2022-08-25
前排睇蘇絲黃呢間野,生酮越南菜,聽個名都夠特別,既然自己又鍾意食,大家對蘇絲黃嘅推介都話要驗證先,我又唔覺係,以前佢都推介過一啲我好鍾意嘅餐廳,咁就試吓啦。餐廳喺逸東酒店嘅正門,非常之容易搵,不過應該同酒店完全冇關係,聽講係一位醫生開嘅一間餐廳,因此餐單裏面嘅食物飲品,都非常講究。我自己唔係生酮支持者,因為我自己個人總覺得唔係咁健康,我來嘅原因主要係因為朋友話好好食。當晚食左好多個前菜,例如蝦餅,金不換炒豬肉、酸辣蝦鮮魷沙律,仲有佢最出名嘅香草烤雞,樣樣都幾高水準,當然主菜嘅伊比利亞豬腩生酮麵,伊比利亞豬頸肉椰菜花飯同牛肉河好多人話係重點。先來兩杯飲品,要100% Detox有Kale, Celery, Cucumber, Apple,Spinach,Honey,Ginger,Lemon,真係非常清新。另外的Green Light有Avocado, Kale, Cucumber,Ginger, Lemon,另一番風味,但都係夏天的好飲品選擇。另外要了一杯青檸梳打,絕對係精美的cafe感覺。四個人可以試好多野,自家製手打鮮蝦餅,聽講佢地做蝦餅理念係要最少有95%蝦肉才會合格,當然,蝦味濃
另外要了一杯青檸梳打,絕對係精美的cafe感覺。
四個人可以試好多野,自家製手打鮮蝦餅,聽講佢地做蝦餅理念係要最少有95%蝦肉才會合格,當然,蝦味濃,爽口的感覺自然會有。
金不換炒豬肉配羅馬生菜,我相信你同我一樣,一定要加生菜,佢啲蔬菜全部都好講究,蕃茜,蔥花都勁新鮮。而呢個金不換炒豬肉,粒粒豬肉很有口感,而且同平時食到嘅多了一層口感。
應該係必食的酸辣蝦鮮魷沙律,又蝦又鮮魷,好多海洋,配合了頭先我話佢好新鮮的洋蔥,蕃茄,西芹,蔥等等,自然會係一個精彩的沙律。
越式香草烤雞半隻,話說用左多個小時慢煮,煮完後就再烤熱,肉質出奇地好美妙,有肉汁,有香草嘅濃香,呢個係大推,加上旁邊有大量的沙律,送下隻雞真心好配合。
佢呢度個湯係由60 度魚露秘製,似乎湯粉麵同樣,伊比利亞豬腩生酮麵,豬腩唔會太肥,薄薄的好配合呢期流行的生酮麵,朋友話一定要食,可能佢本身少食呢種麵,我覺得係幾好,只不過我會愛河粉多點。
招牌生熟安格斯牛肉湯河,當然最精彩,因為牛腩勁吸引,仲有肥牛係打邊爐級別,而當然湯底實係好得,成碗都飲得哂。
香脆軟殼蟹撈檬相對係三個主食中最無特別嘅個性,但軟殼蟹炸得好脆,撈檬我個人就係覺得豬扒多啲,因此呢個冇咁欣賞。
椰菜花飯要加錢,但都值得,勁大份的椰菜花,真係飽過食飯,伊比利亞豬頸肉椰菜花飯中的豬頸肉真心烤得精彩,配上旁邊嘅伴菜,真係食得非常健康。
甜品有生酮巴斯克芝士蛋糕同咖啡千層糕,前者用上特別嘅糖去配合生酮主題,當然不能興另一間出名的家後比,但還不錯啦。
以價錢,地方,食物黎講,真係合格有餘,可能你話見到有人介紹會懷疑,希望我寫完再俾少少信心你。