2013-02-18 778 瀏覽
同朋友仔一齊黎到 Lawry's 食 Dinner, 主要目的係食 Roast Beef, lum 住其他都可能唔得, 但又有驚喜 wor...環境好有 Privacy, 檯與檯之間空間好大,加上我地唔係坐大廳,更加高私隱度,不時都聽聞有明星黎食架 Spinning SaladLawry's 名菜之一, 一路 spin 一路 mix thousand island sauce, 可能 spinning 關係, dressing 算係幾均勻, 不過可以少 dd dressing 由於Mixer 底部係冰, 所以冰鎮出黎既 salad 特別涼快, 幾醒神! 但說實話, personally 喜歡 Mexican/Italian Ceasar, 而 cherry tomato 放入 salad 並唔係朕既最愛食材上, spinning salad 未顯過人之處, 只有 lettuce, beets, croutons, diced egg white, tomatoes 等 勝在做法同 serve 幾有特色, 所提供用黎食 salad 既冰叉又係特色之一 (雖然有點多餘)但顯出餐廳係幾甘夠

Spinning Salad

但顯出餐廳係幾甘夠 attention to detail.

Lobster Bisque 做得出色,亦係重口味人士之選
湯味既濃郁又香,十分滿足! 湯入面仲放有隻(小)龍蝦尾,有D咬口,not bad.

餐廳亦有送上 warm bread,喜歡既,不妨試試
Roast Beef (obviously, what we came here for) 大分四種,亦只有四種: California Cut, English Cut, Lawry Cut, and Diamond Jim Brady Cut

要其他? 有, but whats the point? (其實都有 french chicken, rib steak, lamb rack...)

推出銀色鋼餐車就知 prime rib time 黎喇
我選擇了 English Cut, 哩隻 Cut 屬於三片薄切形式,Cali / Lawry / Diamond 都係一塊過,而 California Cut 會較薄,Lawry 中,Diamond 厚
Roast beef 肥瘦適中,肉質烤得嫩滑,而火喉同烤法都一流,緊緊鎖住肉汁,皮算係燒得好香

平時一般酒店自助餐都會有 roast beef,但哩隻並唔會覺鞋,但感覺上同香港某間 high end 五星酒店既 cut 相似

(心lum,早知果陣食多兩塊啦

Anyway, horseradish and mashed potato 都做得唔錯,可惜 Yorkshire Pudding was slightly burnt on the side
Dessert 我地 order 了雪山火燄蛋糕
其實蛋糕佔好少,大部分都係 cream,岩晒我哩 D cream-lover
Overall, Presentation 幾講究,食材算幾足料,而 prime rib - 做得好.

文ey for valueness: 8/10

(原本 7 分,但因為隔離台有個三色台當紅花旦食飯,我又有得睇下,所以環境加一分
團年飯
  • prime rib