炎炎夏日,除了那碧藍的海加上陣陣海水氣息外🌊,還能如釋重負的就只有一件事情---那就是日本既拉麵🍜。熱辣辣既香濃湯底,爽口彈牙既麵身。仲有那肥而不膩既自家制日式叉燒,份外令人興奮莫明🤤。興之所致,二話不說地衝去老尖武士拉麵💂🏻‍♀️。店鋪位於唔系養眼既轉角位,店内得裝修好有日本拉麵小店既風味🇯🇵。望住個餐牌,每樣野都好吸引😻,更令我投入其中既,就系每個麵都以戰國時代既人物作😈(代言人), 令我憶起年輕時的戰國無雙game, 好熱血呀😳😳😳~ 因為每款麵都想大快耳頤一餐,但偏偏不是小林尊,處於愛與痛的邊緣😂😂😂無法作決擇既時候,有把神的聲音在我耳邊傳來,不如我推介下試試,包你爽歪歪🙀🙀🙀⋯⋯原來是老板見決定唔到,伸出援手,見佢咁有信心,一於奉陪,試下系咪咁堅先🤔🤔--------------------柚子魚介wasabi沾麵🍲,味道濃而不 搶喉,徘徊於內而不散。麵質為粗,但有Q彈既口感✨,絕對唔系的九流拉麵可比。沾上麵湯, 一鼓作氣送入口中,一陣陣充滿魚的鮮甜湧現後🐠🐟🐡,又忽轉直下的覺得海水般的咸,再黎個藤原漂移,又返到原點🏎。循環式既味道絕對攻無不克地征服味覺神經🤣🤣🤣食完麵後,再請
--------------------
柚子魚介wasabi沾麵🍲,味道濃而不 搶喉,徘徊於內而不散。麵質為粗,但有Q彈既口感✨,絕對唔系的九流拉麵可比。沾上麵湯, 一鼓作氣送入口中,一陣陣充滿魚的鮮甜湧現後🐠🐟🐡,又忽轉直下的覺得海水般的咸,再黎個藤原漂移,又返到原點🏎。循環式既味道絕對攻無不克地征服味覺神經🤣🤣🤣食完麵後,再請老板加上魚湯,為哩個往返地獄與天堂既味覺之旅暫作完結😌。
同行友人,老板推介了豐臣將軍拉麵😋(四國香葱油拉麵). 大大碗,份量十足,湯上漂流著萬能葱,香氣中卻聞出,不止一種葱既香味😎。
即飲頭啖湯,試一試佢先。。。wa..不得了,還有日本高級料理常用細香葱既油香🍥,由淡轉濃,宛如潮水,激拍至全身。
麵質幼細,但卻不會軟淋😚,仍然有咬口,但又唔會食到麵粉本身既味道。肥美既五花腩叉燒~真的忍不住說一聲。。。 好好味呀😱😱
久違的日本風味,不只有那個島國才能品嘗得到。
香港哩個彈丸之地亦有一間隱世既麵店藏身於此👹。
yo..食拉麵,洗咩去日本啊!唔信❓❓試下咪知囉👍!
----------------------
好味指數😋:7/10