2018-04-10 614 瀏覽
今日同朋友去咗沙田食飯,乍暖還寒,都仲係想食啲暖粒粒嘅嘢,一於就去打邊爐啦!呢度嘅門口都幾隱秘,睇落好似一間士多,好懷舊。二入面嘅環境都幾得意,真係好似一間雜貨鋪,乜都有咁,連車貸都可以當裝飾吊起。仲有啲圖書啊雜誌啊俾你拎黎睇。嘢食都未點,侍應姐姐就已經俾咗調味醬汁我哋,真係好快手。同朋友叫咗椰子雞鍋,裏面已經包埋半隻雞,份量好充足,所以侍應姐姐叫我地都唔使點太多嘢食。雖然我哋都覺得唔係叫咗好多嘢食,但係場面都幾壯觀,又係叫到一枱都係。之前喺內地食過椰子雞鍋,會將雞肉抌晒入去湯度,煲到雞肉熟咗,就飲一飲雞湯先。不過我覺得呢度嘅椰子雞湯冇深圳嘅咁鮮味,比較淡,不過清淡有清淡嘅好,唔會蓋過其他食物嘅鮮味。十分鐘內雞肉就食得,唔好擺太耐就如果唔係就會鞋口。除咗十分細嫩嘅雞肉之外,我都幾鍾意佢個手切先肥牛,淥幾秒就食得,好有牛肉嘅香味。除此之外,黑豚肉都唔錯㗎。雖然係豬肉,但係我都淥一分鐘左右就食,咁先有返佢自身嘅肉香味,亦有陣陣嘅椰子香。叫咗半隻象拔蚌,侍應姐姐話好新鮮,叫我地一定要試吓。象拔蚌有兩種食法,可以生食做刺身,又可以淥幾秒熟食。唔知有冇人同我一樣,都係唔敢係打邊爐嘅地方食生野?所

呢度嘅門口都幾隱秘,睇落好似一間士多,好懷舊。

嘢食都未點,侍應姐姐就已經俾咗調味醬汁我哋,真係好快手。

十分鐘內雞肉就食得,唔好擺太耐就如果唔係就會鞋口。

唔知有冇人同我一樣,都係唔敢係打邊爐嘅地方食生野?所以我同朋友都會選擇淥一淥,感覺好似安心啲。象拔蚌都幾爽口彈牙,但我又唔覺得係特別鮮甜,性價比都算低喎。

雖然每一樣食物都好似OK咁,但係買單一睇,就知道其實呢一餐嘅性價比真係低,兩個人食咗$1000 ,呢個價錢會有更加好嘅選擇。