2019-03-10 415 瀏覽
食過佢兩三次,覺得佢個沙律吧比較高質,水準會好過佢嘅主菜。多數會叫佢既牛扒或者羊扒,水準會比較平均,不過間唔中都會失手,又細塊又韌,依間餐廳好難估計佢嘅主菜邊一份係大份邊一份係細份。兩次叫埋同一份嘅嘢食,份量可以差別好大,所以對個主菜冇咩期望可以醫飽肚,我同啲同事都會主攻佢個沙律吧,佢啲沙律菜好新鮮, 每次都會提供唔同嘅是日例湯,多數會食兩轉,佢啲蛋糕得四五款,變化唔大,試過一次之後唔會返食,佢啲員工記性好好,可以記得個客之前飲啲咩
2018-12-31 1452 瀏覽
同事們提意去附近一間很有口碑的餐廳【Number Fifteen】午餐,聞說該餐廳的牛扒很不錯的,當然最後也沒令大家失望。我們都決定每人加$48 配上日餐廳和沙律吧,今天的是日餐湯是「洋蔥忌廉蘑菇湯」,香滑而濃郁的蘑菇蓉在口腔中舞,蘑菇湯的稍稠度剛剛好,不會令口感遺失。沙津吧區放著林林總總的新鮮水果、沙津菜和汁醬任君選擇,我們都看得眼花潦亂,拿不定主意吃那一樣先才好。最後我選了少許青瓜、菠蘿、火龍果、薯仔少律、鮮蕃茄和栗米等,全部食材都非常鮮甜爽口而且多汁,令人胃口大增,精神為之一陣。主餐方面,我選了A餐「炭燒美國肉眼扒配雜菌燒汁」肉眼扒選了7 成熟,肉質軟嫩無肉筋,肉汁豐富,油分充足而不膩, 配合餐廳秘製的雜菌燒汁,非常香濃惹味,以雜菌配出來的燒汁真心夾。大家不坊可以去試一下,如果午餐的時間不太足夠,可以試試晚餐,因為「好西不能就此錯過」喔。
2018-08-24
  • 炭燒美國肉眼扒配雜菌燒汁
2018-12-11 1242 瀏覽
$650 個cheesecake 加一後 仲貴過lady M... 第二日追查是否入錯$ 點知佢理直氣壯話成本好高,仲要計重量,客人要先去磅但又唔話你知幾重同埋原來要$370/磅,又唔訂做現成有都咁狼,冇比甜品價錢牌,甜品櫃又冇標價,似違返商品説明條例冇提供應有資料誤導消費選擇。仲以為自己去左 8 1/2 otto 三粒星點知係茘枝角工廈。6人食晚飯二千八百但cheesecake 佔左張單四分一價錢。本已經四年前開始光顧需然不是常客,但也介紹過好多朋友同事去,點知自己中伏,電話中似老闆娘態度好差下tim 😑
2018-12-08
同好朋友好耐冇見 想搵間餐廳舒服咁傾下偈見到評語唔錯就過黎試下~開頭以為工廈餐廳多數暗暗沉沉 岀乎意料上到去環境好光猛 成個環境都係暖木色好温暖店員全部都好好人好nice~我地叫左兩個set 一個係烤雜菌釀雞胸卷一個係卡邦尼意粉Set的價錢已經包埋自助沙律bar & 餐湯任飲款式選擇唔算多但每樣都好新鮮好好食店員仲會不斷refill上菜偏慢好彩有沙律可以食住等卡邦尼意粉好大碟 好香蛋黃味雞胸卷的雞皮煎得好香 雞胸完全唔鞋 配菜都好好食野飲好大杯 絕對係落足料定價雖然高一點 但真的好高質!喜歡沙律bar的朋友一定會喜歡~😋😊😄🤩
同好朋友好耐冇見 想搵間餐廳舒服咁傾下偈
見到評語唔錯就過黎試下~
開頭以為工廈餐廳多數暗暗沉沉
岀乎意料上到去環境好光猛
成個環境都係暖木色好温暖
店員全部都好好人好nice~
我地叫左兩個set

上菜偏慢好彩有沙律可以食住等
卡邦尼意粉好大碟 好香蛋黃味
雞胸卷的雞皮煎得好香 雞胸完全唔鞋 配菜都好好食
野飲好大杯 絕對係落足料

定價雖然高一點 但真的好高質!
喜歡沙律bar的朋友一定會喜歡~
😋😊😄🤩
2018-11-01
烤雜菌釀雞胸卷
Carbonara
沙律吧
2018-08-24 2282 瀏覽
荔枝角工廠大廈里隐藏的一間有質素的西餐廳。大廳大概三四十座位,仲有間包房,可以坐十來人。每份餐的份量唔太多,加50蚊有自助沙律吧,仲有杯餐飲。價格有番咁上下,仲可以喺工廈生存到,當然出品有一定保證。我點的意粉有五粒帶子,個個煎完都有一定大小,而且非常新鮮,一啖下去便可以盡嘗它的鮮嫩清甜。意粉中混入大量香草,鐘意vanilla的人會幾愛呢個餐。

