荔枝角出名多好野食向工廠大廈入面。有次無意間向開飯見到呢間餐廳,就好想去試下。感覺環境同食物都好像不錯的樣子。終於book左枱去食👏🏻位於工廠大廈,但都不是難找。跟住Google map好快就到達。我6點半去到還未有客人,所以即刻把握時間影下呢度嘅環境。環境確實不錯。有小草裝飾,又有Candlelight,幾有情調😊舒服到我由天仲光食到天黑晒😂呢度都有幾多野可以選擇。有中又有西。有散叫,又有set dinner。見到有肉骨茶又想食,海南雞又想食,牛扒又想食,羊架又想食。。。對我呢個選擇困難症嘅人,真係好難揀😞掙扎左好一會兒,最後我選擇左set dinner 嘅西冷扒。因為看來呢度嘅牛扒應該不錯。😊而且最開心係除了個main,仲有沙律,餐湯,甜品,餐飲,超開心😁佢係會慢慢上每一道菜。當你食完果沙律,先會送上餐湯,如此類推。等你可以慢慢品嚐每一道菜。前菜 - 紅菜頭,蝦拼香橙柳配香醋檸檬汁其實3種前菜都好吸引😍但三揀一情況低下,我揀呢個紅菜頭沙律,因為我喜歡食紅菜頭☺️。點知原來仲有我最愛嘅火箭菜😍😋。蝦仲微暖的,既新鮮又爽口👍🏻終於明白為何叫橙柳,因為原來已被去衣了👍🏻一咬全都係汁,一點渣
荔枝角出名多好野食向工廠大廈入面。

前菜 - 紅菜頭,蝦拼香橙柳配香醋檸檬汁
終於明白為何叫橙柳,因為原來已被去衣了👍🏻一咬全都係汁,一點渣也沒有。我把蝦同橙一拼放入口,那個鮮甜清新嘅感覺,呑了後,還剩存留在我口中👍🏻👍🏻so fresh
忌廉蘋果湯
餐湯我揀了重來未飲過嘅忌廉蘋果湯。呀媽嘅中式蘋果煲豬肉湯,我就飲過。西式嘅蘋果湯真係第一次見。店員推介話好飲,所以我就決定試試。果真沒有失望。忌廉湯底很幼滑,並且真的飲到蘋果嘅香味,還有淡淡的果酸味👍🏻真係好好飲😋炎熱的晚上,就算飲住呢個熱湯,你還是會有一種很清新的感覺👍🏻正呀。真的要推介
炭燒美國特級西冷牛扒配肝菌汁
可配飯or薯菜or蘿蓉都得。我就揀左薯菜☺️
店員說5乘熟嘅牛扒係最好食的。建議我食5乘熟。佢話佢地呢度處理火侯處理得好好。唔會overcooked。所以我就叫左5乘😊
扒一送到我枱面,我不禁興奮得在內心叫喊。超大塊的😍😍再配上粗碌薯條,真係勁開心。還有配上蔬菜。是我喜愛茄子,紅黃椒😍好像是為我而設嘅餐一樣☺️
講返主角-牛扒,切開後係呈現淡淡的粉紅色😍。切開小粒後,急不及待放入口中。真係超好味😋很軟熟的口感,又夠肉汁,又有牛肉味。而且真係燒得香👍🏻👍🏻
餐飲 - 即磨咖啡
呢度嘅black coffee不錯。很香並且夠濃味,但又唔會苦澀

蘋果金寶配雲呢拿雪糕
餐後甜品永遠係最幸福嘅事情。將蘋果同雪糕一起放入口,又暖又凍,很爽😁我不太喜歡太甜的。幸好呢個蘋果金寶嘅甜度剛好👍🏻
我見到有兩間大房,就問下店員點先可以訂到房。話min消費6000元就可以訂一間。
房間頗大,還有一張大圓枱。18人都可坐得落。一間有大電視,一間就有部琴。
而且可以選中菜西菜都ok。但要先打黎book枱同食物。然後再問下有咩野食,因為d食物可能係menu以外嘅野。我覺得又幾好,最適合就係一大家族,老人家食中菜,年輕人就食西菜。確實不錯。
2016-06-20