食完午餐過咗冇幾耐又係下午茶時間嘞,我哋就同阿媽去咗呢間喺澳門都幾紅嘅瑪嘉烈蛋撻店。雖然話係閒日,但係去到都係好多人,要一陣先搵到位坐低,叫咗: 葡撻:呢間店必吃之選,熱辣辣,撻皮鬆化,入面嘅蛋唔會太甜,好正!原本我叫咗三個預每人一個,當我都仲未攞得切相機影相,阿媽已經食緊一個嘞,影咗一張之後就得番一隻!都係食咗先,唔係連呢隻一陣都唔見埋! 蒜蓉多士:上枱嘅時候已經係凍嘅,唔好食! 煙肉批:$12 四分一個,其實同 quiche 差唔多,有好香濃嘅蛋味,唔夠熱嘅話店方亦可代為加熱,招呼都算週到! 凍咖啡:$10 最正係冇冰而且亦夠濃!下次我都會再嚟食!

蒜蓉多士:上枱嘅時候已經係凍嘅,唔好食!

凍咖啡:$10 最正係冇冰而且亦夠濃!

下次我都會再嚟食!

門面
人山人海!
再唔食就連呢隻都冇埋!
葡撻,蒜蓉多士,凍咖啡,煙肉批
葡撻,蒜蓉多士,凍咖啡,煙肉批
2008-10-23 22 瀏覽
又係睇旅遊書介紹.去試下啦去旅行, 搵到間店, 梗係入去周圍望下有咩揀架啦..點知個老闆娘勁冇禮貌囉..係咁話我地周圍搞, 又話咩買飛先..會玀比你啦咁最初我都冇為意佢話我地所以冇理佢, 點知佢指住我地話「are you japanese, can you speak chinese」咁跟住仲猛同d staff 講咩「又唔應人喎頭先. 係咁周圍行. 而加d人.. 你話係咪先」勁勁勁乞人憎囉. 我唔睇點知你間野有咩食. 唔睇點揀食咩好.唔比人周圍睇 你就咁問個counter算啦 開間鋪做咩 -.-好想鬧返佢轉頭 不過比我男朋友拉住 !!!最後叫左2個葡撻.同一杯凍啡. 一d都唔特別. 葡撻好油. 環境唔差既.. 不過咁既service…以後都唔想再去
又係睇旅遊書介紹.去試下啦
去旅行, 搵到間店, 梗係入去周圍望下有咩揀架啦..
最初我都冇為意佢話我地所以冇理佢,
好想鬧返佢轉頭 不過比我男朋友拉住 !!!

最後叫左2個葡撻.同一杯凍啡.
一d都唔特別. 葡撻好油.
環境唔差既.. 不過咁既service…以後都唔想再去
2008-10-20 28 瀏覽
去旅行的趣味,除了自己在旅遊書及各大BLOG /WEBSITE 搜尋美食照點外,能夠在當地探望當地的友人,聽聽他們的”當地人推介”,亦是嘗心樂事。被澳門住的友人推介為全澳門最美味的葡撻,即使肚皮仍是漲漲的,也要再騰空一些位置。大概人氣店的蛋撻,不停有新鮮蛋撻出爐,所以我們的蛋撻還是熱辣辣的~問我這兒的葡撻是否非常正? 我會答這兒的葡撻好味,但不至於比其他的葡撻超班太多。但一個葡撻,夠熱足新鮮,皮夠牛油味、夠香脆又夠蛋味,已經令人回味無窮。不要忘記,longlong time ago, 香港人都曾經對葡撻的迷戀,天天門外掛長龍,那個時候的葡撻都是頗美味~^^ 但如此美食,現在彷彿都被大家遺忘了,剩餘可以買到葡撻的地方,水準卻相當不穩。

2008-10-19 26 瀏覽
這食評是暑假時的了是次澳門遊是和男友去的尤記得當天下著龐沱大雨(香港當時正掛著黑色暴雨警告)原以為渡海輪會暫停服務澳門一日遊會告吹不料(還是可幸)渡海輪堅持服務精神即使當時掛著黑雨!抵步後,計劃的行程都去了但可能澳門當時天色亦差暴雨連連因此四處顯得冷冷清清的話說回頭瑪嘉烈是計劃中的其中一站意外地那裡有不少客人!到店內選了2件萄撻($7@1)男友想食蘋果批,又要了一件(忘了價錢)付錢後到店外享用萄撻是新鮮出爐的此種撻只要是熱辣辣食味道總不會太差是酥皮製但食下卻不會滿口油膩甜甜的,不失蛋味,又夠滑溜但要小心燙到嘴巴!嘛看照片吧!還焗得頗帥吧?哈至於蘋果批是屬於凍食的可能個人口味不同本人不太好此道當時男友卻說不錯服務方面嘛還不錯當時客人頗多但店員仍有笑容笑容是最能令人感到親切的服務態度!環境嘛像在後花園喝下午茶,哈!縱使當時下著雨,但感覺還不錯!臨走時買了半打萄撻帶回港給家人享用!回到家萄撻還是暖的縱使現在沒有男友在身邊了但我仍掛念瑪嘉烈的萄撻!
這食評是暑假時的了

