La Crêperie🥞法式Crepe二人晚餐🇫🇷.其實小編都好想食呢間crepe好耐啦🥞原來已經座落灣仔10年啦是晚終於去一試究竟,一入座已經feel到店員既熱情,真係好似去左間地道法式餐廳咁🇫🇷!黎個前菜先叫左Brittany Rolls,有雞肉同牛肉兩款🐔🐮,其實係crepe皮包住雞肉同牛肉餡料,味道偏濃味,食落香料竟然有點印度菜既感覺,又幾特別,刺激下味蕾準備開餐❗️🤩.之後就正式開始Dinner for two啦👭✨Mains✨Les Pierres Noires🥞呢款鹹味既crepe脆脆地,入面餡料豐富,Camembert cheese香得黎唔會搶晒其他材料既味道🧀,靠smoked ham去主導整個crepe既味道,果然係淡淡煙薫味啊~中間有隻流心蛋,有少少汁所以完全唔會有乾既感覺👏🏻意想不到鹹味crepe都可以咁好食!.龍蝦意粉🍝🦞好惹味呀呢款pasta!龍蝦蕃茄汁夠濃而佢唔會太過酸🍅,可以輕輕落檸檬增加層次🍋龍蝦已切好粒粒肉,份量都好多喎有成十大粒🦞🦞🦞.✨Dessert✨La Sexy Suzette🥞甜既crepe質感會有少少唔同,會比起鹹款更加煙韌有口感😌呢款最大特
La Crêperie🥞法式Crepe二人晚餐🇫🇷

之後就正式開始Dinner for two啦👭
✨Mains✨
Les Pierres Noires🥞

龍蝦意粉🍝🦞

✨Dessert✨
La Sexy Suzette🥞
甜既crepe質感會有少少唔同,會比起鹹款更加煙韌有口感😌呢款最大特色係上枱時店員會點火,即刻陣陣香味出晒黎,因為落左cointreau-法國出品既甜味橙酒🍊🍸配埋芒果雪芭🥭加homemade既檸檬忌廉🍋酸甜配搭好恰當!

La Plougastel🥞
另一款同樣都係酸甜既crepe,配左紅桑莓雪芭🍧小編好怕勁酸既raspberry但出奇地呢款偏甜,好鐘意啊!配左士多啤梨同忌廉🍓,簡單得黎甜到入心❣️

✨Drinks✨
極度推介‼️‼️一定要試French Apple Cider,同平時飲開既好唔同!係法國直接入口,係客人面前即席開過支新酒,用碗仔既杯裝起,飲落好順喉感覺超fresh,唔係死甜味而係個蘋果香真係好出🍎,真係想飲完再飲‼️🤤😍