2022-01-13
Fancy Solé💕 Elegant Floral Ambiance for fine dining🍽💫..估唔到東九龍既Mega Box 都開左一間法式餐廳Solé 🍽,環境真係好靚好夢幻,每一處都係打卡位,而且擁有空中花園,望住東九龍一帶用餐,午後時光室外感覺好舒服。悄悄係12月14日開幕🥳,吃貨的我👻 當然要來一試呢度既特色法國料理,慢煮為主既法國餐🍽,結合美食 & 藝術一體化,而且價錢親民大眾化,相信會係Mega Box 拍拖 or 約會👫 既首選新餐廳🤔。ll $788Soup:✨時令湯 (蘑菇湯) & 法式洋蔥湯Starter:✨酒香雞肝醬伴砵酒啫喱 & 布拉塔芝士伴蕃茄Main Course:✨慢煮西冷伴薯泥 & 烤慢煮春雞 (半隻) Dessert:✨法式焦糖布丁 & 朱古力奶凍伴焦糖南瓜子脆片因為我係12月尾去,餐廳仲係新開業,晚餐提供既選擇只有set menu🍽。餐湯既香濃蘑菇湯🖤 (濃菇香) & 焦糖洋蔥湯💛 (咸香)。前菜既雞肝啫喱凍伴法包吃口感特別,而Burrata Cheese with Basil 🧀 口感香滑光滑細膩,芝士味唔會太濃而香軟,配上蕃茄🍅
l[4 Course Set Dinner Menu for two]l $788
Soup:
✨時令湯 (蘑菇湯) & 法式洋蔥湯
Starter:
✨酒香雞肝醬伴砵酒啫喱 & 布拉塔芝士伴蕃茄
Main Course:
✨慢煮西冷伴薯泥 & 烤慢煮春雞 (半隻)
Dessert:
✨法式焦糖布丁 & 朱古力奶凍伴焦糖南瓜子脆片
因為我係12月尾去,餐廳仲係新開業,晚餐提供既選擇只有set menu🍽。餐湯既香濃蘑菇湯🖤 (濃菇香) & 焦糖洋蔥湯💛 (咸香)。前菜既雞肝啫喱凍伴法包吃口感特別,而Burrata Cheese with Basil 🧀 口感香滑光滑細膩,芝士味唔會太濃而香軟,配上蕃茄🍅 整體感覺好清新。
主菜方面,呢度既菜式主打低溫烹調,慢煮西冷🐮 保持到粉嫩紅潤而多汁,而烤春雞🐥 雞胸同樣保持嫩滑。甜品方面,Creme Brûlée 配上雪糕,一冷一熱口感好滋味,而Choco Panna Cotta 朱古力味道好香濃,岩晒朱古力控喔。
環境靚、食物精緻,黎開Mega Box 可以一試,確係女生打卡餐廳選擇之一📸。
×××[Solé]×××
©九龍灣宏照道38號Megabox5樓3-4及9號舖