2016-05-09 13438 瀏覽
今晚舅父請食飯,呢度比較抵食又方便,就呢度啦蓮藕餅外面煎得香脆但唔令身,感覺上唔油膩;入面冇乜肥豬肉,加上好多馬蹄粒增加口感蝦子柚皮有3大塊柚皮,一上菜個樣似漢堡扒,食落纖維幼細入口即化,冇苦澀味;上面有少少瑤柱粒,為軟軟綿綿嘅柚皮增加不少口感,不過個獻有啲鹹蟲草花蒸雞一般蟲草花用嚟煲湯多,近幾年先多咗酒樓用佢嚟煮餸,席間有人未試過食,而我又好鍾意食,所以就叫一碟試吓啦。份量大而且足料,夠晒多蟲草花及雞肉;雞肉有好香濃嘅酒味,不過個汁有啲鹹及油膩;蟲草花有種特殊嘅香味,如果煮餸的話可以逐條夾返嚟食,口感不錯!野菌粉絲煲老實說配料嚟講真係冇乜特別,有黃椒、紅椒、多菇、洋蔥及粉絲。唯一特別嘅係唔似外面嘅粉絲煲咁係浸上湯,呢個粉絲好乾身,炒得入味又充滿嚼勁,不過啲長輩都係prefer上湯浸,話會食到胃痛喎小米粥食飽晒仲送甜品,心諗嘩仲係小米粥?咁咪會好滯囉!原來小米係補脾胃嘅神品,消滯一流.... 質感清爽,小米粒粒分明易入口服務嚟過好幾次,好多人話呢度服務麻麻,不過我又覺得OK喎。食物亦都keep到水準,可以再encore
今晚舅父請食飯,呢度比較抵食又方便,就呢度啦

蓮藕餅
蓮藕餅