其實lunch time 係可以食得好開心。呢間雖然係工廠大廈內,但入面不論環境以及食物質素都係一流🤤 .樓層好易記,Number Fifteen 就係係15/F炭燒豬架同比目魚超好食,好香😌好令人回味既味道 但以前好似有兩隻 今次得一隻豬架.重點係,有沙律吧仲要唔hea架,沙律菜新鮮🥗 又有生果🍎 麵包都好好食,仲有幾款醬汁比大家選擇,最好味一定係自製油醋醬😍👍🏻.質素唔會求期而且算係多款式選擇侍應都好nice,keep住更換沙律吧既器皿,保持衛生,又聆聽食客意見👍🏻.一定要book定位,因為晏就都幾full場價錢: HKD$168+160+10%service charges

樓層好易記,Number Fifteen 就係係15/F

炭燒豬架同比目魚超好食,好香😌
好令人回味既味道 但以前好似有兩隻 今次得一隻豬架

重點係,有沙律吧

質素唔會求期
而且算係多款式選擇

一定要book定位,因為晏就都幾full場

• 炭燒豬架
  • 比目魚
2018-05-27 1566 瀏覽
公司就喺附近,所以間唔中都會走上隱身工廈15樓的Number Fifteen開飯。老實講,以荔枝角工廈位置嚟講,Number Fifteen的價位實在高價,午餐時間平均一個扒餐巳經叫價150以上,如果另外再加多個自助沙律吧的話,巳經人均200了。但係價錢貴還價錢貴,食物質素實在係值回票價。而且set lunch仲會經常轉換花款,餐牌選擇亦都好多種類。起碼我每次上去開飯都總會見到有新餐點。沙律吧的沙律菜新鮮又花款多,而且醬汁亦有3,4款選擇。湯就只得一款,但都不是常見的紅白餐湯。最得我歡心的必然係自家制作的蘋果醬同橄欖醬,配埋鬆軟麵包真係回味無窮。一般時間我通常都係會食牛扒或羊架,但今次見到餐牌有選擇的係炭燒豬架配蜜糖菠蘿汁,實在引起興趣。主菜一上場,果然無令我失望。一吋厚的豬架,一切就見嫩滑,入口滿滿肉汁,配埋蜜糖菠蘿汁簡直有畫龍點睛作用。最後的餐茶要咗熱咖啡,一樣無失望。

自助沙律吧的新鮮菜,餐湯同麵包,仲有自家做的醬
炭燒豬架配蜜糖菠蘿汁
羊架
咖啡
2018-03-29 1945 瀏覽
一年前左右就知道有這間工廈餐廳,有一陣子常常來吃,因為喜歡他們的沙津吧,主菜也好食。可是後來質素每況愈下,漸漸的就沒有再來了。這次有位朋友說起想來吃飯,本來心中還有點忐忑,怕他們的質素還未回復。幸好我的擔心是多餘的!終於吃得到他們應有的水準了!午市人多,還好當天訂檯也有位。我們比一般午飯時間早來了一點,當時餐廳未坐滿喇~有些午市套餐包了自助沙津吧,也沒有限次數,為免吃不下主菜,出去夾的時候要十分忍手🙈還有餐湯也是自助的,這個忌廉海鮮湯不知怎的有濃郁的龍蝦香味,喝下去又不會很鹹很濃👍🏻主菜是繼「保濕豬」之後的「天然豬」🐷😆豬肉剛好熟透,切開會看到帶著十分輕微的粉紅色。豬肉有彈性而且肉汁飽滿,配上芝士汁,吃下去濕潤又有「嚼頭」。即使吃到後來有點飽也要把全部吃完😍這個午市套餐需要$168,在工業區算貴了。但他們午市沒有加一,這個質素來說絕對值得~希望他們的水準可以一直保持著!

