2025-06-04 236 瀏覽
TGIF,無論平日有幾忙,星期五放工之後就應該要輕鬆下。留意翻,我講嘅係輕鬆,唔係放鬆。所以唔係飲酒發泄,complain 老闆,無限放負果種。而係舒舒服服坐喺度,淨化身心。呢間餐廳空間感十足,座位超級寬敞,而且有好多懶洋洋既熊貓公仔,氣氛真係相當輕鬆。再加上食物賣相造型都好靚,令人可以好專心咁專注食物,忘卻煩憂。 🍖我哋叫咗二人餐,前菜嘅沙律,同埋四小碟拼盤,份量適中,而且麻雀雖小,卻有住唔同嘅口感,滑嘟嘟嘅魷魚,脆卜卜嘅炸蝦仲有新鮮柔軟嘅刺身,食開咗個胃,但係又唔會過份,準備迎接主菜。 🍖其中之一系和牛鍋,湯底甜甜哋,加上非常柔軟既和牛,配合日本米嘅白飯一流,感覺食緊壽喜燒,雖然我冇席前燒熟牛肉嘅儀式,但係味道絕對可以媲美。而儀式感相對嚟講,我就喺之後嘅意粉之中尋回,蟹肉蟹膏嘅意大利粉,材料連埋個蟹殼都係另外上,自己撈埋,食落感覺特別濃郁,夠曬層次。 🍖最後梗係唔少得甜品同飲品,其實對我哋嚟講,呢個先係主角。雪糕,紅豆,闕餅,再加一粒顏色鮮艷嘅車厘子,冇味得嚟超啱影相。仲有兩杯綠茶飲品,超滑超濃,我哋特登揀一個軟雪糕,一個硬雪糕,影相靚得黎,又有唔同口感。 總括嚟講真係好鍾意呢度輕

總括嚟講真係好鍾意呢度輕鬆嘅環境,醉完之後就係充咗電嘅感覺。