2023-06-21 2001 瀏覽
識食嘅朋友最近帶咗我去位於大館嘅omakase🧑🏻‍🍳 呢間omakase來頭不小 係美國、泰國都有分店 仲有米芝連 要認真試試💫 我去到門口嘅時候仲擔心去錯 因為早咗少少到 佢哋會先安排客人係酒吧休息一陣 之後再入去omakase area~ 幾特別嘅體驗😗餐廳列明每round最多serve 12個客人 我個晚有三位師傅駐場 主要由一位日本師傅握壽司 佢主要以日本介紹 當然都可以用英文溝通🤓 其他師傅就會負責準備其他菜式 亦細心介紹每道菜👏🏻Omakase Dinner先付 | 鱧魚湯鱧魚湯味道清香 略帶有少少柑橘如柚子味 襯返宜家悶熱嘅夏天 有開胃作用剌身|目光魚由白身魚-目光魚作第一道剌身 口感滑身 帶清啲魚味~ 當日仲配咗藍鯨吞拿魚赤身漬 表面灑上少量柚子皮碎同wasabi🐟 可平衡到赤身漬嘅濃味 口感亦好軟嫩剌身|甜蝦配魚子醬一道精緻嘅菜式 以甜蝦作底基 中層係海膽 表面係魚子醬☺️ 甜蝦口感好“mochi” 柔軟帶有黏性;海膽好甜;魚子醬帶點鹹香 互相襯托 層次更豐富寿司|深海池魚師傅係深海池魚上加咗少量牙蔥 深海池魚輕鬆界上斜紋 添上豉油👐🏻 深海池魚軟嫩 帶魚嘅鮮味寿司|

Omakase Dinner

先付 | 鱧魚湯
剌身|目光魚
剌身|甜蝦配魚子醬
寿司|深海池魚
寿司|花甲魷魚
又一件展示師傅刀功嘅壽司 花甲魷魚切上交叉斜紋 食落好軟糯又帶點條條感😋 另外仲加少少柚子碎提鮮
寿司|太刀魚
呢件太刀魚經過火炙 太刀魚魚皮輕輕皺起 魚油滲出 魚肉嫩滑 令作為白身魚嘅佢香口啲🤓 拎上手食嘅時候 仲好熱咖
寿司|馬鮫魚
馬鮫魚特別以櫻花木煙燻 感覺更加突顯馬鮫魚嘅魚甜味 都幾impressive
寿司|花咲蟹
花咲蟹肉濃郁鮮甜 表面輕輕火炙過 更香~另外想分享埋壽司飯帶少少煙靭感 其他壽司都握得啱啱好
酒肴|燒原隻海膽
🧡燒原隻海膽真係大滿足🧡 本身會睇住師傅開始燒海膽 佢哋會確保海膽份量均勻地鋪滿海膽入面 之後再燒🔥 燒香後 加入壽司飯 再係上面鋪魚籽同蟹肉 仲有一層新鮮好鮮甜嘅海膽🤟🏻 一啖可以食到新鮮同燒海膽 仲有魚籽鮮味 真係好豐富
燒原隻海膽
酒肴|穴蝦蛄
穴蝦蛄即係瀨尿蝦 師傅將佢炸透 炸衣好薄 蝦殻已經炸到好脆🦐 穴蝦蛄入面幾多蝦膏 特別香口~
酒肴|鮑魚
師傅切之前特意呈現原隻鮑魚俾我哋睇先~ 然後再切件 鮑魚易咬得嚟仲keep到彈牙口感👍🏻

寿司|中吞拿魚腩
中吞拿魚腩係我一向嘅最愛 漸變嘅嫩粉紅色好靚🥰 中吞拿魚打後嘅壽司飯同之前不同 用上赤醋飯 赤醋飯飯味更香醇 更適合同油脂豐富嘅魚配搭👉🏻 更突出到中拖嘅魚脂感
寿司|赤鯥
赤鯥經過燒製 香味先勝一籌 赤鯥表面燒到焦香☺️ 令赤鯥嘅油脂爆曬出嚟 係口中溶化~
寿司|大吞拿魚腩
到大吞拿魚腩 おおとろ❣️ 大拖羅嘅表面用咗備長炭輕輕炙燒過 令油脂滲出 更快溶化係口中 滿滿魚油😍 係おおとろ上仲放咗海膽 邪惡
寿司|手卷
係吞拿魚蓉手卷 夾雜咗魚籽、蘿蔔、芝麻😉 吞拿魚蓉餡料好多好豐富 亦都夠油脂感
麵豉湯
麵豉湯以味噌作基礎 唔做太鹹~ 飲完麵豉湯後 師傅會另外俾一杯低咖啡因嘅焙茶 焙茶較清香
甜品
甜品一共有4道 每件由水果哈密瓜食起 之後食crème brûlée 再食芒果紅豆卷 最後係芝麻雪糕🤤 整體都幾精緻 甜而不膩!都幾impressed by 4件甜品
KAJITSUSHU | Miyakanbai Yuzushu
柚子香氣好濃 倒出嚟嘅時候已經聞到 飲落去幾fresh 🍊
總括而言 今次嘅Omakase表現出色 食物新鮮同細緻 擺盤都做得好👏🏻 最後餐廳仲會將你用過嘅筷子洗乾淨 俾你拎走返屋企~
燒原隻海膽