2025-06-15 66 瀏覽
#chuchu食在澳門📍 波爾圖葡撻行開澳門見到超多人排隊買呢間葡撻!即刻衝過去睇下,原來係葡萄牙主廚手工製作,千層酥脆到咬落有「咔嚓」聲!💡 星期六日成日排長龍!建議早去!—————————————————————❣️ 波爾圖夢王蛋葡撻 MOP$15鎮店之寶!用左成本高好多嘅日本生食級夢王蛋,蛋香濃郁,食落滑lulu,夾埋外層好濃牛油香嘅千層撻皮,口感好豐富!.❣️ 草莓蛋撻 MOP$20新鮮草莓+卡士達醬酸甜平衡~撻底竟然keep到脆身!.❣️ 藍莓千層蛋撻 MOP$20藍莓醬好滿🤪中間都有會爆出嚟,微酸果香中和甜膩感~.❣️ 可可千層蛋撻 MOP$26朱古力控必試🍫濃郁嘅朱古力餡+脆皮雙重暴擊!面頭仲有啲朱古力豆豆!.💬 建議趁熱食🔥—————————————————————不專業評分👅好味指數: 8/10 💰性價比: 8/10👍🏻推薦: 8/10 —————————————————————🏡地址: 波爾圖葡撻 (新橋(三盞燈/白鴿巢))新橋(三盞燈/白鴿巢)關前正街44-A號金勝大廈地下A1號舖🕑營業時間: 11:30 - 22:00
#chuchu食在澳門
📍 波爾圖葡撻

💡 星期六日成日排長龍!建議早去!
❣️ 波爾圖夢王蛋葡撻 MOP$15

❣️ 草莓蛋撻 MOP$20
新鮮草莓+卡士達醬酸甜平衡~撻底竟然keep到脆身!

❣️ 藍莓千層蛋撻 MOP$20
藍莓醬好滿🤪中間都有會爆出嚟,微酸果香中和甜膩感~

❣️ 可可千層蛋撻 MOP$26

💬 建議趁熱食🔥
不專業評分
👅好味指數: 8/10
💰性價比: 8/10
👍🏻推薦: 8/10
—————————————————————
🏡地址: 波爾圖葡撻 (新橋(三盞燈/白鴿巢))
🕑營業時間: 11:30 - 22:00
2025-05-17
2025-05-14 132 瀏覽
關前正街係新馬路附近一條充滿歷史嘅街道,兩旁有傳統嘅商舖同特色小食,吸引遊客探索。呢度發現一間新派舖撻,老闆係做左好多年葡撻嘅葡國人,即刻好想試。聽講平時都係好長龍,今次無人排隊係因為依家係閒日3點。首先都係睇下餐牌先欣賞下啲撻最後買左6個唔同味道黃金比例原味蛋撻 $15呢個係店員極力推介,用左$8一隻可以生食嘅夢王蛋,比平時$1一隻成本高好多,水份比平時少,蛋香足夠,都做到滑溜效果。加埋外面好多牛油香嘅千層撻皮,難怪唔需要傳統葡國香料肉桂粉都咁夠味。咬一啖見到特別綿密丸久小山園熟成抹茶千層撻 $26少少綠茶味,叫清香;濃味就會變成苦,呢度就係苦嗰種。但係呢種苦保留蛋香,但平衡外皮牛油嘅膩,加埋裝飾嘅糖粉少少嘅調味,原來咁正。葡萄牙波特酒千層蛋撻 $24蛋漿裡面加入波特酒,有提子嘅果香同香甜,酒精消失曬。所以另設滴管,食用前注入,咁就會有蛋香、果香同酒香,出面一定無得賣。草莓寶石千層蛋撻 $20水果味真係要攤凍,原來士多啤梨嘅酸甜味,比較清爽,同外面嘅千層撻皮係幾夾,另外有雞蛋增加口感係唔錯。藍莓圓舞曲千層蛋撻 $20藍莓味甜啲,無咁清爽,用落蛋撻度,反而味道融合啲,但如果只打算食一個

