天氣凍食返餐熱辣辣串燒真係好正!今日Happy Friday,午餐黎左呢間位於老蘭既泰式串燒吧Grill,地點非常就脚。Grill主打泰式串燒,有多款串燒肉類,海鮮同蔬菜,餐牌亦有海南雞,幾款泰式飯,沙律,湯,小食,甜品,仲有飲品。首先去收銀處落單俾錢,然後自己揾位坐低放低數字牌,等服務員送上食物。呢度無加一服務費。白鱔,豬頸肉先介紹今餐主角串燒,今日叫左兩串,分別係我試過覺得最好食嘅白鱔同豬頸肉。兩串串燒分別用兩個紙袋裝住,仲有一隻碟一齊上比我。白鱔 $65 白鱔價錢相對其他材料唔平㗎。一客4件,皮少脆而肉質彈牙,質感好似鰻魚。 豬頸肉 $25豬頸肉都係一客4件,係燶邊架!外脆內嫩,口感好正。味道叫左辣,餐廳細心為唔同肉類配唔同醬汁。白鱔係蒜蓉青辣椒醬,豬頸肉就係芫茜酸辣醬,辣度我覺得啱,不過就會稍稍蓋過肉類本身嘅味。不過都係好食既!去骨海南雞半隻 $135去骨海南雞半隻都好大隻,真係全部去哂骨,連雞翼都細心去埋骨,除左雞翼尖位。雞脾位好滑溜,肉質嫩滑,好好味道!雞胸肉都唔差。附上兩兜兩色醬,分別有甜豉油同酸辣醬。我好鍾意點甜豉油,好好味!雞肉下底墊左好多梛菜同幾條紅蘿蔔仔,蔬菜量足

白鱔,豬頸肉
兩串串燒分別用兩個紙袋裝住,仲有一隻碟一齊上比我。
白鱔 $65
豬頸肉 $25
豬頸肉都係一客4件,係燶邊架!外脆內嫩,口感好正。
去骨海南雞半隻 $135
去骨海南雞半隻

去骨海南雞半隻都好大隻,真係全部去哂骨,連雞翼都細心去埋骨,除左雞翼尖位。雞脾位好滑溜,肉質嫩滑,好好味道!雞胸肉都唔差。附上兩兜兩色醬,分別有甜豉油同酸辣醬。我好鍾意點甜豉油,好好味!雞肉下底墊左好多梛菜同幾條紅蘿蔔仔,蔬菜量足。面頭一條新鮮芫荽。

青木瓜手撕雞沙律 $69

青木瓜手撕雞沙律

梗要叫個沙律平𧗾返,平日午市有午餐餐牌。主菜4選1,跟簡單飲品。我揀左青木瓜手撕雞沙律。手撕雞又瘦又稔,完全唔鞋,份量好多,面頭一片薄荷葉。下底青木瓜絲好新鮮爽脆,伴有少少青瓜絲同紅蘿蔔絲。甜酸汁另上,成兜倒埋落去,食落味道酸酸甜甜。我鍾意呢個沙律夠清淡,但係又開胃。
凍檸水(跟餐)
凍檸水

凍檸水叫左走甜,入面有三塊檸檬,都夠味,夠解渴。

總括而言,食物保持一貫水準,價錢中環黎講都算係抵。
2023-01-13