Monday Blues,不過一樣要食好野!今日收工之後黎左呢間位於尖沙咀厚福街嘅The Captain's House食返餐西式海鮮餐。次次黎都係食招牌熱船長海鮮拼盤,今次決定試新野,於是向主餐牌着手。呢度嘅主餐牌有前菜,沙律,湯,意粉,意大利飯,龍蝦菜式,海鮮同肉類嘅主菜 ,漢堡包,配菜,同甜品。今餐我地叫左兩份前菜同兩份主菜分享。首先叫左兩杯Mocktail Happy Hour一下。Nana Flow(Pineapple Juice,Coconut Milk,Banana)$78 另加一呢杯Nana Flow真係超級香蕉,菠蘿汁同椰奶既份量唔會太出,但係好滑有質感,飲落好似沙冰。Strawberry Flow (Rum,Pineapple Juice, Banana,Coconut Milk,Malibu,Grenadine,Strawberry,Strawberry Syrup)$78 另加一呢杯Strawberry Flow一樣都係超級香蕉,不過士多啤梨既味道都濃,所以稍微甜少少但係絕不過分,都好似沙冰好好飲!意大利白酒煮活青口 $168 另加一之前食過呢款前菜好正,今次要

首先叫左兩杯Mocktail Happy Hour一下。

意大利白酒煮活青口

意大利白酒煮活青口 $168 另加一

之前食過呢款前菜好正,今次要Encore。意大利白酒煮活青口一客12隻連殼青口,雖然唔大隻,但係超新鮮嫩口!個汁係加左洋蔥粒,蒜蓉同百里香既白酒汁,好味道!
黃金焗生蠔

黃金焗生蠔 $138 另加一

黃金焗生蠔一客三件,擺盤好靚,用左熱石同鹽伴碟,仲有一塊檸檬。蠔都唔細隻,入面釀左胡蘿蔔粒,洋蔥粒,同少少菠菜,再加上車打芝士。食落超辣口,味道酸酸哋,勁多汁。
扒海鮮配蒜蓉包

扒海鮮配蒜蓉包  $128 另加一

扒海鮮配蒜蓉包賣相都一絲不苟。海鮮有兩隻都唔小嘅小龍蝦,兩隻帆立貝,兩隻蜆,同兩隻迷你青口,全部連殼。小龍蝦特別好味,帆立貝都唔韌,蜆同青口雖然唔大隻,不過都鮮嫩。蒜蓉包兩塊,如果脆啲就好啦。薯蓉好滑又厚身,配番茄醬食好味。反而香草就唔多覺。

軟殼蟹漢堡配薯條 $158 另加一
軟殼蟹漢堡配薯條

漢堡有好多唔同款揀,指定配料有蕃茄,生菜,同洋蔥。另外可以揀多兩樣其他配料,我哋揀左芝士同炒蘑菇。軟殼蟹漢堡好大個,上面塊包加左白芝麻粒,下面就係炒蘑菇同熱融芝士,蘑菇份量都唔少。之後就到主角軟殼蟹,好大隻,雖然個炸皮俾芝士整稔左,不過好多肉食,食得出夠新鮮。下面就係其他漢堡指定嘅材料,包括蕃茄,生菜,同洋蔥。生菜特別多,仲加左沙律醬。成個漢堡食落完全唔乾。跟漢堡有薯條,我哋特登叫左走鹽,新鮮熱辣炸起,少少粗身,好味喎,仲跟左茄汁俾你點,跟餐仲有酸菜,係梛菜絲同蘿蔔絲,非常酸,食落仲有些少辣添。

New York Cheese Cake $78 另加一
New York Cheese Cake

甜品一定要食。New York Cheese Cake係我既至愛!點知今次個樣唔同哂,芝士蛋糕個底同埋外皮塊餅好脆,好香燒焦味,好正,入面嘅芝士都好滑同超濃厚,上面再加一pat邪惡嘅忌廉,伴碟仲有少少士多啤梨同藍莓,再加上士多啤梨醬,味道唔錯。雖然我都係鍾意之前嘅版本多啲,不過呢個版本都唔差,為呢餐劃上完美嘅句號。
New York Cheese Cake

星期一晚居然全場滿座,服務都好快,坐低一個鐘之內就食哂。食物質素都唔差,期待下次再黎。
2021-09-13
意大利白酒煮活青口