首先都係睇下餐牌先

葡萄牙波特酒千層蛋撻

草莓寶石千層蛋撻 $20
草莓寶石千層蛋撻

藍莓圓舞曲千層蛋撻 $20
藍莓味甜啲,無咁清爽,用落蛋撻度,反而味道融合啲,但如果只打算食一個撻,都係唔建議食果味。
藍莓圓舞曲千層蛋撻

手工芋泥麻糬千層蛋達 $25
呢款係最後一款食,外層好香甜,以為係紫薯,其實係芋頭,所以做得相當綿密。
手工芋泥麻糬千層蛋達

咬落去有麻糬,感覺煙韌,不過呢個最多只可以食半個,唔係就會太飽。

合計 $130

丸久小山園熟成抹茶千層撻
葡萄牙波特酒千層蛋撻
草莓寶石千層蛋撻
藍莓圓舞曲千層蛋撻
手工芋泥麻糬千層蛋達
有時放假都想去一個短途旅行,首選一定會係澳門,可以好快到達之餘又多好嘢食☺️今次去到大三巴附近睇吓有咩好嘢食,點知就發現咗呢一間大排長龍嘅葡撻店,除咗傳統嘅葡撻之外,仲有好多唔同口味嘅選擇☺️😋葡式芝士撻有濃郁的奶香和淡淡的香草味,外層既焦糖風味為成個撻帶黎層次🤪😋波爾圖夢王蛋葡撻呢個簡直係必點之選,因為用咗日本生食級既夢王蛋,所以有好濃郁嘅蛋香味☺️😋小山園抹茶蛋呢個抹茶帶有微苦,但配合同蛋漿既結合,又相當之match🤗😋開心果蛋撻近期最受歡迎嘅開心果味,呢度都有得食🤗除咗有好濃厚嘅開心果醬之外仲有開心果嘅碎粒,好有口感🤗😶整體嚟講,因為店家係用咗法國頂級牛油,所以全部撻嘅外皮都整得好酥脆,唔會太甜😉啱晒啲低糖愛好者😊

😋葡式芝士撻

😋波爾圖夢王蛋葡撻

😋小山園抹茶蛋
呢個抹茶帶有微苦,但配合同蛋漿既結合,又相當之match🤗

😋開心果蛋撻

2025-07-10 0 瀏覽
葡萄牙主廚手工製作嘅葡撻🥧草莓葡撻🍓融合左新鮮嘅草莓同埋濃郁嘅蛋香🥚,果香同奶香嘅搭配都恰到好處。最重要嘅係撻皮酥脆,內餡滑順,每一淡都帶黎清新嘅果味,讓人感受到春天的氣息。波爾圖夢王蛋葡撻🥧使用左日本生食級夢王蛋🥚,蛋香濃郁,滑順細膩,令人回味無窮。而且有法國頂級牛油🧈嘅加入,令撻皮更加酥脆,散發出誘人嘅香氣,與蛋餡形成完美的口感對比。優惠:依加買3個以上送冰箱貼‼️我每次去澳門🇲🇴都會去買,真係好好味🤤
葡萄牙主廚手工製作嘅葡撻🥧

優惠:
依加買3個以上送冰箱貼‼️

我每次去澳門🇲🇴都會去買,真係好好味🤤
2025-07-10 19 瀏覽
走過澳門街頭,遠遠見到一條長長人龍,好奇心驅使我湊埋去一睇——原來係人氣葡撻店!由葡萄牙主廚親手製作,酥皮層層分明👨‍🍳 來自葡萄牙的資深甜點主廚,堅持每日手工現做,嚴選食材🥚 選用日本頂級「夢王蛋」(Yumeou),屬於生食級別,蛋黃色澤濃郁、質地細滑🧈 撻皮選用法國進口高級牛油(如Échiré或Isigny),烘焙後外層金黃酥脆小山園抹茶蛋撻🍵🥧一打開已經聞到淡淡抹茶香,入口即感受到小山園抹茶嘅濃郁茶韻,帶微微甘苦,完美中和蛋撻嘅甜度波特酒蛋撻🍷🥧蛋撻餡中滲出淡淡砵酒香,食落有種微醺感覺。甜中帶酸,層次豐富波爾圖夢王蛋葡撻🥚🥧外層酥皮厚實,帶牛油香口感,內餡選用日本頂級「夢王蛋」,蛋香濃郁,質地細滑,入口即融,甜度恰到好處✨️買滿 3個以上 即送 可愛冰箱貼