2018-03-09 3056 瀏覽
工作和考試讓人喘不過氣,收工後想靜靜地一個人享受晚餐,來到了位於荔枝角某工廈的西餐廳Number Fifteen🍴餐廳裝修簡約整潔,有少許Studio感覺,燈光昏暗有情調,適合跟朋友或另一半來飯聚Dinner Set有6款主菜可供選擇,已包了前菜,餐湯,頭盤,同甜品🍽有選擇困難症的我決定叫dinner set前菜選了蟹肉煙三文魚卷配松露蛋白🥚賣相以及點綴都很精緻,煙三文魚配蟹肉一齊食既配搭幾好,而松露蛋白則是濃濃的松露味道,蛋白很嫩滑,伴蟹籽忌廉汁很好吃啊是日精選餐湯係甜薯忌廉湯跟蒜蓉包,香脆蒜蓉包焗得幾香,湯富甜薯香同奶香,喝得出有甜薯蓉在裡面,是濃郁的甜薯味🍠然後係忌廉紅花杞子雞肉雜菌酥盒,外型小巧可愛,忌廉雞肉配上杞子雜菌一齊煮幾特別,雜菌增添了口感主菜不消一會兒便來了,香煎荷蘭哈利拔魚柳伴脆炸紫薯蓉配刁草忌廉汁,魚柳煎既熟度剛剛好,魚皮脆,內裏的魚肉不會過乾,點上刁草忌廉汁一同吃好好食!伴碟的車里茄和菇菌亦很新鮮,減低了罪惡感,脆炸紫薯裡填滿了紫薯蓉,很有飽足感最後的甜品係朱古力雲石芝士餅,濃濃的芝士味,不會太甜

前菜選了蟹肉煙三文魚卷配松露蛋白🥚

最後的甜品係朱古力雲石芝士餅,濃濃的芝士味,不會太甜
2017-11-06 2083 瀏覽
今晚和我的好好朋友吃飯,選址在荔枝角, 最後選了一間在工廈的餐廳,,好難找呢~名字叫做NUMBER FIFTEEN,看食評相片環境一般, 但身臨其境反而印象不錯呢~工作人員們好有禮貌,亦會用心介紹各個美食。我們叫了兩個SET DINNER,一路談天一路就等美食來臨~頭盤有牛油果醬蟹肉醬伴酥脆三文魚皮和帕爾瑪布里芝士卷。芝士卷下的牛油脆餅非常香,令人一吃難忘!而脆三文魚皮上的醬亦調得恰到好處。跟餐我們都叫了兩個龍蝦湯,吃得出是鮮熬的,非常香濃惹味~ENTREE我們亦同時點了鵝肝配鮮無花果,油香四溢,令人再三回味。不過如果加多點無花果醬效果會更好吧!主菜我們點了慢煮豬腩肉和西班牙鱈魚。上菜時我們都嚇了一跳,豬腩肉好大件呀!豬腩肉不是我們想的軟,入口即溶的口感,而是有嚼勁的,記住配烤菠蘿一起吃,味道層次會不同得多!鱈魚則一樣的好吃,醬亦很配!中間天婦羅小菇配豆蓉醬好新奇~至於甜點,我們就點了紅酒香梨和焦糖海鹽朱古力撻。賣相一般,但味道取勝!令我們的美好一晚作個更好終結。這間餐廳我一定會ENCORE~

工作人員們好有禮貌,亦會用心介紹各個美食。

跟餐我們都叫了兩個龍蝦湯,吃得出是鮮熬的,非常香濃惹味~

鱈魚則一樣的好吃,醬亦很配!中間天婦羅小菇配豆蓉醬好新奇~

這間餐廳我一定會ENCORE~
2017-10-25
2017-10-07 1584 瀏覽
I have had an enjoyable dinner tonight with my friend who is an Englishman. We used to go to Central or TST but found that it was not worth spending the money because the food was not that nice. Also because i dont want to travel far, i searched in Openrice restaurant near Cheung Sha Wan. It is just luck that we have found this restaurant. We were both impressed with the food ie the taste and the presentation. Service is good and staff is nice. Highly recommended.
2017-10-06
  • Fried salmon skin with Avocado mousse
2017-08-11 2806 瀏覽
嗰日好熱好熱,Mr C話難得我過黎呢頭,不如佢訂枱食lunch。咁我又覺得難得Mr C提出食飯。好啦,試下啦!但係。出面真係好熱。地鐵站行都過去已經大汗滴細汗。。。有啲燥底。。。好彩Mr C訂咗位,即刻有得坐。店員都好好,見我攞住咁大個袋,俾多張凳我放袋。我哋倆個都點咗個lunch special。 我要安格斯西冷牛,Mr. C 點咗青衣魚柳。 前菜salad 同埋甜品係自助式。啲waiter們都唔會點理你,你中意攞乜冇人會理。幾好幾舒服。有家既感覺。個薯仔salad名副其實,好多薯仔。如果有多啲料就好啦。另外個湯好飲!食到咁上下,waiter 黎咗個前菜 - 自製鵝肝慕絲。鵝肝慕絲下面有塊麵包,烘過,脆脆的鵝肝慕絲。而鵝肝慕絲上面有啲好似蘋果蓉。酸酸甜甜,成件事一啲都唔饇,同鵝肝慕絲好夾。之後就到主菜!Mr C個香煎紐西蘭青魚柳配牛油檸檬汁。其實我好中意魚。但係實在失望過太多次,所以除非肯定個魚夠滑,肉質鮮甜,如果唔係都no thank you。 不過Mr C敢于嘗試,咁我緊係唔反對啦,我可以試食吖嘛!今次呢個魚,比我想象既唔同。咬落去啲肉雖然唔係好滑,但係好有質感。配呢個汁,ok!

