2016-07-13 4570 瀏覽
去之前無特別睇咩食評,純粹係屋企人生日訂咗位所以試試。店鋪名感覺普通,似舊式中菜店,但一去到個感覺裝修好中國傳統 feel 之餘亦好新好企理, 而且店員態度唔錯,比我一個幾好嘅印象。食左好多道菜, 包括:東坡肉,烤夫,凍雞,炸豆腐,家常豆腐,糖醋排骨,魚蛋配時菜,時菜配筍, 豬腰,蟹粉面,高力豆沙等等(重有但唔記得)味道的確值個米芝蓮之名,食過好多間香港大大小小嘅上海菜, 雖然唔系專業食家, 但食得出呢道同出面嘅分別,首先,東坡肉肥而不漏,因為本人唔鐘意食肥膩嘢,所以其實唔系好想試,但屋企人食得津津有味, 一試就覺得佢個醬濃但唔太鹹,有肥位但配合包同瘦肉就啱啱好,而個烤夫食落去唔會好似出面嘅咁硬身,個質感好好多,而凍雞就覺麻麻, 感覺無咩雞嘅鮮味(可能本人食好多靚嘅清遠雞同嘉美雞,有比較),到炸豆腐,配醬汁食落好香送白飯一流,家常豆腐,好有鑊氣,但唔算好特別,糖醋排骨, 不得了, 鍾意食呢味嘢嘅一定覺得好正,因為佢個皮炸得啱啱好,配埋入面嘅肉汁加出面甜甜地嘅醬, 諗起都想食多次,魚蛋配時菜,呢個個魚蛋滑到好似食豆腐咁, 時關我地有小朋友唔食魚,但同佢講係豆腐, 佢真系食左, 證明真系滑
去之前無特別睇咩食評,純粹係屋企人生日訂咗位所以試試。

食左好多道菜,
而個烤夫食落去唔會好似出面嘅咁硬身,個質感好好多,
到炸豆腐,配醬汁食落好香送白飯一流,
家常豆腐,好有鑊氣,但唔算好特別,
魚蛋配時菜,呢個個魚蛋滑到好似食豆腐咁, 時關我地有小朋友唔食魚,但同佢講係豆腐, 佢真系食左, 證明真系滑到咁, 不過可能佢心理作用哈哈, 因爲本人食落都有啲魚味加,但似豆腐真系有驚喜,
時菜配筍,唔推介,其實姐系齋菜,仲要好油個種

豬腰同蟹粉面,本人對呢兩樣都麻麻, 因為本身無咩興趣, 加上食落無咩特別,(雖然個面好多人叫,而且幾大碗)
最後到高力豆沙,感覺同太子某酒樓好似,而且個個個皮會無咁厚,仲好食。
試過後的確覺得滿意,就算係比平時上海菜貴,但亦覺得很值,所以下次一定再試其實菜!
2016-07-13
慶祝紀念