是次澳門遊是和男友去的
尤記得當天下著龐沱大雨(香港當時正掛著黑色暴雨警告)
原以為渡海輪會暫停服務
澳門一日遊會告吹
不料(還是可幸)渡海輪堅持服務精神
即使當時掛著黑雨!

抵步後,計劃的行程都去了
但可能澳門當時天色亦差
暴雨連連
因此四處顯得冷冷清清的

話說回頭
瑪嘉烈是計劃中的其中一站
意外地那裡有不少客人!
到店內選了2件萄撻($7@1)
男友想食蘋果批,又要了一件(忘了價錢)
付錢後到店外享用

萄撻是新鮮出爐的
此種撻只要是熱辣辣食
味道總不會太差
[撻皮]是酥皮製
但食下卻不會滿口油膩
[蛋漿]甜甜的,不失蛋味,又夠滑溜
但要小心燙到嘴巴!

[撻面]嘛

服務方面嘛
還不錯
當時客人頗多
但店員仍有笑容
笑容是最能令人感到親切的服務態度!

環境嘛
像在後花園喝下午茶,哈!

縱使當時下著雨,但感覺還不錯!

臨走時買了半打萄撻帶回港給家人享用!
回到家萄撻還是暖的

縱使現在沒有男友在身邊了
但我仍掛念瑪嘉烈的萄撻!

下雨中的澳門
美味萄撻
美味萄撻
  • 萄撻
2008-10-19 38 瀏覽
黎到澳門就一定會去食葡撻~ 澳門最出名既當然係瑪嘉烈同安德魯, 梗係要試晒兩間啦!! 今次黎到瑪嘉烈, 唔止食葡撻, 仲試埋其他野食, 都唔錯呀!!! 葡撻: 厘度D葡撻個皮好鬆脆, 味道都幾甜, 而且D蛋都好滑好味, 但我覺得安德魯既好味D~ 不過厘間既葡撻都已經好好味~ Pizza: 個pizza新鮮出爐, 係一個貌似至尊批既pizza~~ 可能因為新鮮出爐, 我覺得好好味~~ 肉粒好多, 焗得夠脆, 好好食~ 意粉: 個意粉都係即叫即整, 蕃茄底, 但我覺得可以濃味少少, 味道偏淡, 而且份量好少, 厘個我覺得麻麻地~ 總括黎講, 食物既質素都ok, 冇咩特別驚喜既地方~ 但坐低食野既環境我覺得唔錯, 雖然冇咩特別既裝潢, 但覺得有少少外國既味道!
黎到澳門就一定會去食葡撻~

不過厘間既葡撻都已經好好味~

葡撻~
好味的Pizza~~
意粉!!
好味的Pizza~~
  • 葡撻點都要試一試既~
2008-10-15 31 瀏覽
每次去親澳門唔食葡撻,就好似無去過...每次梨瑪嘉烈,明明已經經常梨...不過一定要找一找先找到.....地點偏僻左少少....而且往往好好...好多人....每次食dou好新鮮...剛剛出爐.......次次最少食兩個.....如果唔係比朋友阻止...6個無難度^^不過他們的服務......真的不太好.........想試試其他食物.............例如三文治
每次去親澳門
唔食葡撻,就好似無去過...

地點偏僻左少少....

而且往往好好...好多人....

每次食dou好新鮮...剛剛出爐.......

不過他們的服務......真的不太好.........

