2025-07-25
行喺澳門街頭,人來人往之間,突然見到一條長龍彎彎曲曲,好奇心即時被勾曬出來。行近先發現,原來係間人氣葡撻店!最正嘅係有葡萄牙主廚親自手工製作,每隻葡撻都係師傅逐個落料、摺皮、烘焙,難怪排隊排到咁誇張都仲有咁多人等。呢度用料真係好舍得——選用日本生食級夢王蛋,蛋香濃到未入口都聞到,蛋漿滑順細膩,好似布丁咁嫩;仲有法國頂級牛油,焗出來嘅撻皮特別酥脆,咬落「咔嚓」聲清脆過響,油香仲帶住陣奶香,單係呢兩樣,已經甩開普通葡撻幾條街。眾多口味入面,小山園抹茶蛋撻真係要拎出來讚一讚。抹茶粉揀得好講究,帶住少少海苔嘅清香,唔會苦到澀嘴,反而同夢王蛋漿嘅甜潤夾得剛剛好。挖一羹入口,首先係抹茶嘅微苦係舌尖慢慢散開,跟着蛋漿嘅醇厚就滲出來,最後仲有酥皮的牛油香收尾,層次感好豐富,就算唔多鍾意甜食嘅人,都會忍唔住多咬兩啖。另一個驚喜就係蘋果蛋撻。新鮮蘋果切薄片,鋪係蛋漿上面烤到邊緣微微焦,咬落去會吃到蘋果嘅酸甜汁水,仲帶住少少果皮嘅爽脆。夢王蛋漿因為蘋果嘅果酸變得更清爽,完全唔會覺得滯,法國牛油撻皮吸收咗少少蘋果汁,多咗陣果香,連平時怕膩嘅朋友都話「正」!除咗呢兩款,黑糖珍珠千層、藍莓千層呢啲創新口味都各有擁
除咗呢兩款,黑糖珍珠千層、藍莓千層呢啲創新口味都各有擁躉,傳統嘅波爾圖葡撻亦因為頂級食材,蛋香同牛油香更突出,值得一試。想試嘅話,記得去關前正街44-A號金勝大廈地下A1號舖,雖然要排隊,但咬落第一啖個陣,就知呢個等待絕對值得啦!