1957 瀏覽

食到咁上下,waiter 黎咗個前菜 - 自製鵝肝慕絲

之後就到主菜!

我個炭燒美國安格斯西冷配雜箘燒汁都唔錯。我叫咗medium rare。 程度啱啱好。分量其實都幾大。我都切咗啲俾Mr. C。肉好腍,有肉味。但唯一佢都幾重黑椒味,我個人覺得黑椒多咗啲啲。好覺笑,Mr C 話佢中意我舊牛多啲,我就反而中意佢舊雨多啲!

到最後,甜品係自己出去攞架!超開心。每款都好好味。平時可能得幾款啱口味,但呢到款款都有水準!仲要不同款色都有!大菜糕feel 既(好開胃),朱古力蛋糕(好滑好rich- 我哋攞咗兩舊,一人一舊!),creme brulee (入面好多雲尼拿籽,好香,好滑),水果pastry / tart。

個餐仲要包飲品!

我同Mr C都食咗好耐,慢慢食,好輕鬆。
2017-08-09 696 瀏覽
又係一間開係工業大廈既餐廳,好可惜位置有d偏僻,所以一般人好容易就會miss左~不過呢間餐廳提供既環境同食物絕對值得大家渣車or行小小路過去一試嫁~今次就叫左個dinner set,道道菜都充滿住驚喜~醃原隻虎蝦伴煎銀魚柳藜麥沙律,賣相一流,大大隻醃過既虎蝦保持住爽口肉質,同帶有小小芝麻味既藜麥好夾,沾上小小酸甜醬汁食用更佳~青豆湯,好難得冇乜草青味,仲帶有小小薄荷清香,配上脆條食用鮮蟹肉焗釀大啡菇伴紅花牛油汁,焗得岩岩好,蟹肉烤得香脆同時大菇依然香嫩多汁,淡淡既牛油汁亦唔會蓋過菇香味同蟹既鮮味,完美焗Parma Ham捲澳洲羊柳伴香草蕃茄中東米,微酸既中東米飯有特別既口感體驗五成熟既lamb同埋parma ham一齊食味道亦唔會偏salty,相當配合熱情果檸檬葉mousse,味道同賣相都一樣冇得輸~

今次就叫左個dinner set,道道菜都充滿住驚喜~

青豆湯,好難得冇乜草青味,仲帶有小小薄荷清香,配上脆條食用

熱情果檸檬葉mousse,味道同賣相都一樣冇得輸~
2017-08-04 6860 瀏覽
之前多數去觀塘工廠大廈食飯,今次首次去荔枝角工廠大廈試下, 這次選了Number Fifteen. 這裡除了單點外,仲有Dinner Set, 價錢由$358 - $498, 包括starter, soup, entree, dessert各二選一,main course六選一和飲品. 對於唔想選擇的我來講, 這個啱晒. 我選了醃虎蝦伴煎銀鱈魚柳藜麥沙律,法式龍蝦湯,鮮蟹肉焗釀大啡茄伴紅花牛油汁,北海道帶子牛肝菌意大利飯,松子仁蘿勒葉,雜莓芝士杯和熱咖啡. 店員先奉上醃虎蝦伴煎銀鱈魚柳藜麥沙律. 虎蝦幾大隻, 又夠爽口, 醬汁帶點酸酸地, 夠醒胃, 作為頭盤最適合不過. 近年流行食藜麥, 因為被喻為super food. 這次作為沙律, 幾有口感, 當中混入了銀鱈魚柳, 但就唔太覺有, 若多一點銀鱈魚柳會更好. 法式龍蝦湯. 湯最基本係夠熱, 這個啱晒我. 湯的稀杰度適中, 尚算鮮味. 而湯中還有龍蝦肉. 鮮蟹肉焗釀大啡茄伴紅花牛油汁. 我自己鍾意食大啡菇. 個菇好夠肉汁, 一切開汁就濺出. 再配上一絲絲的蟹肉, 雙重口感. 主菜上枱, 香味

店員先奉上醃虎蝦伴煎銀鱈魚柳藜麥沙律.

