#澳門 🇲🇴近期人氣嘅嘢食好多都係街坊美食嘅菜式🙌🏻,例如咖喱雞米🥘、牛尾湯🐮等等,嚟返澳門本地嘅冰室食🥢,一定有最正宗嘅味道🏛️。今次我哋嚟咗呢一間冰室,裝修現代風🛋️,店員亦都親切有禮💕,體驗幾好。🥘咖喱魚蛋雞米($48)呢個真係意想不到咁好食😍!咖喱嘅味道非常香濃🤤,而且米粉口感夠滑,仲要吸收晒濃郁嘅咖喱味🍛,配埋夠晒刺激過癮嘅秘製辣醬🌶️,好正。係我哋食過最鍾意嘅咖喱雞米🐥。雞肉都好嫩滑,魚蛋☄️大粒彈牙。🇷🇺俄羅斯番茄牛尾湯通粉($58)俄羅斯羅宋湯🍅牛骨味濃郁🐮、蔬菜味甜香🥗,有薯仔粒🥔、洋蔥粒🧅、蘿蔔粒🥕、蕃茄粒🥫,仲有忌廉同埋牛尾油脂🐄嘅香味,超級豐富😆,配埋通粉食好滿足。牛尾肉質🥩幾好,而且全部大大塊。🦪酥炸蠔仔($28)炸粉嘅厚薄度啱啱好😍,夠薄、酥、脆🤤。而且蠔仔大大粒,而且好鮮嫩🌊,炸嘅火候啱啱好🔥,亦都唔會有腥味,點埋辣粉夠香口惹味🌶️,而點沙律醬又夠濃郁🥗。🌈椰香三色冰($30)椰漿味道🌴夠香濃,味道唔錯。裏面嘅QQ有咬口🫦,而且唔會太過硬,質地幾好🍹。🍋檸檬冬瓜冰茶($28)檸檬嘅酸味😝好夾冬瓜茶🥤,酸酸甜甜嘅感覺好開胃,亦都清新🎐。古早冬瓜茶味甜甜地🍬,好夾啲嘢食

🥘咖喱魚蛋雞米($48)

🇷🇺俄羅斯番茄牛尾湯通粉($58)

🦪酥炸蠔仔($28)

🌈椰香三色冰($30)

🍋檸檬冬瓜冰茶($28)
檸檬嘅酸味😝好夾冬瓜茶🥤,酸酸甜甜嘅感覺好開胃,亦都清新🎐。古早冬瓜茶味甜甜地🍬,好夾啲嘢食。

#太陽冰室
📍澳門羅馬街110號東南亞商業中心AK座地下