2020-03-06 8573 瀏覽
看到這間店是因為J先生同L先生的BLOG,看到那龍蝦的美麗,在mon前大叫起來,bookmark 間餐廳,同自己講,搵機會一定要過黎食。如果身邊朋友大多是飲食博客,就會有呢個情況。當你見到一啲餐廳好正嘅時候,你就會好想去食,好處當然係食飯唔使諗成日有貨,壞處就係食多好多嘢。特別係今年,無數咁多新店開,好多過江龍都嚟咗香港,尤其是呢間,red lobster。Red Lobster是來自美國的龍蝦主題餐廳,同時供應好多唔同種類嘅海鮮,如蟹腳、大蝦等等香港人最愛嘅海鮮,今次將好多美國嘅item都搬咗嚟香港,而且亦有不少香港限定的推薦。全球各地有750間分店,其實都幾有氣勢, 希望唔好好似日本牛肉飯咁緊要勁排隊。幸好上星期的星期四晚上,同一班friend訂咗位,大家都無畏無懼,照樣繼續去。不過我想講你知,雖然唔使訂位,但係餐廳都全滿。前菜有這個Cheddar Bay Biscuits 車打芝士鬆餅贈送俾大家,出奇地好食,送上威士忌定紅酒好呢?今晚不飲酒,因為揸左車,最後選擇了有氣礦泉水,可以幫助消化。Shrimp Cocktail 這個像雞尾酒一樣的蝦杯絕對係呃Like 之物,底下放咗乾冰之

不過我想講你知,雖然唔使訂位,但係餐廳都全滿。

Shrimp Cocktail 這個像雞尾酒一樣的蝦杯絕對係呃Like 之物,底下放咗乾冰之後造出一個仙氣下凡的樣子,那個蝦的鮮甜,同個樣一樣有板有眼。

龍蝦湯,點題必點之品,最好係又唔太濃先正。

我好少見咁大份嘅沙律,Red Lobster Salad 以他們招牌的紅龍蝦為主角,送上這個紅龍蝦招牌沙律,老實講,非常好食,那個蝦鉗已經值回票價,沙律都唔係求其貨色,總之呢個一定有驚喜。

然後送上的Ultimate Feast無敵海鮮大餐,應有盡有,應該係人都會選到自己喜歡的一樣,有蟹腳,有蝦,有炸蝦,有龍蝦尾,你愛食乜就食乜,而且又係價錢相宜,剩係食蟹腳都已經又抵又正,最緊要今晚仲要靚仔幫你拆蟹腳,夫復何求。

Land and sea 海陸雙鮮有勁正嘅肉眼牛扒和名貴的龍蝦尾,平時你係美心好有名間扒食呢個combination ,價錢一定貴好多,而且要特別讚係舊龍蝦尾加少少油香,那爽甜的美,令人享受得很。

Live Maine Lobster Steamed 美式蒸活龍蝦絕對係一個賞心樂事,又好食又好睇,店員會幫你生拆成隻龍蝦,由拆完到完整上枱俾你影相再食得都只不過十分鐘唔使嘅時間,最重要係夠新鮮,甜得要命。(題外話,用龍蝦頭蝦膏造成嘅醬汁,一定要試。)

我愛死這個意粉, shrimp Pasta with Lobster Cream Sauce 雖然大蝦意粉配龍蝦醬無乜名貴野,但係我想起了carbone,雖然沒有佢咁出色,但也不錯,特別那個龍蝦醬實在叫人著迷。

兩個甜品,香港限定的有Milk Tea Panna Cotta 奶茶意式鮮奶凍 (HK$38),樓上的奶茶珍珠,煙韌得可愛,大概港式口味一定受歡迎。

甜人一定愛這個Chocolate Tidal Wave 巨浪朱古力蛋糕,又係仙景咁樣,不過呢個略為甜的選擇,我就麻麻。

吃左咁多樣野,我覺得整體都好出色,特別如果你喜歡龍蝦的話,以這個原因來,絕對不會錯。

Red Lobster
銅鑼灣Fashion Walk加寧街8號地