2019-06-29
黃埔都算係九龍區其中一個美食天堂,今日咁啱俾我哋喺黃埔嗰頭見到一間新開嘅拉麵店,雖然都係一間連鎖店,但我哋又真係未試過,所以就入去試下喇。只係睇個菜單都見得到拉麵店非常之有信心。基本上呢間係麵淨係提供兩種拉麵,一個係厚味嘅豚骨拉麵,另一個都係有櫻花蝦嘅蝦味噌豚骨拉麵,小食都係得兩個,餃子同埋龍蝦沙律。噉我哋就全部都叫曬,睇下係咪真係咁好食。蝦味噌豚骨拉麵呢個拉麵簡直就係我杯茶。首先講個拉麵底,拉麵相對幼身,食落完全感受唔到拉面嘅粉麵味。味精湯底會唔會話好濃烈,亦都完全不肥不油膩,飲落去都好順口,個湯我就係覺得啱啱好。叉燒亦都係一樣,基本上叉燒係完全走肥,啱曬我呢啲最怕肥嘅朋友。同時亦有隻溏心蛋,蛋黃亦都係做到流心嘅感覺,隻蛋都落咗些少類似滷水汁醃製,所以食落都鹹鹹地好食。配料除咗粟米同蔥花之外都有櫻花蝦,食落去乾身脆脆地噉樣,我都覺得夾嘅。豚骨拉麵。呢個面我冇食,不過其實都大同小異,即係冇左櫻花蝦,少咗味噌就會相對淡味些少。龍蝦蟹籽沙律。呢個沙律我覺得係必叫,真係比較有驚喜。基本上每一啖沙律都有龍蝦肉同蟹籽,味道都幾濃郁,而且食落口感非常creamy,真係隨時妹仔大過主人婆,encor
蝦味噌豚骨拉麵
豚骨拉麵。
龍蝦蟹籽沙律。
呢個沙律我覺得係必叫,真係比較有驚喜。基本上每一啖沙律都有龍蝦肉同蟹籽,味道都幾濃郁,而且食落口感非常creamy,真係隨時妹仔大過主人婆,encore 都係為咗食呢個沙律。
餃子。
唔係話呢度啲餃子唔好食,其實都算ok,食落都算鬆軟,如果驚唔夠飽都可以叫嘅。
總結,非常推薦蝦味噌豚骨拉麵配龍蝦蟹籽沙律😜