2013-09-14 364 瀏覽
酒店送的早餐,一般都唔會期望有出色表現,但有幾樣野一定要有粉麵,生果,乳酪,果汁呢度選擇不算多,但就係O岩哂我地方仲係番我食葡菜的地方,所以特別舒適其中有呢個肉碎係比較少見,咸咸地帶少少醬油味,連埋洋蔥薯仔食,仲可以配飯,開胃Omelette入面有青紅椒,煙肉,芝士之類,口感豐富,但我鐘意有蛋汁的FEEL,下次應該叫整生D最後乳酪酸酸地清清腸胃,油麵加幾粒丸,九當然係來貨,味道一般,幸好再加大量辣椒和蔥,夠哂口臭,過番過輕盈的早上

酒店送的早餐,一般都唔會期望有出色表現,但有幾樣野一定要有

粉麵,生果,乳酪,果汁

呢度選擇不算多,但就係O岩哂我

地方仲係番我食葡菜的地方,所以特別舒適

2013-08-26
早餐
用餐優惠
其他
2013-09-11 229 瀏覽
如果唔係入住皇都酒店,都不知道酒店裡有這間高水準葡菜,夠哂低調酒店客人有9折,就試試看先UPLOAD幾頁MENU比大家看2口子都簡唔到太多,雖然想叫好多樣最後簡左蟹肉餵麵包配8爪魚詩人煮蜆,漁夫海鮮飯,肉眼扒(馬蘭迪沙STYLE)一開波當然有麵包送上,呢度好大陣仗多款OLIVE OIL,蕃茄牛油,OLIVE醬(黑色O個個,好香濃的OLIVE味)等等睇到呢個陣容,都知道夠霸氣輕嚐後又送上有葡腸的咸包和蕃茄MOUSSE,呢2款很好,前者帶咸香,後者夠清酸忍口忍口,太多野食了.....送上蟹肉餵包,底下有8爪魚,賣相滿分蟹肉包帶鮮味,配上淡味的8八魚片,是不錯的開胃菜.但我覺得換上生的8八魚可能更MATCH跟手送上詩人煮蜆(個名好霸氣)味道就是鮮,帶酒香和一點點酸,比一般白酒STYLE多了層次(圖中份量X2=1碟)肉眼扒叫了5成熟,外面烤火局過帶脆身,夠GRILL味.汁是帶輕輕的醋味和蒜油香再送上漁夫海鮮飯有蝦,蜆和青口,飯粒吸收海鮮味道,加上上湯繪入,夠哂重口味4樣野飽到嘔,叫埋個酸野中和下LEMON雪芭檸味十足,夠哂酸價錢880蚊,係一次不錯的體驗

酒店客人有9折,就試試看

先UPLOAD幾頁MENU比大家看
2口子都簡唔到太多,雖然想叫好多樣

最後簡左蟹肉餵麵包配8爪魚
詩人煮蜆,漁夫海鮮飯,肉眼扒(馬蘭迪沙STYLE)

一開波當然有麵包送上,呢度好大陣仗

睇到呢個陣容,都知道夠霸氣

忍口忍口,太多野食了.....
送上蟹肉餵包,底下有8爪魚,賣相滿分

跟手送上詩人煮蜆(個名好霸氣)
詩人煮蜆

肉眼扒

再送上漁夫海鮮飯
漁夫海鮮飯
有蝦,蜆和青口,飯粒吸收海鮮味道,加上上湯繪入,夠哂重口味

4樣野飽到嘔,叫埋個酸野中和下

LEMON雪芭
檸味十足,夠哂酸

價錢880蚊,係一次不錯的體驗

2013-08-25
詩人煮蜆
漁夫海鮮飯
住在皇都附近,經常上這里用餐,除了地道的上海名菜館 - 梓園之外,還有一家西餐廳-華士古餐廳,由去年年底重新裝潢,大改原有的現代風格,現在入口處滿是葡國復古紅地磚,配上木紋黃漆及藍色線條,骨致又大氣的裝修煥然一新。今天和女朋友紀念日聚餐,明亮的光線和優雅的環境,讓我們的午餐增色不少。餐廳推廣的是半自助午餐,即頭盤及主菜自行點餐,但湯,沙律和甜品自助。話不多說,上圖:頭盤的精致讓人稱奇,鱈魚慕司配甜椒,無論從顏色,食材或是裝盤點綴,味道酸甜可口,風味地道卻又不失設計,份量意外地多。另一份是金蛋黑眼豆及金槍魚沙律,選用一整顆白煮蛋,然后去除蛋黃,以金槍魚茸代替填充,然後裹粉去炸,色澤金黃,底部配上咸香的黑眼豆,味道非常有層次,是很棒的開胃前菜!主菜我們點了兩款:葡式燒乳豬份量看了就開心,很大一份,外皮炸的顏色很美,葡國菜相對中國菜要重口味,雖然咸了些但搭配上沙律菜和油醋汁,意外地搭,肉的油膩感瞬間被中和掉了。旁邊還配了碟自製薯片,老少咸宜,如果有小孩子的,肯定要開心死了,薯片比超市賣的要出色很多,因為用的是新薯名貴,加上無防腐劑。太深刻了。女朋友點的是三文魚茴香螺絲粉,雖然是普通意式菜,但
住在皇都附近,經常上這里用餐,
除了地道的上海名菜館 - 梓園之外,
還有一家西餐廳-華士古餐廳,
由去年年底重新裝潢,
大改原有的現代風格,
現在入口處滿是葡國復古紅地磚,
配上木紋黃漆及藍色線條,
骨致又大氣的裝修煥然一新。

今天和女朋友紀念日聚餐,
明亮的光線和優雅的環境,
讓我們的午餐增色不少。
餐廳推廣的是半自助午餐,
即頭盤及主菜自行點餐,
但湯,沙律和甜品自助。

話不多說,上圖:
頭盤的精致讓人稱奇,
鱈魚慕司配甜椒,
無論從顏色,食材或是裝盤點綴,
味道酸甜可口,
風味地道卻又不失設計,
份量意外地多。

另一份是金蛋黑眼豆及金槍魚沙律,
選用一整顆白煮蛋,然后去除蛋黃,
以金槍魚茸代替填充,
然後裹粉去炸,
色澤金黃,
底部配上咸香的黑眼豆,
味道非常有層次,
是很棒的開胃前菜!
主菜我們點了兩款:

葡式燒乳豬
份量看了就開心,
很大一份,
外皮炸的顏色很美,
葡國菜相對中國菜要重口味,
雖然咸了些但搭配上沙律菜和油醋汁,
意外地搭,
肉的油膩感瞬間被中和掉了。
旁邊還配了碟自製薯片,
老少咸宜,
如果有小孩子的,
肯定要開心死了,
薯片比超市賣的要出色很多,
因為用的是新薯名貴,
加上無防腐劑。
太深刻了。

女朋友點的是三文魚茴香螺絲粉,
雖然是普通意式菜,
但無論從份量上,
抑或是細節裝飾上,
顏色搭配得很精致,
豐富的色彩讓我們的用餐頗為浪漫。

如此高級的出品,
紀念日
用餐優惠
信用卡優惠
2006-08-05 244 瀏覽
職員服務有禮貌,食物十分有澳門風味.
職員服務有禮貌,食物十分有澳門風味.