2015-01-22 8333 瀏覽
對上一次嚟呢間餐廳已經三年幾前,印象好模糊,但近排興起食法式牛扒,於是嚟多次。 要咗Entrecote 碳燒肉眼扒,熟成medium,另加錢要龍蝦湯。 先上麵包籃係我喜愛的法包,暖暖地,外皮脆咬落去成枱都係碎😚,裡面鬆軟而且濕潤唔係乾爭爭,塗牛油好滿足。 龍蝦湯香氣四溢,飲落龍蝦味都幾濃郁又幾滑,不過冇龍蝦肉比咗冰鮮淡蝦,都okay。 主菜肉眼扒用澳洲牛,肉味略淡,但纖維唔粗又軟腍,成數拿捏幾準。個汁簡單用牛油香草煮成非常討好,又香又滑。薯條炸得略過火有啲乾,但薯味幾重。 甜品係栗子蛋糕,帶淡淡栗子味,普普通通。 咖啡應是French Roast,濃厚帶微澀,落完coffee cream又覺得啱啱好。 雖然嘢食唔係食過最好嘅一間,但置身响好似一個舊西餐廳咁,用紅白格子布,地下用啲舊式細格階磚,全程聽住好輕鬆嘅Jazz風格歌曲,侍應服務非常到位兼主動,適當時候加水、話你知甜品係乜、問咗你係咪食完畢先收碟、問你要咩餐飲,速度控制得好啱,感覺又幾舒適愜意。
1996 瀏覽
2015-01-22