2022-05-09 146 瀏覽
唔知大家鍾唔鍾意食中東菜😗肥西對印度/中東呢啲落好重香料嘅菜系都幾有好感。今次嚟到bedu食lunch,超鍾意食pita bread嘅肥西期待咗好耐,點知佢轉咗lunch menu,貴咗成舊水不特止,仲由3 courses 變咗做2 courses🥲anyways 一齊睇吓呢間so called 全城第一中東菜有冇料到🤑 🥢STARTERS🥢👅Mezze 中東小吃拼盤 7.4/10個pat粉紅色醬望到都r 晒頭,睇返menu先知係紅菜頭乳酪醬,酸酸哋都幾開胃,連埋啲flatbread 一齊食moist 返塊包,正常嘢。👅Sweet potato falafel 炸蕃薯豆餅配香草鷹嘴豆蓉 8/10呢個有驚喜❗️個幾粒望似巨大化腰豆嘅嘢其實係炸蕃薯豆餅,炸到熱辣辣,食落幼滑得嚟又有豆嘅確喉感😗下面白色嘅hummus連埋Tahini(即係中東白芝麻醬,同亞洲好重芝麻味嘅麻醬唔同,更多地表現出堅果嘅油脂感,好earthy😂)一齊食勁開胃飽肚。伴菜有啲pickles 、醃蘿蔔同埋醃椰菜花,酸甜爽口嘅伴菜中和咗豆泥嘅膩,令到口感豐富咗好多。👅Chili roasted corn 7/10簡單啲嚟

🥢STARTERS🥢
👅Mezze 中東小吃拼盤 7.4/10

👅Chili roasted corn 7/10
簡單啲嚟講就係硬嘅粟米粒+紅蘿蔔泥+ 杏仁塔布勒沙律🤡調味少少辣啦,但個人對上面三樣嘢嘅好感都不大,不過不失嘅開胃菜。

🥢MAIN🥢
👅Garlic prawn mujaddara(+$15)8/10
三大隻蝦彈牙爽口,只可惜肥西唔食洋蔥,如果唔係撈埋啲小扁豆飯一定正到癲🤑飯粒偏硬身,加埋啲小扁豆,煙煙韌韌幾得意啦個口感~惹味得嚟唔重口味,份量都ok

👅Rack of Lamp(+$30)6.8/10
Dllm難食到講粗口,I mean 以我對佢嘅期待值嚟講,唔收貨囉😮‍💨冇問過我地想食幾熟,上到嚟大概係medium well 咁上下,算燒得香口,但舊羊冇乜羊香味,羶得嚟同啲蒜味乳酪同香料油唔太夾……肉質唔鞋但除咗近骨位有少少韌,soft啲會好食啲🥲總括嚟講呢兜嘢得個樣🤑

👅Cumin roasted chicken skewers 8/10
雞肉嫩滑,面頭好多孜然粉,就咁食都唔乾有肉汁☺️連埋啲長形嘅扁藏紅花飯,正!!!成件事好match😗推介~

可能太高Expectations所以少少失望,位置來講唔算遠,上環站行6分鐘就到。但prefer舊Menu,又平又抵食,仲包埋甜品,連埋彼得包簡直完美😋下次都係試返NPC,好想食咖喱!!!不過抵讚嘅係我個朋友遲咗九個字,我哋坐喺度等佢冇嗌嘢食都冇俾人催(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)btw想問大家覺得呢到係中環定上環xdd

味道:7.5/10
環境:8/10