2020-10-10
🇭🇰 Hong Kong Yuen Long 香港元朗終於食到元朗老子號Omakase - #壽司之神 🍣👑 係元朗開左七年,一直都好好奇,點解會叫神。😂 終於有機會嘗試一下神的滋味。 話說老闆好崇拜日本壽司之神, 小野二郎,所以改了這個名。食晏有幾個選擇,我哋揀咗550蚊一位ge lunch。😋下次要試680個Toro omakase 👍🏻😌伴碟分別係有牛蒡同埋麵豉蒜蓉。 個人意見,兩樣都有少少鹹。師傅額外畀咗冰頭漬我哋,即係三文魚嘅鼻軟骨。口感好得意,爽爽地。👐🏻頭盤:黑松露蒸蛋🐣🥚,沙律同埋菠菜。 蒸蛋好食,蒸得剛剛好,超滑,有唔小蟹肉同埋有帶子。第一道菜上刺身:- 赤貝, 配上檸檬汁同埋有子汁,帶出赤貝鮮味。- 墨魚明太子,( 少少辣) 配埋埋紫蘇花好香,但係好睇個人口味本人很喜歡紫蘇花😍 - 間八魚- 深海池魚, 深海池魚係養殖的,所以好肥美主,要係食香埋油味。🥳只係食刺身已經食得到師傅好有心機,絕對唔係hea你。😛🤭壽司:-帶子,加啲黃柚子汁。 師傅話用咩柚子汁,要睇季節。-天使蝦非常煙韌,唔會好重蝦味, 師傅用咗蒜蓉同埋辣椒先去襯托🦐- 跟住有拖羅, 食嘅係Kama To
終於食到元朗老子號Omakase - #壽司之神 🍣👑
伴碟分別係有牛蒡同埋麵豉蒜蓉。 個人意見,兩樣都有少少鹹。
第一道菜上刺身:
- 赤貝, 配上檸檬汁同埋有子汁,帶出赤貝鮮味。
- 間八魚
只係食刺身已經食得到師傅好有心機,絕對唔係hea你。😛🤭
壽司:
-帶子,加啲黃柚子汁。 師傅話用咩柚子汁,要睇季節。
- 跟住有拖羅, 食嘅係Kama Toro,即係魚骹位。 油香味好重, 睇到啲雪花線已經好吸引🙈😌
- 青魚
- 蝶魚邊
-甜蝦連埋啲蝦醬係蝦上面,用米通食,扑扑脆
- 蟹肉
有個三色丼,吞拿魚魚蓉,海膽同埋魚子,送飯一流,就咁食魚子會鹹。爽埋簡直係絕配👍🏻
仲有個麵豉湯一口魚乾同埋綠茶布丁。
長知識🙈一口魚乾原來係好似我哋香港鹹魚咁不過啲肉冇鹹魚咁鞋, 嫩好多留意返,好多骨
環境,好食,Service, 抵食指數,滿分👏🏻👏🏻👏🏻一定要再去💁👍🏻