2019-09-12 55 瀏覽
又食台灣菜*好味🤩*, 新都城二期百佳對面有間靚靚台式cafe, 裝修文青, 價錢街坊, 難怪咁多捧場饕客, 個人覺得午市尤其抵食, 隨餐附送嘅三小碟好好味. 裡面嘅姨姨仲非常之nice, 熟悉餐牌之餘仲會運用walkie溝通而唔係咩都大聲嗌過遠處問. >滷水豬手•台灣麵•紅燒牛肉湯 (HKD63)就算唔係午餐都有多款抵食Add On揀, 想講啲豬手真心高質, 皮厚而滑, 吃時滿滿骨膠原😍, 台灣麵有質地帶點彈牙口感, 而微辣嘅牛肉湯呷幾多口都無口渴感, 食得出係用心製作.>涼拌黑醋茄子🍆 (+HKD12)我地四個都係茄子控, 當然要加個涼拌一人少少share, 溫和黑醋好入味, 茄子蒸得軟腍度洽到好處👍🏻.>滷水豆腐 (+HKD6)濃味滷水豆腐切成小粒, 每一寸都滲滿醎香滷水味道.>麻辣牛肚麵•麻辣小辣•午餐 (HKD61)重點推介*麻辣小辣*嗰碟辣醬🔥, 以為小辣都係輕輕辣下, 原來辣度好有層次, 點左一小口, 餘辣係會留在口唇麻個夠本🔥. 我地直頭每一口麵都Dip落碟辣醬, 味道升哂level. 牛肚份量我會以”佛心”黎形容-一定多過平時酒樓飲茶嘅

滷水豬手•台灣麵•紅燒牛肉湯 (HKD63)
滷水豬手•台灣麵•紅燒牛肉湯
滷水豬手

涼拌黑醋茄子🍆 (+HKD12)
涼拌黑醋茄子

滷水豆腐 (+HKD6)
滷水豆腐

濃味滷水豆腐切成小粒, 每一寸都滲滿醎香滷水味道.
麻辣牛肚麵•麻辣小辣•午餐 (HKD61)
麻辣牛肚麵
麻辣👍🏻

重點推介*麻辣小辣*嗰碟辣醬🔥, 以為小辣都係輕輕辣下, 原來辣度好有層次, 點左一小口, 餘辣係會留在口唇麻個夠本🔥. 我地直頭每一口麵都Dip落碟辣醬, 味道升哂level. 牛肚份量我會以”佛心”黎形容-一定多過平時酒樓飲茶嘅一籠份量, 而且感覺內臟來說超乾淨.
台式三小碟

茄子🍆+蒜拍青瓜+油醋木耳好開胃🤤.
煲仔•塔香三杯雞 (HKD48)
煲仔•塔香三杯雞

幾個fd一齊食嘅好處當然係食多幾款美食! 吱吱聲嘅台式三杯雞好好味, 九層搭嘅香氣同麻油, 酒, 醬油合埋嘅味道炒得雞肉非常惹味呢.
幸福紅豆與豆乳 *熱* (HKD24>HKD19)
幸福紅豆與豆乳,  夏日水漾鮮果茶

熱豆漿mix紅豆微甜嘅味道, 外賣熱杯方便邊得邊enjoy.
夏日水漾鮮果茶 *凍* (HKD30>HKD25)
每日店家SOLD OUT得最快嘅就係li杯充滿唔同款切粒水果嘅鮮果茶. 青檸, 火龍果, 西柚, 藍莓, 檸檬.....多到講唔哂嘅鮮果, 甜度適中, 頁天飲真係超refreshing.
2019-09-12
滷水豬手•台灣麵•紅燒牛肉湯