2021-02-18 359 瀏覽
2021年2月16日 星期二終於去到大年初五,由大年初一開始每日都不停去唔同屋企拜年,每一餐都食得超級豐富,今日磅重嘅時候發現重咗差唔多兩公斤。。。所以今日決定同老婆一齊去行吓山,做吓運動,希望可以消耗下脂肪,不過做運動之前當然要醫飽個肚先啦!!最後我哋去到銅鑼灣搵嘢食,係駱克道呢條街見到呢一間餐廳,門口見到好多人排隊等外賣,原來係食我最鍾意嘅日本菜,咁當然唔會放過啦餐廳主要係食日式丼,不過同傳統嘅有少少唔同,部份嘅菜式好似fusion咗唔同嘅材料,就好似黃金鰻魚丼,係混合左鹹蛋黃醬同鰻魚一齊,淨係睇圖片都覺得好特別,不過我個人鐘情和牛,於是就要左鰻魚玉子和牛丼等咗大約15分鐘,食物就送到上嚟,有前菜麻醬沙律,醬汁嘅份量都唔少,咬既每一啖菜都食到麻醬,幾開胃至於麵豉湯,個人覺得正正常常,唔會太過鹹到我最期待嘅鰻魚玉子和牛丼,鰻魚同和牛鋪滿晒成個飯,牛肉食落去入口即融,有濃郁嘅牛肉味,食到停唔到口,而鰻魚嘅肉質好嫩滑,油脂流晒落去飯到,一齊食好滋味!!每人平均都係百幾蚊左右,食完就有足夠嘅體力去行山啦~
2021年2月16日 星期二

至於麵豉湯,個人覺得正正常常,唔會太過鹹

每人平均都係百幾蚊左右,食完就有足夠嘅體力去行山啦~
2021-02-16