2023-02-06
第一次黎中環Fine dining法國菜,環境優雅舒服 Kuih Pie Tee: 呢個前菜非常特別,賣相精緻,完全睇得出廚師既心思,呢幾種食材既配搭亦都好新鮮,提子、拖羅粒、高湯同檸檬啫喱,味道清甜,香脆批底增加口感,加埋花朵作點綴Goose: 主菜我揀左橙木煙燻鴨胸,鴨胸肉煮得十分出色,鴨皮焦脆,脂肪入口即融,鴨肉細嫩,透過適當既火候中和左鴨肉既煙韌,另外最驚喜既個炸鴨肉脆球,好好食,底層橙醬酸酸甜甜Beef Short Ribs: 朋友點左牛小排,脂肪瘦肉比例平均,肉質軟稔,廚師用左芥末醬做調味,提升刺激口感,又絕不會嗆口,伴碟則係炸五花肉蕎麥麵,加上蘿蔔絲同香蔥,好味道Strawberry Tart: 滿滿既士多啤利確保甜品為客人既晚餐寫上完美句號,批底厚實唔易碎,好特別係批餡料除左主角士多啤利,廚師仲混合左花生醬落去,無唸過2種食材係咁搭配到,酸味同花生醬味中和左絕不heavy,不得不佩服廚師既精巧Chrysanthemum Pu'er: 中西式既融合正正係呢道甜品體驗到,普洱芝士蛋糕伴菊花薑味雪糕,咁都比廚師唸到真係厲害,平時聽最多係伯爵茶,普洱味道較清反而我好喜歡,夠新意
Chrysanthemum Pu'er: 中西式既融合正正係呢道甜品體驗到,普洱芝士蛋糕伴菊花薑味雪糕,咁都比廚師唸到真係厲害,平時聽最多係伯爵茶,普洱味道較清反而我好喜歡,夠新意,薑味雪糕辣而不嗆,最後用一啖紅桑莓作結尾,幸福!