2017-05-18 5375 瀏覽
呢間雞煲有次朋友聚會黎試過一次,一試難忘。今晚雞煲癮起,醒起呢間餐廳,擇日不如撞日,就黎重溫下先雞煲佢可以選擇雞脾或者雞胸,我地鍾意啖啖肉,所以要左半隻後者。一上台,先煲一陣,再打開蓋,即時香氣四溢。最最最重要既係男朋友最愛既啖啖肉,完全無骨!有時食雞煲,骨多過肉都幾無癮,好彩呢到絕對唔會。除左雞胸,另一重點係豬皮,吸收哂所有精華,惹味到呢。因為我唔鍾意芫茜,餐廳好貼心咁安排另上,咁男朋友仔都可以享用啦。瑤柱群翅雞湯食完雞煲,加個湯底再打邊爐先。呢個湯底加$48,但絕對值得叫呀。夠哂足料,睇下塊金華火腿幾大塊就知啦。濃郁既雞湯搞到我都忍唔住飲返碗,食完辣野要滋補下。香蕉墨魚丸見呢到咁多人都有介紹,我又點可以執輸呀,即刻叫碟試下先。外層同普通墨魚丸無大分別,不過食得出食手打,因為好彈牙,精髓就係入面既香蕉呀。估唔到食落味道又幾特別喎,甜甜的,可以一試。竹笙竹笙係我打邊爐既其中一樣必點之物。平時係街市買幾十蚊都係得幾條。呢到$98,有7大條,正呀!將佢放入雞湯,又係吸哂D湯汁,一路食湯汁一路滲出,諗起都流口水呀。而且size夠大條,夠乾淨。啤酒打邊爐配啤酒夠哂麻甩呀,但亦都好爽皮,又順便可
雞煲
佢可以選擇雞脾或者雞胸,我地鍾意啖啖肉,所以要左半隻後者。
一上台,先煲一陣,再打開蓋,即時香氣四溢。
瑤柱群翅雞湯
香蕉墨魚丸
見呢到咁多人都有介紹,我又點可以執輸呀,即刻叫碟試下先。
竹笙
啤酒
打邊爐配啤酒夠哂麻甩呀,但亦都好爽皮,又順便可以解下辣。$18一支,價錢算可以啦。

可能我地早左小小去到,無book位都入到,不過晏小小就開始多人啦,下次都係book定位穩陣呀。
2017-05-17