上次去完大埔店體驗好好,今次就嚟中環店試試佢地lunch menu,叫左4-course Set Lunch ($338)。週末下午嘅蘭桂坊都好寧靜,正好可以靜靜享受下Appetizer焦糖法國鵝肝撻個樣有啲似葡撻,但味道當然唔同。一咬就有鵝肝嘅鹹香,味道好濃郁,繼續咀嚼會有焦甜嘅味道浮出嚟,加埋佢酥脆嘅餅皮,味道同質感都好有層次塔斯曼尼亞海膽多士海膽鮮甜,質感綿密,墊底嘅多士就係另一個相反,口感鬆脆,係唔錯嘅開胃菜選擇Soup是日餐湯 - 南瓜海鮮湯南瓜海鮮湯好清新鮮甜,亦都係我喜歡,偏濃稠嘅質地,調味亦剛剛好,突顯到本身嘅鮮甜法式澳洲活龍蝦湯(+48)龍蝦湯相對南瓜湯就味道濃烈得多,雖然大家都係海鮮熬製,但味道就截然不同。裏面仲有啲小龍蝦,增添左湯嘅口感Main忌廉野菌手打闊條麵醬汁好濃郁,亦都掛晒上闊條麵度,食落口係啖啖忌廉野菌香,麵體都好彈牙,係唔錯嘅pasta選擇澳洲Black Opal m9和牛小排(+$68)呢道main係我成餐飯最鍾意嘅!肉質真係好軟嫩,咬落去係好軟熟,帶住啲脂肪,但一啲都唔油膩Dessert是日精選甜品 - 檸檬撻檸檬撻同我預期嘅質感唔同,我本來以為會

Appetizer

焦糖法國鵝肝撻

塔斯曼尼亞海膽多士

Soup

是日餐湯 - 南瓜海鮮湯

法式澳洲活龍蝦湯(+48)

Main

忌廉野菌手打闊條麵

澳洲Black Opal m9和牛小排(+$68)

Dessert

是日精選甜品 - 檸檬撻
檸檬撻同我預期嘅質感唔同,我本來以為會係硬身芝士餅嘅質地,但原來係流心咁,好順滑,味道偏酸,喺最後清一清口腔

原隻海膽雪糕(+$48)
唔諗過個容器會好似隻海膽咁,唔怪之得係原隻海膽!味道好可愛,雪糕應該係豆腐雪糕,唔太甜,但同海膽互相配合,令到兩種味道都好突出
L’amour ($78)

男朋友上次喺大埔店飲過佢地同名啤酒之後念念不忘,今次都係叫返同一款

Thousand ($100)

我今次就叫左mocktail,主要係菠蘿、青檸,蜜糖嘅配搭,酸酸甜甜好順口
兩間分店嘅水準都頗高,而且環境都好好,係有齊晒色香味嘅餐廳,係想好好地獎勵自己嘅好選擇。好好奇如果夜晚嚟,周圍熱鬧嘅氣氛會唔會令體驗都唔同,下次可以再嚟一試

= L’amour // 中環蘭桂坊德己立街58-62號協興大廈地下A&B號舖 // 44143313 =