2023-01-10
人哋話香港有四大名雞😹,Louise就係其一。今次係聖誕期間淺嘗Festive Brunch Menu,價錢係$1088 p.p.。食物方面冇太大surprise,但服務上就有少少對唔起個價錢🥲-🎈Bread麵包係切片嘅sourdough,有麥香外脆內軟。比較特別嘅係牛油加咗唔少穀物類,食落更加有口感。推薦指數: 7.5/10-🎈Sharing Plates前菜以sharing形式上菜,即係三人就會提供一碟三件咁樣。-👉 Gillardeau Oyster呢一款法國生蠔都係比較常見,係屬於海水味重一點的。加上horseradish sauce 同魚子醬,口味整體來說比較清新鹹香。推薦指數: 7/10-👉 Spiced red wine poached duck foie gras有個小插曲就係因為我唔鍾意食鴨肝,特意問咗店員可唔可以轉做其他。店員話可以幫我哋要少啲鴨肝,其他嘢多啲。但最後上菜好似冇咗件事咁😅。-呢個係一道冷盤,鴨肝切片後放上少少乾果,配搭烤脆嘅多士一齊食。無疑乾果可以去到少少腥味,友人覺得不錯。推薦指數: 7/10-👉 Chestnuts and ceps cromes
🎈Bread
推薦指數: 7.5/10
🎈Sharing Plates
👉 Gillardeau Oyster
推薦指數: 7/10
👉 Chestnuts and ceps cromesquis
店員特意提醒呢件小點心需要小心輕取,雖然佢係炸但內裏完全係液體非常柔軟。一咬落去就係濃濃嘅龍蝦湯味道,特別又好吃。
推薦指數: 8.5/10
👉 Onake smoked trout tartar
煙三文魚他他配sour cream同小pancake,味道好清新。不過其實單食他他已經好夠味!
推薦指數: 8/10
👉 Laurent Berrurier winter vegetables salad
同其他小食一齊上嘅一碗沙律,可以話比其他嘢完全比下去。
推薦指數: 6.5/10
🎈Choice of Appetisers
呢個前菜就係每人揀一款。由於我哋三個人,所以就試到三款。
👉 Angel hair pasta (+$298)
除咗主角燒雞之外,angel hair喺呢度嘅另一個招牌。雖然係意粉,但一反傳統佢係一個冷盤,加上魚子醬、黑松露同昆布等名貴配料。所以係$1088/位嘅收費下,呢道菜仲要額外收錢。
對於呢一道招牌菜我係失望嘅。味道來說醋味偏重,再加上魚子醬後,味道係又酸又鹹。黑松露味道好香,但總覺得佢比醋味遮蓋咗。口感方面由於佢係冷盤,所以麵條比較硬身少少。對於我個人來講都係鍾意熱食軟滑嘅口感。
👉 Smoked organic egg
本來會覺得蛋可以有幾特別,但係見咁多人推介就一試。結果覺得真係唔錯,泡泡下有棉滑嘅薯蓉。
推薦指數: 8/10
👉 Pan seared Normandy scallop (+$158)
一碟一粒的帶子,非常矜貴。味道係我鍾意嘅味道,醬汁creamy又清新。
推薦指數: 7.5/10
🎈Sharing Main
主菜同樣以sharing嘅形式上菜,叫燒雞的話係兩個人半隻。我哋三個人會提供一隻,所以感覺上好似抵咗咁😹
👉 Roasted Hong Kong yellow chicken
三黄雞係必試嘅item,基本上每枱都見到。店員會先拎原隻雞比你睇,再拎去切件,一份雞仲會包沙律、雞殼同一鍋雞油飯,可以話成隻雞物盡其用。
雞肉雖然皮脆肉嫩,但味道似乎就未達至預期。雞腿雞翼位置明顯比其他位置滑一點,整體來講不過不失。
另一焦點雞油飯拌入雞油、香蔥同香脆嘅雞片。味道係唔錯,雞味好香。
最後三個人食一隻雞大約食淨1/4,所以其實原本佢份量係剛剛好的。食唔哂可以叫店員幫手將淨低嘅雞同雞殼打包。
🎈Louise pastry box
甜品環節儀式感十足,店員會拎上下兩層嘅甜品盒比你挑選你想食嘅甜品。上層係三款tart,下層有canelé同madeleine。
我哋remark咗同行有朋友生日,所以餐廳送咗三件madeleine比我哋。雖然tart大份啲感覺上抵啲,但我哋都覺得Madeleine比較好食。佢有淡淡橙香,甜度適中。
另外有個小插曲,店員會拎成個盒去我哋枱,再比我哋去選擇。可能個盒比較重,所以當我哋揀完,店員閂返埋個盒嘅時候「bang」咗一聲。我諗佢應該係唔小心,但佢又冇講唔好意思就走咗去😹。
🎀總括而言🎀
👉食物:唔差,但未達到預期水準
👉服務:可以話以米芝蓮餐廳嚟講比較差
1️⃣ 由一開始帶位,店員一路帶我去位一路自己㩒電話😅,真係第一次見
2️⃣ 因為我哋坐outdoor,個日天氣比較凍,叫咗幾次希望店員幫我哋開著個暖爐。等咗一段時間後被告知,原來佢哋冇gas。咁當然覺得呢個安排好差,而佢哋採取嘅措施係比杯暖水你😯。最後走嘅時候發現成間餐廳outdoor都冇開暖爐,唯獨outdoor reception開咗🤔
3️⃣ 仲有就係以上提到嘅小插曲
👉環境:室外環境比較chill(前提有開暖爐),開揚景觀望到PMQ嘅植物,一片綠油油好靚。室內就比較grand,相對上冇咁有特色但就坐得舒服啲~
🎀其他小資訊🎀
👉訂位:online book 天氣適中request室外位置幾靚
👉信用卡優惠:🈚️