好日唔會去咁遠,但今日為左食靚燒鵝,究竟可以去到幾盡?成日聽人講深井出名燒鵝,咁岩有外地朋友黎香港玩,點都要帶佢地去試下,順便自己都想見識下☺️呢到燒鵝舖頭開到成行成市,花多眼亂,唔緊要,搵間老字號應該冇死,就揀左陳記燒鵝食😋佢既裝修就好舊式中式酒樓feel,大部份都係圓枱,有幾張卡位,地方都幾大,啲侍應都親切,會介紹餐單😗兩個人食唔到好多,只能叫個例牌燒鵝食😬落單唔駛好耐,碟燒鵝就上枱啦🤤皮好有光澤而且通透,隱約仲見到皮上面鵝既獨有紋路。而皮下面有一層薄薄既鵝油,同埋厚厚既肉。 食落會有油香,但肥而不膩,鵝肉仍有肉汁亦冇騷味。識食梗係要配碗淨瀨粉啦✌🏻除左招牌燒鵝,仲有鑊氣小炒,我就嗌左椒鹽鮮魷同椒絲腐乳通菜。呢到既小菜份量十足,味道亦OK. 我點既椒鹽鮮魷有水準,皮薄粉脆,魷魚新鮮👍🏾👍🏾除左小炒,估唔到都有蒸海鮮食。嗌左蒜蓉粉絲蒸元貝,要兩隻起先可以點。佢既海鮮蒸既火喉岩岩好,元貝亦好大隻好鮮🥰🥰總體黎講,係值得一試,地方冇我想像中咁遠,車程半個鐘就到,都算方便,最緊要係食到靚燒鵝😬

我點既椒鹽鮮魷有水準,皮薄粉脆,魷魚新鮮👍🏾👍🏾