2007-11-13 50 瀏覽
嚟咗呢間公司差唔多成三個月,今日終於可以同一位都係嚟自香港嘅同事一齊食晏。佢比我早大半年過嚟澳門做嘢,相對於我嚟講佢都可以叫做「老澳門」。番咗工咁耐,到近排先知道公司附近有一間好出名嘅葡撻。據講舖頭嘅女老闆嘅前夫係澳門葡撻嘅始創者,直至年前佢嘅前夫過咗身,為咗紀念佢,就開咗呢間葡撻店。除咗葡撻之外,仲有其他嘢食,例如三文治(飽)、沙律、簡單嘅意粉等。 我就簡簡單單叫咗一個三文治飽同埋一杯牛奶。無論係三文治或飽,你都可以自選唔同嘅麵包及唔同嘅餡料,我嘅選擇係一個焗得香脆嘅麵包,餡料就選用豬扒及雞肉沙律。唔知點解澳門大部份嘅食店整豬扒都有一手,呢度將豬扒剁碎上,挾落麵包度,效果同豬扒飽差唔多,加上雞肉沙律,使成個飽嘅「內涵」立即豐富起嚟。响十零廿度嘅天氣响戶外長檯歎午餐,都頗寫意,當然可以同同事一路食嘢一路吹水,就更加一樂也。至於最出名嘅葡撻,今次就冇嗌到。之前响公司嘅每月生日派對食過,味道都唔錯,皮脆之餘,中間嘅餡又滑又香甜,做得都唔錯。其實只要係新鮮出爐,無論係葡撻、蛋撻、抑或麵包,都可以好好食。一個三文治包雙拼十五蚊,一杯牛奶九蚊,我就嫌飲嘢比較貴,不過加起上嚟變得比較合理。至於葡

一個三文治包雙拼十五蚊,一杯牛奶九蚊,我就嫌飲嘢比較貴,不過加起上嚟變得比較合理。至於葡撻幾多錢我暫時未有研究,不過如果山長水遠嚟到澳門,响駛得唔多嘅大前題下,呢度係值得一試嘅。
瑪嘉烈蛋撻店
2007-05-28 42 瀏覽
去咗食咗後,就即時感覺葡撻&蛋撻的唔同(做緊project嘛........)<br />D焦糖(重之係黑色個件物體)好正,之後有人送,我就一口氣吞咗6件,D葡撻比較甜D我較好食D,D蛋同黑色個件物體甜,塊皮就有D鹹,味覺上的對比好正,讚!! (圖中嗰六件就係我吞咗嗰D)
2007-05-28 24 瀏覽
2006-12-31 51 瀏覽
20061217<br /><br />嚮往這一家的葡撻久矣,剛好經過附近,慕名一試。<br /><br />典型的店大欺客,從取餅的、收銀的到上咖啡的,都粗聲惡氣橫眉冷對,如果用輕鬆的心態觀之,當這也是特色之一,便可釋然:)<br /><br />拿著本旅遊書按圖索驥,葡撻之外另叫一客薯仔布甸,以及一杯葡式咖啡。<br /><br />葡撻的外表平靜得很,一口咬下去卻差點被燙傷,刹那間奶香盈滿齒頰,外皮也鬆脆,用honey的話說,真不知道葡撻還可以怎樣好吃:)<br /><br />薯仔布甸冰冰的,硬硬的,一般般,還好不太油不太甜,可以與葡撻配起來吃。<br /><br />我是咖啡的門外漢,品不出這“葡式”與Starbucks有什麼不同,不過honey說是有的,我當然相信啦~ :)<br /><br />這裏的環境談不上好壞,座位都是半室外,有些擠。不過由於藏在
20061217<br />
<br />
嚮往這一家的葡撻久矣,剛好經過附近,慕名一試。<br />
<br />
這裏的環境談不上好壞,座位都是半室外,有些擠。不過由於藏在橫街深處,有些兜兜轉轉之後乍見繁華的戲劇效果:)<br />
1K
2006-10-11 30 瀏覽
葡撻好好味,撻皮超級脆,custard filling好軟滑,不過略嫌太油膩,食一件夠哂!
2006-03-27 42 瀏覽
如果唔熟澳門D路真係好難搵到,要問人先搵到<br />舖頭門口有露天茶坐,店內big滿人,先買飛後自行拎野食<br />葡撻($5.5)熱熱的,好正,見到d人兩,三打外買的~<br />薯仔布丁($6),一大舊好膩ge野,無咩薯仔,見到好多人都買以為好食..點知~~= =\"<br /><br />
如果唔熟澳門D路真係好難搵到,要問人先搵到<br />
2006-01-22 38 瀏覽
個次偶然行到一個街口,見到有個小路牌寫住往瑪嘉烈餅店,真好彩,俾我無意搵到,有好多人去食,特別係葡撻,去到得返幾個,要排15分鐘左右等佢\出爐,心諗都等下啦, 新鮮出爐仲好食,熱喇喇,個餡好香好滑,皮都唔硬,好鬆脆,好口味呢!
2006-01-06 22 瀏覽
突登走o左去上試,唔…冇乜特別,覺得KFC 的甜d 好食d 呢~
2005-12-30 15 瀏覽
特登走去試,個蛋幾好,但個板唔得,好硬,都係KFC好味好多
特登走去試,個蛋幾好,但個板唔得,好硬,都係KFC好味好多
(非會員)
2005-11-03 73 瀏覽
我比較鐘意食佢出品既三文治啦,大大件,蛋沙律同吞拿魚沙律仲有咖哩雞都係我至愛,仲有更多選舉,少人個時坐係度慢慢歎都幾正
2005-09-05 32 瀏覽
the place is famous for portugal style egg tarts... i dont like sweet things much, so ... i think those egg tarts are ok, but one thing that i really like is their \"onion bread\"... it is like those cripsy plain bread with some onion taste. They taste really good if u bake them crispy at home ga!! it cost $4 each... i usually buy it with a cup of coffee... really good... <br />the people there are nice too!
2005-04-01 25 瀏覽
o黎到澳門,除左豬扒飽&木糠布甸,另一樣不容錯過o既美食當然葡撻~ 我同BF幾經辛苦,先搵到呢間好長人龍o既葡撻專門店,開心死,馬上乖乖地跟住人龍排隊買葡撻~ 買返o黎o既葡撻o岩o岩出爐冇耐,仲係好熱辣辣,good~ 食落味道好香好甜,不過其實佢o既好食同佢o既新鮮度有大關係~ 最後講講間店,佢係露天小亭o既設計,坐落感覺幾好,係食tea o既推介地點~
(非會員)
2005-02-01 18 瀏覽
全澳門人都知ge 好店a~
全澳門人都知ge 好店a~
2004-04-13 35 瀏覽
葡撻幾好味~尤其熱辣辣的~都會順便飲埋雜菜湯~都唔錯~
葡撻幾好味~尤其熱辣辣的~
都會順便飲埋雜菜湯~都唔錯~
2004-03-05 20 瀏覽
係我食咁多葡撻最好食o既一間(或者仲有安德魯囉), 但近幾年差o左少少, 好多時都只係食到凍葡撻, 冇癮-.-"