小山園抹茶蛋撻🍵🥧

波特酒蛋撻🍷🥧

波爾圖夢王蛋葡撻🥚🥧

✨️買滿 3個以上 即送 可愛冰箱貼

呢間波爾圖葡撻真係值得一試!聽講係由葡萄牙主廚手工製作,材料用得好有心思,成個味道都好有層次食左嘅推介:1️⃣ 開心果蛋撻 $26開心果嘅香味同蛋撻完美結合,內餡好滑,好creamy,味道唔會過甜,啱晒唔鍾意太膩嘅朋友2️⃣ 芋泥麻糬蛋撻 $25芋泥好綿密,麻糬仲帶少少煙韌嘅口感,食落層次感好豐富,啱晒鍾意特色口味嘅人撻皮方面:用咗法國頂級牛油,真係脆得嚟又香,仲有少少牛油嘅奶香味,每一啖都好滿足。聽講佢哋用嘅蛋仲係日本生食級夢王蛋,果然蛋香濃郁,滑到不得了! 貼士:如果買3個以上,仲會送冰箱貼,幾得意!買多幾個返屋企慢慢食都唔錯~ 總結:價錢雖然唔算平,但質素真係高,值得一試!無論係材料定出品,都感受到用心製作,會再回購! 👉 推薦指數:🌟🌟🌟🌟🌟大家可以去試下,支持下用心製作嘅手工甜品店!

食左嘅推介:
1️⃣ 開心果蛋撻 $26

2️⃣ 芋泥麻糬蛋撻 $25

撻皮方面:

貼士:

總結:

👉 推薦指數:🌟🌟🌟🌟🌟
大家可以去試下,支持下用心製作嘅手工甜品店!
2025-06-06
$25 (其他)
2025-07-04 0 瀏覽
今個假期又去咗澳門,今次都特意去大三巴附近去買手信。去澳門梗係要買葡撻作為手信,就見到呢間 波爾圖葡撻 特別多人排隊 ,之後就入去睇一睇餐牌,價錢合理之如,葡撻嘅賣相同包裝都非常吸引,於是就買嚟試一試。買完之後,我都八掛再上網了解一下點解呢間店鋪咁多人排隊。原來,店鋪的美食是由葡萄牙主廚手工製作,而且選用日本生食級夢王蛋,蛋香濃郁,滑順細膩,並且使用法國頂級牛油,讓撻皮更酥脆、更香醇。今次買了幾款不同口味嘅撻波爾圖夢王蛋葡撻($15)波爾圖夢王葡撻指是葡式蛋撻,在葡萄牙波爾圖和里斯本等地非常有名。這款葡撻 嚴選日本夢王蛋、法國牛油,口感豐富多樣,結合創新口味和傳統風味 小山園抹茶蛋撻($26)這款蛋撻使用 丸久小山園 抹茶粉製作的蛋撻, 蛋撻散發濃郁的抹茶香氣,並擁有苦澀與甘醇兼具的口味黑糖珍珠千層蛋撻($22)這款是非常有特色的甜點。酥脆的千層撻皮配上濃郁的黑糖醬、以及Q彈的珍珠,口感豐富,味道獨特,很受大家歡迎草莓蛋撻($20)散發出蛋撻的香濃,又有草莓的酸甜,口感豐富。 仲有冰箱貼送😍因為買了3個撻以上😝
今個假期又去咗澳門,今次都特意去大三巴附
近去買手信。

去澳門梗係要買葡撻作為手信,就見到呢間

今次買了幾款不同口味嘅撻

波爾圖夢王蛋葡撻($15)

小山園抹茶蛋撻($26)

黑糖珍珠千層蛋撻($22)

草莓蛋撻($20)

散發出蛋撻的香濃,又有草莓的酸甜,口感豐富。

仲有冰箱貼送😍因為買了3個撻以上😝
A trip to Macau is never complete without the iconic Portuguese tarts. Instead of the OG bakeries, this time we skipped the classics and tried something new. We had bookmarked this insta-worthy gem on Little Red Book, and their innovative flavors did NOT disappoint!Pro tip: Get here early (they sell out FAST), and if you grab 3+ tarts, you’ll score a free adorable fridge magnet with traditional tile art - the perfect souvenir! Porto’s Fujihashi Croissant Egg Tart MOP15Of course we had to try the

Of course we had to try their star product ✨ Handcrafted by a Portuguese chef, these golden beauties are made with luxe Fujihashi eggs for the creamiest, silkiest filling and premium French butter for a crust that’s flaky on the outside, tender on the inside 🤤 One bite, and we totally got the hype

Taro Mochi Mille-Feuille Egg Tart MOP25
All the flavors looked amazing, but how could we resist the one with MOCHI?! This was our first time trying a chewy, stretchy mochi twist on a classic Portuguese tart—and wow, did it deliver! The *taro filling was creamy with a sweet, nutty depth, while the mochi added the perfect playful chew. Every bite was a textural dream—flaky, gooey, and oh-so-satisfying!

