2018-10-12 69 瀏覽
未夠 8:30 的入座時間,門口已經爆多人,睇黎真係好抵食,先可以吸引到咁嘅人流!好彩我哋有訂位。可選 8 款海鮮 + 6 款配料,湯底三選一,價錢只係 $200 - $248 一位 ja!我們選了番茄濃湯底脆米泡飯套餐,湯底連火鍋配料+海鮮只係每位 $200,仲不設加一收費添,真係好平下喎!先來的是肉蟹和蜆,蟹劏得非常乾淨,放入湯底仲識得郁,證明真係好新鮮!蟹肉結實味濃,食到我地舔舔脷。兩種蜆都乾淨無沙,蜆亦令湯底增加了很多的鮮味。雖然細粒,但份量超多,每人都食到十幾粒。之後來的是鮮魷和蠔,鮮魷彈牙爽甜,蠔烚熟後變得極為飽滿,粒粒爆汁之餘,蠔味仲好濃郁。再來的是海蝦,上菜的時候要用蓋吸實,防止啲蝦跳出黎!真係超生猛,不時聽到牠們在碗內掙扎的聲音。烚的時候也要用鉗夾實,避免蝦在鍋內反彈做成危險。蝦肉結實甜美可口,新鮮得無話可說!平常的火鍋店收取數十元一隻的扇貝和鮑魚,這裡也可以選啊,而且每位每款有兩隻,質素仲要唔錯添,扇貝同鮑魚都一樣係肉厚甜美,真係抵到爛。店員見我們吃完海鮮,就會自動自覺上埋其他配料。先來的西班牙梅頭肉,肥脂花紋好靚,肉味香濃之餘,仲一啲都唔鞋,正!美國肥牛也是很漂亮

美國肥牛也是很漂亮的,牛味濃郁,肉質細嫩。

萵筍大大片,清甜可口無渣。炸魚皮酥脆香口,齋食或者點湯食都一樣咁正。

魚皮餃很的骰,內裡卻充滿豬油香。花膠配蕃茄湯也是很美味。

很滿足,正想起身埋單之際,店員把這一小碟放下,然後說會幫我們弄泡飯!碟內的是脆米和豬油渣。

店員把白飯加入湯底烹煮一會,湯底嘅海鮮精華同埋蕃茄濃湯索晒入啲飯度,再加入豬油渣提升香氣和味道,脆米增加了泡飯的口感,呢碗泡飯真係超級讚,而且仲極為邪惡添!

食埋泡飯真係超滿足,二百蚊一位嘅價錢黎講,仲有咁多海鮮,質素仲要唔差,真係超級抵食!