近年流行食藜麥, 因為被喻為super food.

法式龍蝦湯.

湯最基本係夠熱, 這個啱晒我.

湯的稀杰度適中, 尚算鮮味. 而湯中還有龍蝦肉.

鮮蟹肉焗釀大啡茄伴紅花牛油汁.

我自己鍾意食大啡菇.

鮮蟹肉焗釀大啡茄伴紅花牛油汁

個菇好夠肉汁, 一切開汁就濺出.

再配上一絲絲的蟹肉, 雙重口感.

主菜上枱, 香味撲鼻.

北海道帶子牛肝菌意大利飯,松子仁蘿勒葉.

北海道帶子牛肝菌意大利飯,松子仁蘿勒葉

估不到有三大隻帶子.

帶子整的時間剛剛好, 軟硬適中.

這裡意大利飯的質感是偏向軟身和黏一點, 與牛肝菌一齊食, 兩者好夾, 感覺又不會太膩.

甜品是雜莓芝士杯.

賣相幾精緻.

杯中有忌廉, 紅莓和餅乾, 口感幾豐富.

最後飲番一杯熱咖啡, 這一餐相當滿足.

鮮蟹肉焗釀大啡茄伴紅花牛油汁
北海道帶子牛肝菌意大利飯,松子仁蘿勒葉
2017-06-29 885 瀏覽
回頭指數 🌕🌘🌑🌑🌑男朋友靜雞雞book了這家餐廳sweet sweet撐檯腳估計是做了一下功課發現這裡網評不錯他在荔枝角地鐵站接了我繞進了工廠大廈區大概繞了15分鐘,我完全認不得路他說他來之前看了一眼地圖,都記住了只能送他個like上來之後發現環境的確很不錯少少粗獷的工業風配上木製桌椅,還有一些擺設點綴非常文青,打卡良地坐了一會之後發現,只有兩桌客人而且燈只開了一排,非常暗Dinner set 包括前菜,湯,主菜和甜品上菜的時間掌握的不錯waiter也非常 nice帶子爽口,下面綠色的底味道很特別說不上特別好吃,只能說口味偏清淡這個無功無過龍蝦湯非常濃,甚至有點嗆感覺調味素放太多龍蝦味or海鮮味是很重,但是也太過了這個鵝肝估計是我比較喜愛的不過,不喜歡上面的類似橙jam雖然可以中和一點點鵝肝和其他菜品的油膩感但是個人不太喜歡加工製品果醬尤其不喜歡羊架還可以,份量還很大幾乎吃不完兩個甜品都一般般賣相正常味道正常,有點像普通不太甜的芒果布丁類似提拉米蘇的味道一般,有點太甜了遠、貴、味道一般、燈光太暗整體感覺還可以
回頭指數 🌕🌘🌑🌑🌑

男朋友靜雞雞book了這家餐廳
sweet sweet撐檯腳
估計是做了一下功課
發現這裡網評不錯

他在荔枝角地鐵站接了我
繞進了工廠大廈區
大概繞了15分鐘,我完全認不得路
他說他來之前看了一眼地圖,都記住了
只能送他個like

上來之後發現環境的確很不錯
少少粗獷的工業風
配上木製桌椅,還有一些擺設點綴
非常文青,打卡良地

坐了一會之後發現,只有兩桌客人
而且燈只開了一排,非常暗

Dinner set 包括前菜,湯,主菜和甜品
上菜的時間掌握的不錯
waiter也非常 nice

帶子爽口,下面綠色的底味道很特別
說不上特別好吃,只能說口味偏清淡

這個無功無過

龍蝦湯非常濃,甚至有點嗆
感覺調味素放太多
龍蝦味or海鮮味是很重,但是也太過了

這個鵝肝估計是我比較喜愛的
不過,不喜歡上面的類似橙jam
雖然可以中和一點點鵝肝和其他菜品的油膩感
但是個人不太喜歡加工製品
果醬尤其不喜歡

羊架還可以,份量還很大
幾乎吃不完

兩個甜品都一般般
賣相正常
味道正常,有點像普通不太甜的芒果布丁

類似提拉米蘇的味道
一般,有點太甜了

遠、貴、味道一般、燈光太暗
整體感覺還可以
2017-01-12