2025-06-05
10 分鐘 (堂食)
每次嚟澳門必食葡撻呢間選用日本夢王蛋製作嘅手工千層撻難得唔洗排隊太耐買咗6個 仲送了 澳門特色冰箱貼✨翡翠開心果千層蛋撻近年大熱嘅開心果口味面層加上香脆開心果仁撻皮非常酥脆✨時令芒果手工千層蛋撻舖滿新鮮芒果粒.味道清新香甜啖啖粒粒有口感必食季節限定口味✨頂級雙重榴槤,手工千層蛋撻選用新鮮榴槤製成果肉濃郁嘅榴槤醬.口感細膩.超好味一定要現場即食✨藍莓圓舞曲千層蛋撻星型嘅撻皮.裡面加入蛋漿焗製配上藍莓醬.味道香甜✨葡式四重芝士蛋撻加倍份量嘅四重芝士.芝味濃郁鍾意芝士一定不能錯過✨葡萄牙波特酒千層蛋撻Port Wine係葡萄牙嘅高級紅酒估唔到配襯在千層撻.味道咁夾帶咗幾個返香港放焗爐加熱.一樣好好食下次再嚟澳門要試齊其他口味
每次嚟澳門必食葡撻

✨時令芒果手工千層蛋撻
舖滿新鮮芒果粒.味道清新香甜
啖啖粒粒有口感

必食季節限定口味
✨頂級雙重榴槤,手工千層蛋撻
選用新鮮榴槤

2025-06-21
外賣自取
下午茶
2025-06-22 27 瀏覽
5月中時,一家三口去咗澳門玩,當然唔少得係一定會去食葡撻啦🤣🤣 我哋去咗近期大熱嘅「波爾圖葡撻」,去到已經見到好多人排隊。由葡萄牙主廚親手手工製作嘅波爾圖葡撻,同之前食開嘅葡撻好唔同,佢地嘅酥皮係千層撻皮,所以食落特別酥脆!而且佢地選用日本生食級夢王蛋,蛋香香濃郁,入口滑順細膩👍🏻我地order左開心果千層蛋撻,開心果果香完美融入滑嫩蛋餡 超過推介🫶🏻 手工芋泥麻糬千層蛋撻就好特別,綿密嘅芋泥同Q彈麻糬增加口感!而藍莓千層蛋撻酸酸甜甜,果味清新能解膩👍🏻 三款口味都各具特色,唔會好甜好膩,下次再黎澳門都一定會再嚟食🫶🏻

我地order左開心果千層蛋撻,開心果果香完美融
2025-05-16
下午茶
2025-06-21 33 瀏覽
呢款葡萄牙蛋撻由葡萄牙主廚親自手工製作,堅持用最優質食材,將傳統工藝同創新完美結合。蛋漿選用日本生食級夢王蛋,蛋香特別濃郁,入口滑順細膩,食落去每一啖都充滿蛋香。撻皮用咗法國頂級牛油,層層分明,酥脆香口,牛油香味突出,配合濃郁蛋漿,味道好有層次感。賣相好吸引🤩每一個蛋撻都係新鮮出爐,外皮酥脆,內餡香滑,無論做早餐、下午茶定送禮都一樣啱。依家買3個以上仲送精美冰箱貼一個,送禮自用都夠特別。呢款葡撻真係值得一試,食過會想再食!😋

