2018-09-19
尋日雖然打完強勁嘅10號風球,但係都冇改我哋今晚同老友喺中環名館慶生,我哋一組人四個有男友女,所以點嘅菜有好多肉,又有好多素菜.約老友黎名館食飯,已經唔係第一次,我哋真係好鍾意呢度環境,晚上比較安靜,可以坐喺度慢慢傾,慢慢食,服務態度又好,餸菜款式比較多,價錢亦比較大眾化,唔需要趕交枱,亦都唔需要還有最低消費.今晚嘅頭盤,我地點左厚切叉燒王,陳醋珊瑚紅海蜇頭,以及銷魂妙齡鴿.Birthday boy最鍾意食就係叉燒,佢都讚不絕口;而我自己就鍾意食海蜇頭,因為比較開胃!另外有一個朋友佢之前未嚟過,但係成日見到啲相有人po老鼠愛大米,我哋都叫咗一個,糯米裏面包住一啲雞肉,外形好似一隻老鼠咁,非常得意!主菜方面我哋叫咗勝瓜金菇,自製菌王將蒸鮮腐竹,密椒土豆安格斯牛柳粒,蜂蜜柚子蝦球以及魚米之鄉!我雖然在減肥,但係我面對蜂蜜柚子蝦球,味到酸味味,都不得不食了三隻. $88有成八隻蝦真係非常之抵食! 魚米之鄉也是比較特別的一味餸,因為佢將整條魚嘅魚肉起肉炒飯,手工精緻,味道香口.呢度嘅甜品都幾特別,佢將桂花椰汁糕,變成麻雀款咁樣慶祝生日,好有生日意頭!最後不得不提嘅就係呢度嘅玄米茶,味道清香簡單
最後不得不提嘅就係呢度嘅玄米茶,味道清香簡單,解油消脂,我自己都曾經買咗包返屋企沖嚟飲。