛好,芋頭自然香甜完全發揮到。芋香+Q彈麻糬雙重享受!🫐 藍莓千層撻藍莓醬滑順細緻,甜度比想像中低,食落唔膩,果香自然清新。配上層層酥皮,整體平衡感幾好🍓 草莓蛋撻:酸甜開胃,莓味天然,食落唔膩,屬於清新路線🍫 可可千層撻 - 朱古力控必點,脆皮多過18層!👑 波爾圖夢王蛋撻 - 鎮店之寶!蛋香濃到似燉蛋,撻皮牛油味濃,整體都係高質之選。個人最推介!💚 開心果蛋撻一入口已經驚艷,流心餡濃郁得黎唔膩,成個感覺就係食緊開心果醬咁濃香幼滑,面頭仲有開心果碎,增添咗啲咬口,撻皮酥到似
🍽️ 今次試咗以下7款蛋撻:
💚開心果蛋撻 - 堅果香爆炸!流心餡+酥皮超有層次
🫐 藍莓千層撻
🍓 草莓蛋撻:酸甜開胃,莓味天然,食落唔膩,屬於清新路線
🍫 可可千層撻 - 朱古力控必點,脆皮多過18層!
個人最推介!
💚 開心果蛋撻
一入口已經驚艷,流心餡濃郁得黎唔膩,成個感覺就係食緊開心果醬咁濃香幼滑,面頭仲有開心果碎,增添咗啲咬口,撻皮酥到似食緊千層牛油曲奇,超級酥脆!必食之選!
💜 芋泥麻糬蛋撻
芋泥夠綿密,入面仲有粒粒芋頭,配埋Q彈麻糬+滑蛋撻餡,層次非常豐富!甜度啱啱好,食完唔會覺得漏,芋頭控必試!