餐廳: 蟹仙海鮮私房.蒸氣石碢 (環海大廈)
資訊:

2023-06-03 116 瀏覽
同朋友都好中意食海鮮😍今次去左 #蟹仙海鮮私房.蒸氣石碢 餐廳位於天文臺圍最盡頭,遠遠已經見到隻大蟹,好有置身於日本既感覺。據知老闆係海鮮入口商,餐廳食材來貨都係野生海鮮每日新鮮到港,所以我地都十分期待!我地揀咗尊貴海鮮套餐,有十樣食物,性價比十分高。值得一讚,店員會將餐具放喺蒸氣鍋內加熱消毒令客人食得安心。海鮮由店員幫我地遂樣放入蒸鍋控制時間,確保質素,十分細心👍🏻。🦀太平洋饅頭蟹店員話呢款蟹比較罕有,我都係第一次食!蟹身脹卜卜好似個饅頭咁,蟹肉唔算多但十分細嫩、味道鮮美、甜度較高,帶有濃郁蟹味。🦀野生蟹仔膏鮮甜程度比饅頭蟹更甚。蟹肉同蟹膏都特別肥美,相當豐腴。台灣九孔鮑魚肉質豐滿、口感彈牙。🦐日本野生大赤蝦赤蝦幾厚肉!肉質彈牙,入口後可以感受到赤蝦濃郁既鮮甜味,仲有啖啖蝦膏。韓國斧山珍珠蠔入口肥美鮮甜,淡淡海水味,口感十分Creamy。🦞🪰澳洲青年龍蝦龍蝦肉十分幼嫩鮮甜,爽口彈牙, 仲有好多膏,超正!日本大貝十分鮮甜細嫰,原汁原味。大西洋野生青口海水味濃,好鮮味,唔需要沾任何醬料。加拿大翡翠螺翡翠螺肉質爽彈,有咬口,比一般螺肉味道較重。 🥬有機蔬菜籃蔬菜新鮮可以清一清味蕾。海鮮精華
同朋友都好中意食海鮮😍
今次去左 #蟹仙海鮮私房.蒸氣石碢

值得一讚,店員會將餐具放喺蒸氣鍋內加熱消毒令客人食得安心。

🦀太平洋饅頭蟹
蟹肉唔算多但十分細嫩、味道鮮美、甜度較高,帶有濃郁蟹味。

🦀野生蟹仔膏
鮮甜程度比饅頭蟹更甚。蟹肉同蟹膏都特別肥美,相當豐腴。

台灣九孔鮑魚
肉質豐滿、口感彈牙。

🦐日本野生大赤蝦

韓國斧山珍珠蠔
入口肥美鮮甜,淡淡海水味,口感十分Creamy。

🦞🪰澳洲青年龍蝦
龍蝦肉十分幼嫩鮮甜,爽口彈牙, 仲有好多膏,超正!

日本大貝
十分鮮甜細嫰,原汁原味。

大西洋野生青口
海水味濃,好鮮味,唔需要沾任何醬料。

加拿大翡翠螺
翡翠螺肉質爽彈,有咬口,比一般螺肉味道較重。

🥬有機蔬菜籃
蔬菜新鮮可以清一清味蕾。

海鮮精華滲入粥底十分鮮甜🤤!真係啖啖滿「粥」!。最後仲有甜品,椰汁燉雪燕,好滋潤養顏 。