依家買3個以上仲送精美冰箱貼一個,送禮自用都夠特別。
呢款葡撻真係值得一試,食過會想再食!😋

外賣自取
2025-06-20 22 瀏覽
上次係珠海經橫琴口岸過去澳門做一日遊客,梗係要去食吓當地嘅特色小食,沿路喺澳門大三巴附近遊逛掃街,見到間新派葡撻,種類好多,就跟隊去排。芋泥麻糬蛋撻:口感豐富,紫色的芋泥柔滑香甜,搭配Q彈的麻糬,外皮酥脆,每一口都是滋味交融的享受。小山圓抹茶蛋撻:以清新的抹茶香氣撲鼻,綠色蛋撻表面光滑,抹茶的微苦與蛋奶的香甜完美平衡,令人回味無窮。可可千層蛋撻:面頭有脹卜卜的朱古力粒,外皮酥脆,散發出濃郁的可可香氣,細膩滑嫩的蛋撻心,甜而不膩,口感層次豐富。原來呢度嘅葡撻係葡萄牙主廚手工製作,用上日本生食級夢王蛋,蛋香濃郁,滑順細膩,亦用法國頂級牛油,讓撻皮更酥脆、更香醇。每個蛋撻外盒都以仿澳門古建盛載着,打卡一流,別具一格。店員送左一個充滿葡式設計嘅冰箱貼給我地,原來只要買3個以上就會送呢個精美嘅冰箱貼。

2025-06-19 32 瀏覽
呢間波爾圖葡撻好近大三巴,食完仲可以係附近行下😝btw原來好受歡迎!無論遊客定當地人都去買黎食🫰🏻依家仲做緊G Dragon應援🌟Fans千祈唔好錯過佢地既葡撻口味都好特別😛我最鍾意葡式四重芝士蛋撻、金燦鹽之花可可千層蛋撻同埋翡翠開心果千層蛋撻,款式好精緻😍蛋香味好濃,原來係用左夢王蛋🇯🇵🥚撻皮好酥脆,滿滿既餡料!梗係要買多幾件返香港慢慢食,草莓寶石千層蛋撻都好味🍓今次芋泥麻糬蛋撻已經賣哂,所以買唔到😭下次一定要買到🙌🏻如果你地去澳門🇲🇴不妨都去試下!

2025-06-07
冇誇張,去澳門唔食「波爾圖葡撻」真係走寶!由葡萄牙主廚親手打造,手工製作超有heart!🧑‍🍳❤️招牌「波爾圖夢王蛋葡撻」一定要試!用**超正日本夢王蛋,蛋香濃到爆,餡料滑溜細膩似絲綢,甜度啱啱好!撻皮用法國頂級牛油,酥脆,超香濃牛油味,熱辣辣一啖咬落去,幸福感到頂!🔥其他口味都好正:芋泥麻糬蛋撻:綿密芋泥 + QQ麻糬,口感超豐富!藍莓千層蛋撻:酸甜爆汁藍莓果醬,清新又高顏值!可可千層蛋撻;濃郁微苦可可粉,朱古力控最愛!重點:買3個或以上即送得意冰箱貼!🤩 自己食定做手信都一流!

其他口味都好正:
芋泥麻糬蛋撻:綿密芋泥 + QQ麻糬,口感超豐富!
藍莓千層蛋撻:酸甜爆汁藍莓果醬,清新又高顏值!
可可千層蛋撻;濃郁微苦可可粉,朱古力控最愛!

2025-06-05
除咗葡國菜,係澳門一定!一定!一定!要食葡撻🤩 間間都賣葡撻,唔通間間真係咁好食咩?! 我自己就好嘴刁,要搵一間個皮又整得好食,個蛋漿又要焗得靚,最重要個味一定要香濃,食落口感要好滑,咁樣先係一個完美嘅葡撻!我介紹你~波爾圖葡撻🥳我係俾佢舖頭嘅香味吸引咗,去到收銀前面見到畫得好靚嘅葡撻分割圖。佢冇呃人🤩實物都係一樣整得皮薄餡靚😋呢一間係由葡萄牙嘅主廚手工製作,佢哋對自己嘅出品要求都好高,就連材料嘅要求都係要揀最好嘅 。我哋就買咗三款味道嘅葡撻,抹茶、可可千層同原味。佢嘅抹茶唔會做到好苦澀嘅味道,有一種清新嘅感覺。個可可千層嘅可可味勁濃,但係個蛋漿又好夾 。原味嘅葡撻真係冇得輸,有着超香濃嘅蛋味,食完之後都有再買多幾個返去酒店再食🥰佢嘅蛋🥚係用咗日本生食級夢王蛋,呢款蛋做出嚟嘅蛋漿有濃郁嘅蛋香,而且滑順細膩~~另外,佢嘅撻皮用咗法國頂級嘅牛油,所以令到個皮更加酥脆同更香醇😍 一路食一路有滿滿嘅滿足感☺️