想試試其他食物.............例如三文治
2008-10-08 8 瀏覽
澳門2大人氣葡塔店:安德魯和瑪嘉烈個人認為在環境, 味道, 價錢各方面安德魯都比較好瑪嘉烈的葡塔太油, 皮和蛋都不及安德魯, 環境更是差很遠, 像是在後巷吃飯一樣, 大家有時間還是坐車去路環吃葡塔吧推介菜式:葡塔是次消費: 每人約MOP10 (下午茶)
澳門2大人氣葡塔店:
安德魯和瑪嘉烈
個人認為在環境, 味道, 價錢各方面安德魯都比較好
推介菜式:葡塔

是次消費: 每人約MOP10 (下午茶)
2008-10-08 10 瀏覽
係呢個好似天井中的半露天享受一個正宗的葡撻, 係人生一大快事! 仲記得家鄉雞未有葡撻前, 係呢度首次和葡撻有第一次相遇. 有少少驚為天人, 點解旦撻會面燶燶地, 又甜d, 和香港個d 咁唔同既...後來先知呢d 叫葡撻. 係香港食過唔同的葡撻, 再一次係呢度和它相遇. 終於呢度的最得我心. 還記得當時的那份閒情....

2008-10-07 11 瀏覽
澳門2大人氣葡塔店:
安德魯和瑪嘉烈
個人認為在環境, 味道, 價錢各方面安德魯都比較好
  • 葡塔
2008-10-07 11 瀏覽
買左4個葡撻食~餐廳是半自助式的..生意好好~~d 坐位差唔多full 晒~我地買的葡撻熱辣辣的,酥皮雖然有d油,但都幾鬆脆~~比香港的葡撻好味~~ $7 each~~ 相信再到macau 時會再encore
買左4個葡撻食~
餐廳是半自助式的..生意好好~~
d 坐位差唔多full 晒~
我地買的葡撻熱辣辣的,酥皮雖然有d油,但都幾鬆脆~~
比香港的葡撻好味~~
$7 each~~ 相信再到macau 時會再encore
$7 (其他)
2008-10-06 23 瀏覽
山長水遠到此吃萄撻,在收銀台前落ORDER時看到雪櫃內顏色鮮艷的飲品,只是花多了不足10秒看一看,然後加多一杯檸檬水,便遭到老板娘訓示:下次你睇清楚先買野啦,如果唔係後面條人龍會好緊張﹗我心唸:仲有下次?
我心唸:仲有下次?
2008-10-05 55 瀏覽
經常以為瑪嘉烈這店很難找,所以次次都找不著。今回看書之後,就找到了。它在新葡京賭場附近,現在有很多車抵達賭場,多行2步就到這店,都很方便。除了葡撻以外,還點了自選的牛油果煙肉雞肉配豬仔包,不過我就覺得味道一般。葡撻就真係熱的,有想多吃一個的衝動,不過要留肚再戰別的食物,最後放棄了。如果沒有點那個豬仔包,應該可以每人2個葡撻的。奶茶很滑,很香;coffee EXPRESS也很香濃,配葡撻一絕!
經常以為瑪嘉烈這店很難找,所以次次都找不著。

如果沒有點那個豬仔包,應該可以每人2個葡撻的。

2008-10-05 17 瀏覽
一行5人~~買了5個葡撻食~餐廳是半自助式的..生意好好~~d 坐位差唔多full 晒~我地買的葡撻熱辣辣的,酥皮雖然有d油,但都幾鬆脆~~比香港的葡撻好味~~ $7 each~~ 相信再到macau 時會再encore
一行5人~~買了5個葡撻食~
餐廳是半自助式的..生意好好~~
d 坐位差唔多full 晒~
我地買的葡撻熱辣辣的
,酥皮雖然有d油,但都幾鬆脆~~
比香港的葡撻好味~~
$7 each~~ 相信再到macau 時會再encore

2008-09-20 26 瀏覽
這間半自助式的餅店除了有蛋撻麵包外,還有即製三文治,但我們只買了蛋撻. 堂食會先放在紙碟上,然後放在藤籃才給客人. 外賣則會放在膠兜,再包上保鮮紙.熱辣辣的蛋撻,咬下去完全感覺到一層層的酥皮鬆脆可口; 蛋漿夠香之餘,加上焦糖又不會太甜. 雖然好食,不過酥皮好油,而且賣$7一個都幾貴.
$7 (其他)
2008-09-19 42 瀏覽
坦白說, 同樣是新鮮出爐的話, 我認真吃不出這裡的出品跟KFC熟優熟劣. 倒是那杯凍咖啡的苦且酸我一定會給一個差字. 大熱天時滴著汗來排隊買撻攤後巷露天茶座, 下次咪搞我. 反而鄰座俊男美女大口大口地吃著的三文治份量十足, 顏色悅目更惹人涎, 早知補一份午餐好過.
不覺比KFC高明多少
流過好多茶餐廳