2021-12-21 167 瀏覽
在九龍塘上班,又一城所有餐廳都幾乎試過哂。全商場兩間台菜,包括The Night Market 及 茶木,後者一向唔太好食,所以如果要過下台菜癮,都係揀The Night Market,lunch hour 高峰期亦唔算要等好耐位。Lunch menu可選前菜一款、主菜一款,另送一杯茶,我們今次選了紅油抄手以及灌湯牛肉餅。炒手無特別,基本上無乜味,紅油香都無乜,反而牛肉餅有啲驚喜,望落無特別,覺得煎得唔夠脆口,的確係唔夠脆,但入面係多汁的,係爆汁嗰款,個汁有牛湯味。主菜分別叫了牛肉麵($108),宮保蝦球($98),前者湯無乜藥材味,感覺上得個鹹字。宮保蝦球蝦肉爽口,亦夠大粒,但個炸漿太厚了。