之前有去過文華食佢哋嘅甜品🍦🍦🍩🍩但係食佢哋嘅Tea set就真係第一次☕️☕️🫖🫖 今次有空檔就一於try try 佢 🤪🤪 tea set 一開始係包左一人一杯香檳🥂 牌子係Moet & Chandon 嘅經典香檳 🍾🍾飲起佢地嘅香檳就令我諗起之前去過佢地嘅酒莊 🍃🍃(諗到都想去多次🤣🤣🤣) 除左香檳 下午茶就緊係唔少得茶啦🍵🍵 試過佢哋嘅taste of legend tea 👍👍 今次一於試下其他茶 一款peppermint tea 一款係 ginger ☕️☕️ 非常細心嘅位係會提供容易傳熱嘅金屬茶壺時會配備一個隔熱套位 令你蔭茶嘅時候都唔會辣親👍👍👍👍下午茶上嘅第一款就係暖笠笠嘅scone🥧🥧 原味同提子味都係咁好食🍇🍇 重點係個面係真係脆嘅🙂🙂 一試便知高下呀今鋪😀😀 外脆內軟唔癡牙 😋😋😋🦷🦷 今鋪真係世一呀🤣🤣🤣 配上極香嘅玫瑰醬🍯🍯 同打得非常滑嘅clotted cream 仲邊有得輸呀今鋪🤣🤣🤣 不過相比起咁出色嘅scone 套餐配埋嘅瑞士芝士泡芙就輸蝕得多啦😰😰😰 餡料非常少令到成個泡芙食落去非常乾🫠🫠🫠🫠 到甜品同三文治方面 三文治嘅精緻度同味道上 🥪🥪都比rosew

不過相比起咁出色嘅scone 套餐配埋嘅瑞士芝士泡芙就輸蝕得多啦😰😰😰 餡料非常少令到成個泡芙食落去非常乾🫠🫠🫠🫠 到甜品同三文治方面 三文治嘅精緻度同味道上 🥪🥪都比rosewood 嘅 butterfly room 輸蝕左 🦦🦦 甜品方面 🥐🥐🧇🧇 一般嘅tea set 甜品都會非常膩口🫠🫠廚師今次非常巧妙地利用咗好多酸味味嘅材料🕺🕺 例如係黑加倫子慕絲配雲呢拿脆餅🍇🍇🍇 同埋佛手柑朱古力撻🍊🍊 呢兩款甜品 就係最好嘅例子 甜品材料既夾得來又相當開胃👍👍👍👍😋😋😋

而令一款相當深得我心嘅甜品就係焦糖杏仁醬馬卡龍🌰🌰 繼係巴黎食過 pierre hermes 同laduree 嘅馬卡龍之後 呢款令我好怕怕嘅橙色馬卡龍外殼 竟然個醬係超好食👍 超有驚喜 🤣🤣🤣 (實在好大落差) 😂😂😂 超香杏仁醬食落相關惹味😋😋😋😋