2020-10-31 1625 瀏覽
omekase黎講真心抵食~~~本來幾乎年年都去一次日本旅行 但係而家完全諗唔到幾時先可以去下一次 為咗安撫下我呢個想去日本的心 今晚大舊就帶咗我去銅鑼灣嘅呢一間舖頭度食omekase 由於最近經濟唔好 我哋都慳使咗好多 所以今晚就揀呢間出名平價抵食嘅omekase ~~~我地叫嘅「翔 」omekase Set ($380)對於食omekase黎 真心抵 個Set有10件壽司 一個手卷 同埋一個麵豉湯~~~等食嘅期間我哋見到佢嘅枱面有like fb送蟹子青瓜蟹柳沙律 我就就like咗 而送到黎之後 個沙律冰凍爽口 而且份量都幾多 唔錯~~~今次師傅幫我哋安排咗嘅食物包括有吞拿魚個頭頂(腦天)筋子 左口魚 秋刀魚 金木鯛 帶子 大拖羅 剝皮魚 北海道馬糞海膽 同香蔥吞拿魚卷~~~係食壽司之前 我地首先飲一啖麵豉湯 暖一暖個胃 迎接生冷嘅食物 之後就開始食佢個手卷 手卷裏面超多吞拿魚蓉 紫菜亦都好脆 整體都好多魚油 很不錯~~~而佢哋嘅壽司亦冇令我哋失望 係咁多款裏面幾乎都冇咩好挑剔 個筋子用醬油醃過 好香甜 左口魚入口即溶 北海道馬糞海膽好鮮 大拖羅同腦天都係魚脂味好濃 整體來講都好高質
omekase黎講真心抵食
~~~
而佢哋嘅壽司亦冇令我哋失望 係咁多款裏面幾乎都冇咩好挑剔 個筋子用醬油醃過 好香甜 左口魚入口即溶 北海道馬糞海膽好鮮 大拖羅同腦天都係魚脂味好濃 整體來講都好高質 無論係裝修定係味道都好有日本嘅感覺
~~~
壽司 (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道506-508號聯成商業中心地下B號舖