2007-11-13
嚟咗呢間公司差唔多成三個月,今日終於可以同一位都係嚟自香港嘅同事一齊食晏。佢比我早大半年過嚟澳門做嘢,相對於我嚟講佢都可以叫做「老澳門」。番咗工咁耐,到近排先知道公司附近有一間好出名嘅葡撻。據講舖頭嘅女老闆嘅前夫係澳門葡撻嘅始創者,直至年前佢嘅前夫過咗身,為咗紀念佢,就開咗呢間葡撻店。除咗葡撻之外,仲有其他嘢食,例如三文治(飽)、沙律、簡單嘅意粉等。 我就簡簡單單叫咗一個三文治飽同埋一杯牛奶。無論係三文治或飽,你都可以自選唔同嘅麵包及唔同嘅餡料,我嘅選擇係一個焗得香脆嘅麵包,餡料就選用豬扒及雞肉沙律。唔知點解澳門大部份嘅食店整豬扒都有一手,呢度將豬扒剁碎上,挾落麵包度,效果同豬扒飽差唔多,加上雞肉沙律,使成個飽嘅「內涵」立即豐富起嚟。响十零廿度嘅天氣响戶外長檯歎午餐,都頗寫意,當然可以同同事一路食嘢一路吹水,就更加一樂也。至於最出名嘅葡撻,今次就冇嗌到。之前响公司嘅每月生日派對食過,味道都唔錯,皮脆之餘,中間嘅餡又滑又香甜,做得都唔錯。其實只要係新鮮出爐,無論係葡撻、蛋撻、抑或麵包,都可以好好食。一個三文治包雙拼十五蚊,一杯牛奶九蚊,我就嫌飲嘢比較貴,不過加起上嚟變得比較合理。至於葡
一個三文治包雙拼十五蚊,一杯牛奶九蚊,我就嫌飲嘢比較貴,不過加起上嚟變得比較合理。至於葡撻幾多錢我暫時未有研究,不過如果山長水遠嚟到澳門,响駛得唔多嘅大前題下,呢度係值得一試嘅。